Saldus gyvenimas Liubeke!

Vokietija | Komentarų nėra

Baltijos jūros artumas ir per miestą tekanti Travės upė padėjo Liubeko miestui tapti savarankišku, elegantišku, marcipanais garsėjančiu miestu, su įspūdingais architektūros paminklais! Šlovę ir spindesį Liubekas įgijo Hanzos sąjungos laikais. Tuomet tai buvo svarbus prekybininkų miestas, vadinamas Hanzos sąjungos ir Baltijos jūros karaliene.

Vartai į senovę

Istorinės architektūros gerbėjams Liubekas – tai tarsi pasakų miestas, kuriame išvysite daugybę įspūdingų architektūros paminklų. Viena tokių vietų – Holstentor vartai, šiandien jau tapę nacionaliniu Liubeko simboliu. Į senamiestį patenkama pro vartus: juos sudaro du smailėjantys cilindriniai bokštai, sujungti koridoriumi, papuošti arkiniais langais. Tik akyliausi lankytojai pastebės, kad pietinis bokštas yra šiek tiek žemesnis nei jo kaimynas. Šis pastatas yra laikomas Šiaurės Vokietijos plytinės gotikos pavyzdžiu. Viduje lankytojams duris atvers nedidelis muziejus, kurio ekspozicija rodo Liubeko įtaką ir reikšmę Hanzos laikais. Apsilankymo Liubeke metu, neatskiriama kelionės dalimi tapo fotografavimasis prie šių vartų.

Foto: Scholty1970 (www.pixabay.com)

Foto: Scholty1970 (www.pixabay.com)

Apsilankymą rekomenduojame tęsti grožintis Liubeko senamiesčiu, kuriame stebins siauros gatvelės, Travės upė ir kanalai, raizgantys miestą iš visų pusių.

Pirmiausia žvilgsnį patraukia druskos sandėliai – Salzspeicher, esantys prie pat Holstentor vartų. Šeši įprastų, tačiau tvirtų raudonų plytų namai Travės upės krantinėje Hanzos laikais turėjo labai svarbią paskirtį – čia buvo saugoma druska. Vėlesniais laikais pastatai buvo pritaikyti ir kitų prekių saugojimui.

Pasivaikščiojimą po senamiestį patariame tęsti aplankant Liubeko katedrą, Rotušę ir Rotušės aikštę, Šv. Marijos bažnyčią bei kitus architektūros paminklus. Telieka pridurti, kad Liubeko senamiestis yra įtrauktas į UNESCO Pasaulinės kultūros paveldo sąrašus. 

Foto: Nordseher (www.pixabay.com)

Foto: Nordseher (www.pixabay.com)

Marcipanai ir Liubekas

Puikusis belgiškas šokoladas, angliški ir prancūziški pyragaičiai – tai smaližių rojus. Šį sąrašą papildo dar vienas gardumynas – marcipanai. Pasakojant apie Liubeką, marcipanus paminėti būtina.

Marcipanų gamybai būtinų sudedamųjų dalių (migdolų riešutų ir cukraus) Liubeke, žinoma, nebūdavo nei auginama, nei gaminama. Tačiau Liubekas – prekybos miestas, kuriame netrūkdavo atvežtinių šviežių egzotiškų gėrybių iš viso pasaulio. Būtent Liubekas ir išgarsėjo marcipanų gamyba. Liubeko marcipanų kokybė – išskirtinė. Kitų kraštų gamintojai tokio riešutų kiekio marcipanuose tiesiog negalėjo sau leisti, o ir cukraus proporcija Liubeke yra kitokia. Ši receptūra išliko iki šių dienų. Tikrajame Liubeko marcipane cukraus bus ne daugiau nei 30 procentų. Garsiąją marcipanų gamyklą ir parduotuvę XVIII a. viduryje įkūrė Johanass Georgas Nydegeris (Johann Georg Niederegger). Šiandieną tai yra gausiai turistų lankomas objektas.

Marcipanų parduotuvėje-kavinėje turistams leidžiama nemokamai aplankyti istorinę ekspoziciją, kuriai yra skirtas antrasis šio pastato aukštas. Galėsite įsigyti gardžių suvenyrų ir bei apsilankyti ekskursijoje, kurios metu turistams leidžiama patiems pabandyti pasigaminti marcipano figūrėlių ir gardumynų. Pirmajame pastato aukšte įsikūrusi kavinė, pro kurios langus galite pasigrožėti nuostabiais vaizdais bei paragauti tikruosius Liubeko Niederegger marcipanus.

Foto: Hakelbudel (www.pixabay.com)

Foto: Hakelbudel (www.pixabay.com)

Marcipanus vadina karališkaisiais gardumynais, nes senovėje tik karaliai ir turtuoliai pirmieji galėdavo išbandyti naująjį skanėstą. Praėjo pusė amžiaus, kol marcipanai tapo pigesni ir įperkami ir kitiems Liubeko gyventojams. Taigi, „Café Niederegger“ įtraukite į planuojamų aplankyti objektų sąrašą ir pasijuskite karališkai, mėgaudamiesi gardumynu jo kilmės vietoje.

Liubekas yra apie 20 km atstumu nuo Travemiundės uosto, į kurį atvyksta „Stena Line“ keltai. Daugiau apie galimybes nuvykti į Vokietiją sužinokite mūsų svetainėje