GDYNĖ – JŪROS IR SVAJONIŲ MIESTAS

Kita Švedija | Komentarų nėra

Jei keliausite mūsų keltais iš Švedijos/į Švediją, praleiskite dieną ar net keletą dienų pajūrio mieste Gdynėje. Šiame moderniame mieste įsikūrusios kultūros bei švietimo įstaigos (Gdynios universitetas, mokyklos, muziejai), rekreacijos (spa centrai, viešbučiai) bei poilsio vietos (parkai, paplūdimiai).

Daugelį metų gyvavęs kaip pajūrio žvejų kaimelis, nuo XX a. pradžios Lenkijai atgavus nepriklausomybę, miestas pradėjo vystytis ir garsėti kaip vienas svarbiausių Rytų Europos uostų. Dabar Gdynė – net ir naktį nemiegantis uostas, kuriame švartuojasi prabangūs kruiziniai laivai. Iš Gdynios galite greitai ir komfortabiliai pasiekti Karlskroną (Švedija), jei keliausite „Stena Line“ keltais.  Šalia krantinės įsikūrusios suvenyrų krautuvėlės kelionių agentūros, siūlančios kruizus po Gdansko įlanką.

2013 metais Gdynė buvo įvertintas kaip geriausias miestas gyventi.

Vaikščiodami po miestą galime grožėtis simboliais tapusiais laivais „Błyskawica” (muziejumi virtusiu laivu, kurio ilgis 114 metrų) bei burlaiviu „Dar Pomorza”, pastatytu 1909 metais.

Pasigrožėti miesto panorama galite nuo Kamienna Góra kalno, kurio aukštis 52 m, į kurį galima užkilti funikulieriumi, arba, jei norite aktyviai praleisti laisvalaikį – galite lipti šimtą laiptelių.

Paėjėję užburiančiu pajūriu iš Gdynės į Sopotą (Kepa Redlowska), galite apžiūrėti Orlowo uolą, kuri driekiasi apie 650 metrų, o aukštis siekia apie 40 metrų.

Pasigrožėję nuostabiu kraštovaizdžiu, miškais, jūra, galite apžiūrėti ir Orlowo molą, pastatytą jau 1934 metais bei tiltą. Pasakojama, kad tiltas buvo 420 metrų ilgio ir apie 6 metrų pločio. Dėl 1949 metais siautusios audros, dalis statinio buvo sugriauta. Šiuo metu elegantiškas, su suoliukais bei šviestuvais tiltas yra 180 metrų ilgio.

Dar, kiek paėjus paplūdimiu, galima pasiekti Sopotą – pajūrio kurortą, nuo seno garsų savo voniomis ir gydyklomis, o dabar – muzikos festivaliais bei aktyviu naktiniu gyvenimu. Miestas – prie Gdansko įlankos neretai dar vadinamas šiaurės Monte Karlu.

Vaikščiodami pajūriu, nepamirškite apžiūrėti ir Sopoto švyturio, pastatyto 1903 metais kuris iš jūros matomas net už 37 kilometrų. Jį (ypač vasaros metu) gali lankyti visi miesto svečiai. Švyturyje yra erdvi įstiklinta apžvalgos aikštelė, kur galima prisėsti ir pasigrožėti kvapą gniaužiančiais vaizdais… Apsilankę švyturyje Jūs taip pat gausite sertifikatą, kad pasiekėte 42,50 metrų aukštį.

Sopote sužavės ir…kreivas namas (Krzywy domek), įtrauktas į keisčiausių pasaulio namų dešimtuką. Tai puiki vieta Jūsų instagram nuotraukai.

Skaitykite tęsinį kitoje dalyje :). Parengta pagal: https://goo.gl/GEq9id, nuotraukos iš: https://goo.gl/Gs9gCE