SKANDINAVIŠKI „MICHELIN“ ŽVAIGŽDUTĖMIS ĮVERTINTI RESTORANAI – VOS KELIONĖS KELTU ATSTUMU!

Kita | Komentarų nėra

Dar ne taip seniai niekas nebūtų į vieną sakinį įtraukęs tokių sąvokų kaip „skandinavai“ ir „kulinarija“. Praėjusio amžiaus 8-ajame dešimtmetyje švedai turėjo keliauti į vaistines (!) įsigyti česnakų ir žolelių. Akivaizdu, kad nuo to laiko daug kas pasikeitė, kadangi regionas tapo kylančia žvaigžde tarptautinėje maisto gaminimo sferoje. Neseniai išleistas „Michelin“ vadovas, skirtas 2018 m. Šiaurės šalių apžvalgai, nurodė 64 žvaigždutėmis įvertintus restoranus, daugelis yra netoli tų vietų, į kurias vyksta „Stena Line“ keltai Skandinavijoje!

Skandinavijos aukštos klasės virtuvės šefai formuoja naują ir novatorišką virtuvę. Pavargusiems nuo prancūziškų sviestinių padažų ir itališkų patiekalų su pomidorais, Skandinavijos regionas siūlo visiškai kitokius valgius – netgi kiek egzotiškus! Iš tiesų, atrodo, kad šis maisto gaminimas pasižymi tomis pačiomis savybėmis, kaip ir mėgstamas Skandinavijos interjero dizainas: orientuotas į gamtą, taupus, sumanus ir elegantiškas.

Tokie patiekalai kaip „Daniel Berlin“ restorane Skonėje siūlomi „džiovinti svogūnai su gelsvėmis ir rugiais“ rodo siekį išsaugoti gastronomines tradicijas jas šiek tiek modifikavus. Nepaisant rafinuotumo, kai kurie restoranai pasižymi drąsa ir lengvumu: vienas iš patiekalų, siūlomų trijų žvaigždučių restorane „Frantzén“ Stokholme, yra aluje virtas Norvegijos karališkasis krabas su krapų daigais.

Galbūt būtent dėl natūraliai susiklosčiusių aplinkybių, šio regiono virėjai yra tokie kūrybingi. Šiaurėje yra kur kas mažiau ariamos žemės, o vasaros būna trumpesnės, todėl čia gerokai sunkiau užauginti maisto produktų (tačiau netgi kalnuotoje Norvegijos dalyje žemė vis dar dirbama!). Vikingų virtuvėje yra įprasta naudoti miško ir jūros gėrybes.

Restoranams, kurie siekia tiekti vietinį, tvarų maistą, negali sutrukdyti net ilga žiema. Čia virėjai remiasi savo kulinariniu paveldu: rūkymu, marinavimu, sūdymu ir džiovinimu. Grįžus vasarai, lėkštės prisipildo šviežia žaluma ir sodo gėlėmis, o desertai – uogų, sunokusių saulei šviečiant 18 valandų per parą.

Už išradingumą virėjai apdovanojami: neseniai išleistame „Michelin“ vadove, skirtame 2018 m. Šiaurės šalių apžvalgai, yra nurodyta daugybė naujų žvaigždutėmis apdovanotų restoranų. Mes surašėme visus restoranus, kurie lengvai pasiekiami iš vietovių, į kurias plaukia mūsų keltai. Taigi galite drąsiai planuoti savo kitą kelionę pagal savo skonio įgeidžius!

 

Aktualūs „Stena Line“ maršrutai:

Geteborgas–Frederikshaunas

Frederikshaunas–Oslas

Varbergas–Grenas

Kylis–Geteborgas

Rostokas– Treleborgas

Zasnicas – Treleborgas

Gdynė – Karlskruna

Ventspilis – Nineshamnas

 

Restoranai arti mūsų uostų:

ŠVEDIJA  
Stockholm * RESTORANAS ** RESTORANAS *** RESTORANAS
Agrikultur Oaxen Krog Frantzén
Aloë
Ekstedt
Esperanto
Gastrologik
Imouto
Mathias Dahlgren-Matbaren
Operakällaren
Sushi Sho
Volt
Gothenburg Bhoga
Koka
SK Mat & Människor
Thörnströms Kök
28+
Upper House
Malmö Bloom in the Park Vollmers
SAV
Sture
Skåne Tranås Daniel Berlin
Öland Hotell Borgholm
Växjö PM & Vänner
DANIJA * RESTORANAS ** RESTORANAS *** RESTORANAS
Aarhus Domestic
Frederikshoj
Gastromé
Substans
Henne Henne Kirkeby Kro
Fredericia Ti Trin Ned
Vejle Me|Mu
NORVEGIJA * RESTORANAS ** RESTORANAS *** RESTORANAS
Oslo Galt  Maaemo
Kontrast
Statholdergaarden

 

Nuotraukos iš www.westsweden.com

Laikas keliauti su „Stena Line“!