10 visų laikų žymiausių tyrinėtojų

Lietuva | Komentarų nėra

Sakoma, kad kelionės yra geriausias būdas praplėsti savo žinias apie pasaulį. Smalsūs viso pasaulio protai dažnai leisdavosi tyrinėti nežinomų tolių. Daugelis iš jų vėliau tapo legendomis. Jų atradimai įkvėpė ir padėjo tūkstančiams keliautojų ir tyrinėtojų šimtmečių šimtmečiais.

Pateikiame dešimties visų laikų žymiausių keliautojų sąrašą:

  1. Ibn Batuta (1304–1369).

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://tcat.tc/1ghezaf

Laikomas vienu iš žymiausių visų laikų tyrinėtojų. Ibn Batuta buvo marokietis, apkeliavęs visus islamiškus Afrikos, Azijos ir Pietryčių Europos regionus. Jo žinių troškulys nuvedė keliautoją į Šiaurės Afriką, Egiptą, Arabiją, Persiją, Afganistaną. Ibn Batuta netgi perėjo Himalajus ir pasiekė Indiją, Kiniją, Pietryčių Aziją, Maldyvus ir grįžo visą kelią atgal į Maroką. Per 30 metų keliautojas nukeliavo maždaug 120 000 kilometrų. Jo pasakojimai apie keliones buvo aprašyti knygoje „Rihla“ („Kelionė“).

  1. Suancangas (602–664).

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://tcat.tc/1ghezaf

Žymiausias visų laikų Azijos keliautojas, kinų vienuolis budistas. Norėdamas atrasti budizmo ištakas, Suancangas perėjo Himalajus per Chaibero perėją ir pasiekė Indiją. Ši kelionė truko apie 17 metų. Savo pasakojime „Kelionė į Vakarų kraštą didžiosios Tang dinastijos laikais“ keliautojas papasakojo apie tuometinę Indijos socialinę sandarą, valdovus, architektūrą. Jo kelionės užrašai buvo tokie tikslūs, kad padėjo XIX ir XX a. mokslininkams atrasti senovines vietas, išsidėsčiusias jo apibūdintame kelyje.

  1. Markas Polas (1254–1324).

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://tcat.tc/1ghezaf

XIII a. 8-ojo dešimtmečio pradžioje italų tyrinėtojas Markas Polas su savo tėvu ir dėde išsiruošė tyrinėti Azijos. Populiariausias visų laikų keliautojas keliavo per Persiją, Afganistaną, Mongoliją ir Kiniją. Kelias, kuriuo keliavo keliautojai, dabar vadinamas Šilko keliu. Markas Polas įsikūrė Pekine, iš kur jis vadovavo ekspedicijoms į kitas Kinijos dalis (tuometines Birmą ir Indiją). Ištyrinėjęs Singapūrą, Sumatrą ir Indiją, keliautojas patraukė atgal į Italiją. Jo 26 metus trukusi kelionė aprašyta knygoje „Livres des merveilles du monde“ arba „Pasaulio stebuklai“.

  1. Vaskas da Gama (1460–1524).

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2lXDNln

Pirmasis žmogus, susiejęs Europą ir Aziją jūrų keliais. 1498 m. Vaskas da Gama pasiekė Kalikutą (dabar Kožikodė) Keraloje. Tai buvo svarbiausias įvykis imperijos istorijoje. Portugalijos tyrinėtojas perplaukė Atlanto ir Indijos vandenynus, kad pasiektų „Rytus“. Jo kelionės paskatino kitus keliautojus jūra iš visos Europos. Vaskas da Gama taip pat buvo pirmasis žmogus, apiplaukęs Gerosios Vilties kyšulį.

  1. Kristupas Kolumbas (1451–1506).

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2mEVVVu

Kristupas Kolumbas norėjo padaryti tai, ką padarė Vaskas da Gama – atrasti Indiją. Šis Italijos tyrinėtojas ketino plaukti į vakarus ir atrasti geresnį jūrų kelią į Rytų šalis, tikėdamasis apiplaukti aplink pasaulį. Tačiau vietoj to, keliautojas atplaukė į Bahamas. Nuo tada Kolumbas vis leisdavosi į šį vakarų kraštą ir taip atsidūrė Centrinėje ir Pietų Amerikoje. Kolumbas kelis kartus kirto Atlanto vandenyną ir užmezgė svarbius prekybos ryšius tarp Europos ir Amerikos.

  1. Amerigas Vespučis (1454–1512).

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2mkYFGi

Amerikos žemynas buvo pavadintas ispanų tyrinėtojo Amerigo Vespučio vardu. Įdomu, kodėl? Todėl, kad keliautojas tyrinėjo daugelį rytinės Pietų Amerikos pakrantės dalių ir suprato, kad šis žemynas nesijungia su Azija ir kad jis nėra toks mažas, kaip buvo tuo metu manoma. Keliautojas leidosi į keletą ekspedicijų iš Ispanijos ir Portugalijos ir atrado Amazonės žiotis.

  1. Džeimsas Kukas (1728–1779).

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2ne7eQZ

Kapitonas Džeimsas Kukas buvo žmogus, sudaręs Niūfaundlendo (Rytų Kanada) žemėlapį ir vadovavęs trims kelionėms į Ramiojo vandenyno regioną. Šių kelionių metu jis atrado Australiją, apiplaukė Naująją Zelandiją ir Havajus bei nukeliavo tūkstančius kilometrų. Joks kitas tyrinėtojas nėra keliavęs taip intensyviai kaip kapitonas Kukas. Keliautojas nukeliavo į visus septynis žemynus, kirto abu polius ir plaukiojo visuose vandenynuose savuoju „HMS Endeavour“ – šio laivo vardu dabar yra pavadintas erdvėlaivis.

  1. Žana Baret (1740-1807).

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://n.pr/2mXwqiA

Žana Baret buvo pirmoji moteris, apkeliavusi aplink pasaulį. Prancūzijos botanikė apsimetė vyru ir buvo priimta gamtininko Philibert Commercon patarnautoja į kapitono Louis Antoine de Bugenvilija laivą. Apie šią drąsią jūrininkę buvo mažai žinoma iki kol 2002 m. John Dunmore paskelbė pirmąją Žanos Baret biografiją anglų kalba. Daugiau informacijos apie moterį galima rasti Glynis Ridley knygoje The Discovery of Jeanne Baret“  (2010).

  1. Čarlzas Darvinas (1809–1882).

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2lDrIpT

Pasaulis prisimena šį žmogų dėl jo evoliucijos teorijos ir knygos „Rūšių kilmė“. Vis dėlto Čarlzas Darvinas buvo vienas iš „HMS Beagle“ įgulos narių–tyrinėtojų. Jaunasis Darvinas keliavo Atlanto ir Indijos vandenynais, kad ištirtų Naująją Zelandiją, dalį Australijos ir kitas pakrantes. Jo pasakojimai apie šią kelionę buvo aprašyti knygoje „Journal and Remarks“, kuri vėliau tapo žinoma kaip „The Voyage of the Beagle“.

  1. Ferdinandas Magelanas (1480–1521).

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2mioO7n

Ferdinandas Magelanas buvo pirmasis žmogus, išsiruošęs į kelionę aplink pasaulį ir atradęs jūrų maršrutus, kurie padėjo ir kitiems apiplaukti pasaulį. Ispanijos tyrinėtojas taip pat buvo pirmasis žmogus, atradęs kelią per Šiaurės ir Pietų Ameriką ir pasiekęs Ramųjį vandenyną. Vandens kelias, kuriuo keliavo tyrinėtojas, vadinamas Magelano sąsiauriu.