
SKANDINAVIŠKI „MICHELIN“ ŽVAIGŽDUTĖMIS ĮVERTINTI RESTORANAI – VOS KELIONĖS KELTU ATSTUMU!
Dar ne taip seniai niekas nebūtų į vieną sakinį įtraukęs tokių sąvokų kaip „skandinavai“ ir „kulinarija“. Praėjusio amžiaus 8-ajame dešimtmetyje švedai turėjo keliauti į vaistines (!) įsigyti česnakų ir žolelių. Akivaizdu, kad nuo to laiko daug kas pasikeitė, kadangi regionas tapo kylančia žvaigžde tarptautinėje maisto gaminimo sferoje. Neseniai išleistas „Michelin“ vadovas, skirtas 2018 m. Šiaurės šalių apžvalgai, nurodė 64 žvaigždutėmis įvertintus restoranus, daugelis yra netoli tų vietų, į kurias vyksta „Stena Line“ keltai Skandinavijoje!
Skandinavijos aukštos klasės virtuvės šefai formuoja naują ir novatorišką virtuvę. Pavargusiems nuo prancūziškų sviestinių padažų ir itališkų patiekalų su pomidorais, Skandinavijos regionas siūlo visiškai kitokius valgius – netgi kiek egzotiškus! Iš tiesų, atrodo, kad šis maisto gaminimas pasižymi tomis pačiomis savybėmis, kaip ir mėgstamas Skandinavijos interjero dizainas: orientuotas į gamtą, taupus, sumanus ir elegantiškas.
Tokie patiekalai kaip „Daniel Berlin“ restorane Skonėje siūlomi „džiovinti svogūnai su gelsvėmis ir rugiais“ rodo siekį išsaugoti gastronomines tradicijas jas šiek tiek modifikavus. Nepaisant rafinuotumo, kai kurie restoranai pasižymi drąsa ir lengvumu: vienas iš patiekalų, siūlomų trijų žvaigždučių restorane „Frantzén“ Stokholme, yra aluje virtas Norvegijos karališkasis krabas su krapų daigais.
Galbūt būtent dėl natūraliai susiklosčiusių aplinkybių, šio regiono virėjai yra tokie kūrybingi. Šiaurėje yra kur kas mažiau ariamos žemės, o vasaros būna trumpesnės, todėl čia gerokai sunkiau užauginti maisto produktų (tačiau netgi kalnuotoje Norvegijos dalyje žemė vis dar dirbama!). Vikingų virtuvėje yra įprasta naudoti miško ir jūros gėrybes.
Restoranams, kurie siekia tiekti vietinį, tvarų maistą, negali sutrukdyti net ilga žiema. Čia virėjai remiasi savo kulinariniu paveldu: rūkymu, marinavimu, sūdymu ir džiovinimu. Grįžus vasarai, lėkštės prisipildo šviežia žaluma ir sodo gėlėmis, o desertai – uogų, sunokusių saulei šviečiant 18 valandų per parą.
Už išradingumą virėjai apdovanojami: neseniai išleistame „Michelin“ vadove, skirtame 2018 m. Šiaurės šalių apžvalgai, yra nurodyta daugybė naujų žvaigždutėmis apdovanotų restoranų. Mes surašėme visus restoranus, kurie lengvai pasiekiami iš vietovių, į kurias plaukia mūsų keltai. Taigi galite drąsiai planuoti savo kitą kelionę pagal savo skonio įgeidžius!
Aktualūs „Stena Line“ maršrutai:
Restoranai arti mūsų uostų:
ŠVEDIJA | |||
Stockholm | * RESTORANAS | ** RESTORANAS | *** RESTORANAS |
Agrikultur | Oaxen Krog | Frantzén | |
Aloë | |||
Ekstedt | |||
Esperanto | |||
Gastrologik | |||
Imouto | |||
Mathias Dahlgren-Matbaren | |||
Operakällaren | |||
Sushi Sho | |||
Volt | |||
Gothenburg | Bhoga | ||
Koka | |||
SK Mat & Människor | |||
Thörnströms Kök | |||
28+ | |||
Upper House | |||
Malmö | Bloom in the Park | Vollmers | |
SAV | |||
Sture | |||
Skåne Tranås | Daniel Berlin | ||
Öland | Hotell Borgholm | ||
Växjö | PM & Vänner | ||
DANIJA | * RESTORANAS | ** RESTORANAS | *** RESTORANAS |
Aarhus | Domestic | ||
Frederikshoj | |||
Gastromé | |||
Substans | |||
Henne | Henne Kirkeby Kro | ||
Fredericia | Ti Trin Ned | ||
Vejle | Me|Mu | ||
NORVEGIJA | * RESTORANAS | ** RESTORANAS | *** RESTORANAS |
Oslo | Galt | Maaemo | |
Kontrast | |||
Statholdergaarden |
Nuotraukos iš www.westsweden.com