TOP 10 AKTYVIAUSIŲ UGNIKALNIŲ PASAULYJE

Kita | Komentarų nėra

Ugnikalniai yra trijų tipų – aktyvus ugnikalnis, neveikiantis arba užmigęs ugnikalnis, ir užgesęs ugnikalnis. Aktyvus ugnikalnis – tai ugnikalnis, kuris išsiveržia labai dažnai. Aktyvus ugnikalnis išsiveržia greičiau nei neveikiantis ar užgesęs ugnikalnis ir išsiveržia itin dažnai, palyginus su kitais tipais.

Aktyvus ugnikalnis skleidžia neramumo ženklą. Pasak mokslininkų, jei ugnikalnis buvo išsiveržęs per paskutiniuosius 10 000 metų, jis yra laikomas aktyviu ugnikalniu. Pasaulyje yra daugybė aktyvių ugnikalnių. Dažniausiai šių ugnikalnių išsiveržimo priežastį lemia pasaulyje vykstantys moksliniai disbalansai. O štai ir top dešimt aktyviausių ugnikalnių visame pasaulyje.

  1. Mauna Loa, Havajai

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2t3m8kj

Mauna Loa yra didžiausias ugnikalnis pasaulyje, atsižvelgiant į jo apimtį, o taip pat ir paviršiaus plotą. Taipogi, Mauna Loa yra vienas iš tų penkių ugnikalnių, kurie sudaro Havajų salyną. Šis ugnikalnis nuolat reguliariai išsiveržia jau 700 000 metų. Pats naujausias šio ugnikalnio išsiveržimas buvo 1984 metais. Iš šio ugnikalnio tekanti lava yra labai pavojinga ir kenkianti aplinkinėms vietovėms. Daugybė kaimų ir vietovių jau buvo sunaikinta dėl Mauna Loa tekančios lavos srautų. Būtent dėl šio ugnikalnio padidėjo ir nuošliaužų skaičius. Jis taip pat sukelia žemės drebėjimus ir kitas stichines nelaimes.

  1. Taal ugnikalnis, Filipinai

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2vbKh4T

Filipinuose esantis Taal ugnikalnis laikomas devintuoju aktyviausiu ugnikalniu pasaulyje. Tai tiktai pelenų kūgio ugnikalnis, kurį galima rasti Lusone, saloje Filipinuose. Šis vulkanas stovi pačiame Taal ežero viduryje ir todėl jis ir buvo pavadintas Taal ugnikalniu. Šis ugnikalnis atitolęs 31 mylia nuo Manilos. Nuo 1572 metų Taal ugnikalnis išsiveržė 33 kartus, o dauguma šio ugnikalnio išsiveržimų apsiriboja tik intracaldera (Kaldera vidaus ploto) regiono teritorija. Saugus atstumas nuo šio aktyvaus ugnikalnio laikomas tokiu, kuriame žmonės gali saugiai gyventi, kadangi šis ugnikalnis lig šiol nužudė apie 6 000 žmonių.

  1. Ulawun, Papua Naujoji Gvinėja

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2t3vyMK

Ulawun, tai aktyvus ugnikalnis Papua Naujojoje Gvinėjoje. Šio ugnikalnio išsiveržimas kyla iš centrinio šio ugnikalnio kraterio. Ligi šiol įregistruoti 22 aktyvūs išsiveržimai. Išsiveržimai aktyviai kyla nuo 1700 metų. Vietiniai žmonės, gyvenantys netoli šio ugnikalnio nuolat liudija apie mažus šio ugnikalnio išsiveržimus. Šis ugnikalnis – tai lavos ir pelenų nuosėdų gretimose vietovėse kiekio padidėjimo priežastis. Didžiausia grėsmė, susijusi su šiuo ugnikalniu, yra jo griūtis, kadangi jo struktūra yra milžiniška.

  1. Niragongas, Demokratinė Kongo Respublika

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2tMHZK3

Niragongas, kuris yra Demokratinėje Kongo Respublikoje, yra vienas iš aktyviausių ugnikalnių Afrikos žemyne. Šis ugnikalnis yra itin žinomas dėl savo lavos ežerų, kurie aktyviai kyla jo krateryje. Tai stačių šonų stratovulkanas, kuriame susikaupę daug skystos lavos ir būtent tai yra pagrindinė grėsmė aplinkai. Šis ugnikalnis labai dažnai veržėsi nuo 1894 iki 1977 metų ir nuniokojo įvairias šalia esančias vietoves būtent dėl savo mirtinų lavos srautų. Kitas, 2002 metais įvykęs šio ugnikalnio išsiveržimas, sunaikino šalia esančius plotus ir dėl šio atsitikimo žuvo 147 žmonės. Ši lava sunaikino apie 4 500 pastatų, esančių Gomoje.

  1. Merapis, Indonezija

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2tdBONf

Jei Merapi išverstume į anglų kalbą, jis reikštų „Mountain of Fire“ (Ugnies kalnas). Tai pats aktyviausias ugnikalnis Indonezijoje ir būtent jis pagamino daugiau lavos nei bet koks kitas ugnikalnis pasaulyje. Šis ugnikalnis labai dažnai veržiasi nuo 1548 metų ir todėl buvo aktyvus jau netgi prieš 10 000 metų. Pasak ekspertų, pastovūs Merapio išsiveržimai yra Hindu karalystės Matarame išnykimo priežastis. Šalia Merapio nuokalnės yra įsikūręs Džogjakartos miestas, kur gyvena tūkstančiai žmonių. Šis ugnikalnis nužudė apie 353 žmones per paskutinįjį savo išsiveržimą 2010 metais.

  1. Galeras, Kolumbija

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2sPnsmX

Galero ugnikalnis yra Pietų Kolumbijoje. Šis ugnikalnis aktyvus jau milijoną metų. Jis išsiveržia labai dažnai, o jo pirmasis išsiveržimas užfiksuotas 1580 metais. Šis ugnikalnis yra pagrindinė grėsmė visiems gyvenantiems Pasto mieste, kuris įsikūręs rytinėje šio ugnikalnio nuokalnėje. 1978 metais šis ugnikalnis jau buvo užmigęs, tačiau po 10 metų jis vėl atsibudo. Nuo 2000 metų šis ugnikalnis išsiveržia beveik kiekvienais metais. Išsiveržęs 1993 metais jis nužudė 3 turistus ir 6 mokslininkus.

  1. Sakuradžima, Japonija

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2u8vknw

Japonijoje esantis Sakuradžima yra ketvirtas aktyviausias ugnikalnis pasaulyje. Šis ugnikalnis anksčiau buvo kaip atskira sala, bet lavos srautai 1914 metais sujungė ją su jos pačios žemynu. Dėl stipraus ugnikalnio aktyvumo ekspertai šį ugnikalnį vadina „Rytų Vezuvijumi“. Jo aktyvumas pasireiškia tūkstančiu mažų išsiveržimų iš pačios viršūnės kiekvienais metais. Tokiu būdu į artimas teritorijas pasklinda pelenai. Šalia ugnikalnio esantis miestas Kagošima įsirengė specialias ugnikalnio pastoges ir kiekvienas žmogus, kai tik šis ugnikalnis išsiveržia, eina ten ir pasinaudoja šiomis priedangomis.

  1. Popokatepetlis, Meksika

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2te9sSZ

Popokatepetlis yra milžiniškai aukštas ugnikalnis, kurį dengia ledynas, esantis maždaug 35 mylios nuo Meksikos miesto. Daugiau nei 9 milijonai žmonių gyvena aplink šio ugnikalnio sprogimo spindulį. Šis ugnikalnis išsiveržė daugiau nei 20 kartų nuo savo pirmojo išsiveržimo, kuris buvo pastebėtas 1519 metais. Paskutinį kartą ugnikalnis buvo išsiveržęs 2000 metais. Kadangi žmonės ėmėsi prevencinių priemonių, per šį išsiveržimą buvo išgelbėta 41 000 gyvybių.

  1. Vezuvijus, Italija

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2tdX5Gv

Vezuvijus yra Italijoje ir pasižymi įspūdinga savo aktyvumo istorija, o tai ir yra priežastis to, kad jis yra antras aktyviausias ugnikalnis pasaulyje. Tuo pat metu Vezuvijus yra ir vienas pavojingiausių ugnikalnių pasaulyje. Šis ugnikalnis paskutinį kartą buvo išsiveržęs 1944 metais. Jo išsiveržimo ciklas atspindi kas 20 metų besikartojančių išsiveržimų modelį. Tai vienintelis ugnikalnis, išsiveržęs Europos žemyne per pastaruosius šimtą metų. Šis ugnikalnis labiausiai žinomas dėl išsiveržimo 79 Viešpaties metais, kai dar egzistavo tokie miestai kaip Herkulaniumas ir Pompėja.

  1. Jeloustouno kaldera, Jungtinės Amerikos Valstijos

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2te1IAs

Jungtinėse Amerikos Valstijose esanti Jeloustouno kaldera yra laikoma pačiu aktyviausiu ugnikalniu pasaulyje. O taip pat, šis ugnikalnis yra ir pats pavojingiausias pasaulyje. Pats didžiausias ir kartu pats pavojingiausias šio ugnikalnio išsiveržimas buvo prieš maždaug 640 000 metų, kuomet jis nuniokojo ir sunaikino pagrindinę aplink esančių vietovių dalį. Ugnikalnis, esantis po Jeloustouno nacionaliniu parku (slypi po žeme), būtent todėl ir vadinamas super ugnikalniu. Pasak ekspertų, bet kada išsiveržęs šis ugnikalnis be jokio vargo pražudys 87 000 žmonių vienu metu.