10 paslaptingiausių ir neįprasčiausių pasaulio vietų

Kita | Komentarų nėra

Daugelis garsių ekspertų teigia, kad paslaptingi objektai visame pasaulyje buvo sukurti pasitelkus pažangias žinias ir technologijas (galbūt pažangesnes nei šiuo metu esamas), kurias naudojo prarastosios civilizacijos. Kiti žmonės netiki, kad kažkada Žemėje egzistavo labai išvysčiusi civilizacija, o mano, kad žinias mums perdavė senovės astronautai, atkeliavę iš dangaus. Daugelis mokslininkų nepalaiko nė vienos iš šių idėjų ir bando paaiškinti senovės paslaptis religijos ir ritualų pagrindu. Štai dešimt paslaptingiausių pasaulio vietų:

  1. Gizos piramidės ir Sfinksas (Egiptas)

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/1SBIwHY

Nors yra žinoma, kad piramidėse buvo laidojami faraonai, Gizos piramidžių statyba, jų atsiradimo data ir galima reikšmė vis dar nėra visiškai suprasti. Neatskleista paslaptis tik padidina šių senovinių stebuklų patrauklumą, o daugelis šiuolaikinių žmonių vis dar laiko Gizą dvasine vieta. Buvo sukurta keletas įdomių teorijų, paaiškinančių „piramidžių paslaptį“. Netgi skeptiškiausiai nusiteikęs lankytojas negali nesižavėti Gizos piramidžių amžiumi, mastu ir jas statant atliktais matematiniais apskaičiavimais.

  1. Stounhendžas (Didžioji Britanija)

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2xKM3yv

Galbūt labiausiai žinomas pasaulyje paminklas yra Stounhendžas, esantis Viltšyro grafystėje Anglijoje. Jis susideda iš sampylos, supančios didelius stačius akmenis. Manoma, kad šis paminklas buvo pastatytas maždaug 2500 m. pr. Kr., tačiau per daugiau nei 1400 metų laikotarpį jis buvo pertvarkomas ir perprojektuojamas. Nors yra gausu įvairių teorijų ir spekuliacijų, niekas nežino, koks buvo pirminis šio priešistorinio paminklo tikslas, taigi jis išlieka viena iš didžiausių pasaulio paslapčių.

  1. Velykų sala (Čilė)

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2xwG0xI

Velykų sala, taip pat žinoma kaip Rapa Nui arba Isla de Pascua, yra Polinezijos sala pietrytinėje Ramiojo vandenyno dalyje, žinoma dėl jos monumentalių statulų, kurias sukūrė vietiniai gyventojai. Statulos, vadinamos moai, buvo skirtos salos gyventojų protėvių garbinimui; jos iškaltos tarp 1250 ir 1500 m. Sunkiausia pastatyta moai statula sveria 86 tonas ir puikiai iliustruoja, kokių pastangų reikėjo sukurti ir perkelti šias statulas. Beveik pusė visų likusių moai vis dar yra Rano Raraku – pagrindiniame moai karjere, tačiau šimtai buvo perkeltos į akmenines platformas visoje saloje.

  1. Baalbekas (Libanas)

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2hyR17Z

Baalbekas – tai miestas, esantis Libano rytuose. Tuo metu, kai 331 m. pr. Kr. jį užėmė graikai, tai buvo klestintis finikiečių miestas. Valdant imperatoriui Augustui, 16 m. pr. Kr. Baalbekas tapo Romos kolonija. Per kitus tris šimtmečius miesto akropolyje romėnai pastatė monumentalų trijų šventyklų ir trijų kiemų ansamblį, kurį supančioje sienoje įmontuoti didžiausi kada nors žmogaus rankos išskaptuoti akmenys. Kai kurie turistai mano, kad šį ansamblį galėjo pastatyti tik ateiviai. Prie pietinio Baalbeko įėjimo yra karjeras, iš kurio buvo atgabenti šventyklose naudoti akmenys. Didžiulis blokas, laikomas didžiausiu pasaulyje išpjautu akmeniu, vis dar tebėra ten, kur jis buvo išpjautas beveik prieš 2000 metų. Vadinamo „Besilaukiančios moters akmens“ dydis yra 21,5 m x 4,8 m x 4,2 m, o sveria jis apie 1000 t.

  1. Maču Pikču (Peru)

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2hvtEQe

Maču Pikču yra geriausiai išsilaikęs inkų imperijos miestas, pasislėpęs Peru Anduose, ant stataus kalno su plokščia viršūne – ši vieta padėjo miestui išvengti ispanų užkariautojų. Ilgus šimtmečius miestas buvo pamirštas išorinio pasaulio, kol 1911 m. jį iš naujo atrado archeologas Hiramas Binghamas. Šio miesto akmenys tinka taip glaudžiai sudėti, kad tarp jų neįmanoma įkišti peilio ašmenų. Šiuolaikiniai tyrimai rodo, kad Maču Pikču buvo pastatytas maždaug 1450 m. kaip prieglobstis inkų valdovui Pačakučiui ir kad pagal inkų standartus jis buvo palyginti mažas.

  1. Naskos piešiniai (Peru)

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2xASH8t

Naskos piešiniai – tai garsiausia pasaulyje geoglifų grupė, esanti Naskos dykumoje. Apie 300 figūrų, susidedančių iš tiesių linijų, geometrinių figūrų ir gyvūnų bei paukščių atvaizdų yra išraižytos dykumos pampo smėlio paviršiuje ir aiškiai matomos iš oro. Norėdami suvokti Naskos piešinių, sukurtų pašalinus dykumos akmenis ir atidengiant šviesiai rausvą smėlį, reikšmę lankytojai pasiūlė įvairiausių paaiškinimų – nuo takų kosminiams laivams iki takų olimpiečiams, nuo optinio meno iki popmeno ar astronominių observatorijų.

  1. Tihuanakas (Bolivija)

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2fqRV5v

Tihuanakas laikomas paslaptimi dėl savo amžiaus (apskaičiuota, kad šiai radimvietei yra 17000 metų) ir savitos akmens apdorojimo technologijos. Šiandien nėra abejonių, kad Tihuanakas buvo svarbi šventa ceremonijų vieta ir regiono kultūros centras. Senovės žmonės čia pastatė akmeninę piramidę, vadinamą Akapana.

  1. Čičen Ica (Meksika)

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2xLdRmg

Čičen Ica – tai senovinio archeologinio majų miesto vieta. Čia yra įvairių masyvių konstrukcijų, pvz., El Castillo (Kukulkano šventykla) ir Karių šventykla, kurios viršuje stovi Lietaus dievo statula, ant kurios, kaip pasakojama, ritualų metu majų šventikai dėjo vis dar plakančias širdis, išplėštas iš gyvų aukų. Čičen Ica buvo didžiulis metropolis. Jį pastatė majų gentis, vadinama icais, 9 a. pr. Kr. ir iki XII a. tai buvo klestinti regiono sostinė. Tikroji icų tautos kilmė vis dar nežinoma.

  1. Kosta Rikos akmeniniai rutuliai

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2k0IEGG

Viena iš įdomiausių archeologijos paslapčių buvo atrasta Kosta Rikos Dikiso upės deltoje. Nuo XX a. 4-ojo dešimtmečio čia buvo rasta šimtai akmeninių rutulių, kurių dydis yra nuo kelių centimetrų iki daugiau nei dviejų metrų skersmens. Kai kurie rutuliai sveria 16 t. Beveik visi jie pagaminti iš granodiorito – kietos, vulkaninės kilmės uolienos. Šie objektai – tai monolitinės skulptūros, sukurtos žmogaus rankų.

  1. Povandeniniai griuvėsiai Japonijoje

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2k0pjFi

Japonijos Jonagunio pietinėje pakrantėje po vandeniu stūkso griuvėsiai, kurių amžius – maždaug 8000 metų. Nors kai kurie žmonės mano, kad jie yra atsirado dėl geografinių reiškinio, buvo patvirtinta, kad tai yra žmogaus rankų darbo rezultatas, ką rodo sudėtingi laiptai, raižiniai ir statūs kampai. Griuvėsius 1995 m. atrado naras, pernelyg nutolęs nuo Okinavos pakrantės ir su savimi turėjęs kamerą.

 

Norite keliauti Baltijos jūra? Gal Jus domina kelionė į Švediją ar Vokietiją?

Trumpiausias reisas keltu – tik 8,5 val. į Švediją!

Užsisakykite kelionę keltu čia.

Laikas keliauti su „Stena Line“!

Iki pasimatymo kelte!