APSILANKYKITE NINESHAMNE!

Švedija | Komentarų nėra

Įsivaizduokite, kad Jūs keliaujate ir… Sveiki atvykę į Švedijos miestą Nineshamną, kuris yra piečiausioje Stokholmo salyno dalyje!

  1. Sekant vikingų pėdomis
runstenengelsk

http://bit.ly/2hNGjwP

Šioje apylinkėje randasi 27 runų akmenys ir tai yra viena iš apylinkių Švedijoje, kurioje galite pamatyti daugiausia runų akmenų.

Jei keliausite senuoju keliu tarp  Djursnės ir Vanstos, pamatysite įdomius runų akmenis ir kapavietes. Geležies amžiuje ši teritorija buvo labai tankiai apgyvendinta. Runų akmenys buvo pastatyti apie 1000-uosius metus (vadinamame Vikingų amžiuje); šie akmenys dažnai buvo statomi svarbiuose keliuose ir fiorduose. Runų akmenys dažnai buvo statomi žmogui atminti, tačiau jie nėra laikomi antkapiais.

  1. Pepės Ilgakojinės laivas ir krevetės
nynashamnsgasthamnheidiekbergfri

http://bit.ly/2hB3vhi

Puikiai praleiskite laiką žvejybiniame uoste. Tai puiki vienos dienos kelionė – tik viena valanda  kelio priemiestiniu traukiniu, išvykstančiame kas pusvalandį iš Stokholmo centro – ir Jūs jau vietoje.

Vasaros tradicija – apsilankyti Havstrappan mole ir Rökeriet rūkykloje, kur galima įsigyti salyno skanumynų.

Visai netoli nuo žvejybinio uosto, šalia Frejas Holme, yra aktyvių vaikų itin mėgstama žaidimų aikštelė su  Pepės Ilgakojinės laivu.

  1. Baltijos vartai

_asset

Nineshamnas nuo seno žinomas kaip uosto miestas. Apsilankykite šalia esančiose salose ar iš Nineshamnas uosto nukeliaukite į Gotlandą, Lenkijos Gdanską ar Latvijos Ventspilį.

Jau XX amžiaus pradžioje šio uosto potencialas buvo aiškus. Dėl gilių vandenų uostas yra lengvai pasiekiamas didelių laivų, tad uoste yra pakraunami ir iškraunami dideli kiekiai prekių.

Uostą, ypač vasarą, kuomet į Gotlando salą keliauja virš milijono turistų,  pasiekia ir didelis keleivių srautas. Išvykę iš Nineshamno Jūs galite perplaukti Baltijos jūrą.

Jei norite aplankyti tolimuosius ir, galbūt, gražiausius šiaurinės Europos smėlio paplūdimius, pasirinkite laivą, plukdantį į Gotska Sandiona salą.

Keleivių plukdymo įmonė Waxholmsbolaget veikia ištisus metus ir plukdo į  Landsortę, Nattaro, Alo ir Rano. Jei norite nukeliauti į Trosą, vasaros metu galite įsigyti bilietą vietinėje įmonėje. Dar viena populiari ekskursija – ruonių safaris salyno apylinkėse. Taip pat galite pasirinkti kruizą tarp salų ir kruizą dramatiškuoju Draget kanalu.

  1. Kiekvienas turi teisę mėgautis gamta
strandheidiekbergfri

http://bit.ly/2hB74nw

Be specialaus leidimo stovyklauti iki trijų naktų galima beveik visur, išskyrus privačias namų teritorijas. Atminkite, kad yra draudžiama skinti prižiūrėtas gėles, rinkti grūdus ar vaisius, tačiau galima rinkti uogas ir grybus. Taip pat negalima bet kur kurti laužavietės, šiukšlinti ar bet kokiu kitu būdu niokoti gamtą. Visuomenės teisė naudotis privačia žeme (Allemansrätten įstatymas) leidžia visus metus mėgautis Nineshamno  įspūdinga gamta.

 

  1. Mėgaukitės salyno apylinkių grožiu
vymotlandsortsfyrturistbyranfri

http://bit.ly/2hr3VpN

Apsilankykite Landsortėje – piečiausioje nuo Stokholmo esančioje gyvenvietėje prie jūros.   Landsortė – labiausiai į pietus nutolusi savivaldybės gyvenvietė. Šioje vietoje salynas yra mažiausiai paliestas žmogaus, visiškai natūralus ir pats gražiausias. Iš čia nebėra jokio kelio, vedančio toliau. Tai egzotinių paukščių namai (jie praskrenda rudenį ir pavasarį), čia randasi Švedijos seniausias švyturys, kuris skaičiuoja savo metus jau nuo 1650-ųjų, ir vienas iš įspūdingiausių Švedijoje ir visoje Europoje nakvynės ir pusryčių tipo viešbutis (Bed & Breakfast) – laivų vedimo apžvalgos bokštas.

Praplaukiantys laivai yra vedami iš salos vakarinio uosto. Nepraleiskite kapinių, kuriose buvo laidojami nuo maro mirę žmonės, senovinio labirinto, meno parodos ir mažytės koplytėlės. Landsortėje rasite keletą nakvynės vietų, restoranų ir kavinių. Ekskursijos laivais vyksta kiekvieną dieną ištisus metus.

 

Taigi… Sveiki atvykę į Nineshamną!

 

Norite keliauti Baltijos jūra? Gal Jus domina kelionė į Švediją?

Trumpiausias reisas keltu – tik 8,5 val. į Švediją!

Užsisakykite kelionę keltu čia.

Laikas keliauti su „Stena Line“!

 

Iki pasimatymo kelte!