„FIKA“ VAKARŲ ŠVEDIJOJE

Kita | Komentarų nėra

Švedai labai mėgsta kavos pertraukėles „fika“! Švedijoje fika skiriama labai daug dėmesio. Ir tai ne tik dėl kofeino. Magiškoji esmė – tai pertrauka, leidžianti pasimėgauti kitų žmonių draugija ir paskanauti kažką saldaus! Iš visų saldžių dalykų labiausiai mėgstame bandeles su cinamonu. Tiesą sakant, taip jas mėgstame, kad net švenčiame jų dieną – cinamono bandelių dieną spalio 4 d. Mes paprašėme Vakarų Švedijos turizmo valdybos verslo plėtotojos Gunillos Davidsson pasidalinti savo mintimis apie fika ir kur Švedijoje jomis galima geriausiai pasimėgauti.

PASIMĖGAUKIME FIKA – ŠVEDŲ GYVENIMO BŪDAS SU FIKA

Švedijoje viskas, kas sukasi apie fika, yra susiję su gyvenimu ir bendryste. Tai tradicija, kuria raginama pristabdyti bet ką, ką darote per dieną, ir pabūti su kitais, kol mėgaujatės karštu gėrimu ir kramtote kažką saldaus. Mano senelės virtuvėje mes susėsdavome prie stalo, nustatyto septyniomis švediškų sausainių rūšimis ir, žinoma, cinamono bandelėmis. Prisimenu, kaip sėdėdavau ir klausydavausi pokalbio bei jausdavau džiaugsmą būdama šeimos dalimi. Fika mus vienijo, o  bendravimas ir kalbėjimas su kitais žmonėmis ir reiškia būti žmogumi. Manau, pasaulyje reikia daugiau fika. Nuo anų laikų fika išliko šilta mūsų gyvenimo dalis. Aš palaikau Švedijos fika gyvenimo būdą ir džiaugiuosi, kad dirbdama Vakarų Švedijos turizmo valdyboje  galiu tęsti fika tradiciją ir su ja supažindinti kitas tautas.

Kviečiu stebėti mane ir mano švediškąjį fika gyvenimo būdą:

Instagram: @letsfika

Facebook: Lets fika

Tinklalapis: www.letsfika.se

Fika yra švedų tradicija, kuri neegzistuoja jokioje kitoje šalyje ir kuri daugelio kitų tautų suvokiama kaip kažkas egzotiško ir neįprasto. Jūs galite „pafikuoti“ patys ar rengti fika pertraukėles – su kava ar arbata bei bandelėmis ir sausainiais – keletą kartų per dieną, ryte, po pietų ir vakare, kartais įterpdami ir gofika.

NORŲ SĄRAŠE – KELIONĖ Į FIKA SOSTINĘ ALINGSOSĄ

Kavinių miestas Alingsosas, įsikūręs apie pusvalandį kelio į šiaurę nuo Geteborgo, pasižymi klestinčia kavinių kultūra, išsivysčiusia iš unikalios miesto istorijos. Alingsose kepyklos veikė jau XVIII a. pradžioje, o kavinių tradicija ėmė vystytis kartu su industrializmu XIX a., kai moterys pradėjo dirbti ne namie ir nebeturėjo laiko pačios kepti. Kavinių tradicija išsilaikė Alingsose dėl sumanių miesto planuotojų, kurie neleido nugriauti senų pastatų praėjusio amžiaus 6-ajame dešimtmetyje, kai likusią Švedijos dalį apėmė griovimo karštinės banga. Seni pastatai buvo išsaugoti, o kavinių savininkai galėjo juos pigiai nuomotis. Šiandien šis miestelis yra žinomas kaip „Fika sostinė“, kuriame yra apie 30 kavinių, iš kurių trys yra paminėtos „White Guide“.

Prisijunkite prie fika ekskursijos, vykstančios šeštadieniais nuo balandžio iki spalio pabaigos, ir susipažinkite su švedų fika kultūra, kol ilsėsitės keliose kavinėse ir ragausite švediškas bandeles su cinamonu, sausainius, šokoladinius triufelius ir pyragaičius.

LEISKITĖS Į PRABANGIĄ FIKA IŠVYKĄ Į VARĄ

Atvykite ir pasimėgaukite neįkainojama fika patirtimi Västgöta lygumose tarp Venerno ir Veterno ežerų, toli nuo didžiojo miesto šurmulio ir skubos! Ši šalies sritis puoselėja kūrybiškumą ir energiją. Čia jauniausios Švedijos „Art deco“ stiliaus pilies fone mėgausitės skaniausiais rankų darbo kepiniais ir šokoladiniais saldainiais, gaminamais konditerijos meistrų. „Esti Bönor & Bröd“ galėsite sužinoti daugiau apie juodąjį auksą degustuodami kavą ir skanaudami vietos priešpiečius.

Conditori Nordpolen

„Esti Bönor & Bröd“

IŠTYRINĖKITE „PORCELIANINĮ“ MIESTĄ LIDŠIOPINGĄ IR PASIMĖGAUKITE TRADICINE ŠVEDŲ FIKA

Atvykite ir nueikite fika kelią porcelianiniame Lidšiopingo mieste. Šis buvęs prekybos ir laivybos miestas, besipuikuojantis žinomiausio Läckö pilies savininko Magnus Gabriel de la Gardie herbu, yra išsidėstęs didžiausio – Venerno – ežero pietinėje pakrantėje. Jums tikrai patiks  Lidšiopingo centras, garsėjantis savo kavinių kokybe. Paragaukite garsiųjų Läckökringla pyragaičų „Rådhuskonditoriet“ arba Rörstrand pyrago, tiekiamo modernaus Rörstrand porceliano induose Rörstrand muziejuje, bei vyniotinio, tiekiamo vintažiniuose  Rörstrand induose „Emily“ kavinėje.

Dėkojame Gunillai už tai, kad su mumis pasidalino savo fika istorija. 🙂

Laikas keliauti su „Stena Line“!