Jūrligė – tai ne priežastis atsisakyti kelionės keltu

Keltai | Komentarų nėra

Jūros liga – vienas seniausių užsupimo būdų, ir čia nėra nieko stebėtino, nes į pirmąsias ilgai trunkančias keliones žmonės leisdavosi būtent vandens transportu. Kokios yra šio sindromo apraiškos priežastys? Ir kaip reikėtų gydyti jūros ligą, kad, pavyzdžiui, kelionė per Atlanto vandenyną, išvykos jachtomis po Viduržemio jūrą, kruizai motorlaiviais taptų gyvenimo džiaugsmu, teiktų malonumą? Juk kai kuriems žmonėms tenka atsisakyti kelionių vandens transportu būtent dėl to, kad jie bijo susirgti jūros liga.

Jūros ligos priežastys

Užsupimo jūroje priežastis – organizmo reakcija į vaizdinių, sensorinių ir kūno patiriamų pojūčių nesutapimą. Šio mechanizmo medicininis pavadinimas – sensorinis konfliktas. Tokį nesutapimą, dėl kurio išsivysto užsupimo sindromas, arba kinetozė, gali sukelti supimas, kai žmogus yra laivo viduje ir nemato bangų, dėl kurių svyruoja laivas, bet kūnas jaučia jo judėjimą. Jūros ligą taip pat gali išprovokuoti psichologiniai veiksniai. Žmonės, praeityje patyrę supimo simptomus, iš anksto nusiteikia blogiausiam scenarijui, ir dėl to pablogėja jų savijauta.

Jūros ligos simptomai

Yra nustatyta, kad supimo sindromas gali varginti ne tik keliaujant vandens transporto priemonėmis. Kinetozę galima patirti skrendant lėktuvu, važiuojant automobiliu, lifte ir netgi sūpuoklėse. Visais atvejais judėjimo liga dažniausiai trunka neilgai. Tačiau jos apraiškos gali būti įvairaus intensyvumo. Svarbiausi jūros ligos požymiai yra šie:

  • pykinimas ir vėmimas;
  • intensyvus seilių išsiskyrimas ir padažnėjęs kvėpavimas;
  • žiovulys ir mieguistumas;
  • galvos skausmas ir svaigimas arba net sąmonės netekimas;
  • nesugebėjimas orientuotis erdvėje;
  • blyški veido spalva;
  • irzlumas ir verksmingumas – tai neretai būdinga mažiems vaikams, kuriuos vargina jūros liga.

Kaip išvengti nemalonių pojūčių?

Jei jūs susidūrėte su jūros liga, tai dar nereiškia, kad teks atsisakyti visų kelionių vandens transporto priemonėmis. Šios rekomendacijos padės išvengti jūros ligos arba sumažinti jos simptomus.

Gerkite vandenį. Jei vaiką arba suaugusįjį užsupo ir jis laivui plaukiant vemia, rekomenduojama gerti vandens su citrina, paprasto geriamojo vandens arba kito skysčio, geriausia mažais gurkšneliais. Tai padės kompensuoti skysčių praradimą ir įveikti pykinimą.

Mažiau žvalgykitės į judančius objektus. Jūros ligos simptomai stipriau pasireiškia atsimerkus: taip yra todėl, kad judant „vaizdelis“ nuolat keičiasi, ir smegenys gauna per daug regimosios informacijos. Todėl pajutus pykinimą dėl to, kad jus užsupo, patartina pasistengti atsipalaiduoti laivo kajutėje ir užsimerkti arba sukoncentruoti dėmesį į bet kurį nejudantį daiktą.

Laikykitės ypatingo valgymo režimo. Nerekomenduojama persivalgyti, bet nederėtų leistis į kelionę nevalgius. Jei jus pykina važiuojant įvairiomis transporto priemonėmis, ši rekomendacija padės sumažinti nemalonius užsupimo pojūčius. Norėdami išvengti pykinimo priepuolių, valgykite lengvai virškinamo maisto likus 1,5–2 valandoms iki kelionės.

Įsitaisykite patogiai ir užimkite vietą, kur supimas jaučiamas ne taip stipriai. Pasistenkite užimti vietą arba pasirinkti kajutę laivo vidurinėje dalyje. Siekiant išvengti jūros ligos nerekomenduojama sėdėti nugara judėjimo kryptimi. Taip pat svarbu pasirinkti tokią padėtį, kad mažiau suptų (rekomenduojama šiek tiek atlošti galvą ir atsipalaiduoti).

Stenkitės kvėpuoti grynu oru. Atminkite, kad rečiau užsupa ir būna lengviau ištverti nemalonius pojūčius kvėpuojant grynu oru ir turint galimybę stebėti horizonto liniją bei vandens paviršių aplink laivą. Tuo tarpu blogai išvėdintose ir uždarose patalpose, esant aukštai oro temperatūrai laivo kajutėse jūros ligos požymiai juntami labiau.

 

Gerų kelionių! 🙂