ATVIRUKAS IŠ NORVEGIJOS GEIRANGERIO FJORDO

Kitos šalys | Komentarų nėra

Norvegai didžiuojasi fjordų išraižyta savo kranto linija ir tuo, kad iš jų kalbos visas pasaulis pasiskolino žodį „fjord“, kuris šiandien reiškia kadaise ledynų išgraužtas siauras, gilias ir ištįsusias jūros įlankas. Norvegijoje yra daugiau kaip 1000 fjordų ir kiekvienas iš jų išsiskiria ypatingomis savybėmis. Pvz., Sognefjord yra pats ilgiausias Norvegijos fjordas, kurio ilgis 200 km, Lysefjord visų dėmesį patraukia ilgiausiais pasaulyje mediniais laiptais „Flørli 4444“, kuriuos esą sudaro 4444 pakopos, o Trollfjord savo ruožtu ne tik saugo paslaptį apie trolius, kurie naktį klajoja po fjordą, bet ir sukelia slėpiningą pojūtį, kad šis regionas nėra apgyvendintas ir kad norint pakliūti į šį fjordą rytinio pasivaikščiojimo neužteks. Be abejo, labiausiai lankomas yra Geirangerfjord, kurį savo akimis regėti visą laiką trokšta nesuskaitoma daugybė turistų, šeimos, gamtos mėgėjų grupės ir pavieniai entuziastai. Populiarumą taip pat padidino animacinis filmas „Frozen“ arba „Ledo šalis“, kuriame rodomi gamtos vaizdai, sukurti atkartojant fjordo kraštovaizdį.

PASAKA APIE GEIRANGERIO FJORDĄ

Pasakos paprastai rašomos apie pieno upes su kisieliaus krantais, bet apie jei apie Geirangerio fjordą pasakotume mes, tai apibūdintumėme, kad jo vanduo yra dangaus spalvos, apsuptas kalnų grandinės snieguotomis viršūnėmis! Žvelgiant į fjordą iš aukštai, širdis ima plakti smarkiau, tačiau luktelėkite, kol išvysite vandens krioklius, kurie puošia ir taip patrauklias apylinkes, šniokšdami žemyn nuo uolėtų krantų.

Kad šis fjordas yra nuostabus gamtos paminklas, patvirtina jo įtraukimas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Šio gamtos stebuklo ilgis yra 15 km, o kalnai jo krantuose šauna net į 1600 m aukštį. Fjordą galima apžvelgti ir iš viršaus, automobiliu važiuojant siauru vingiuotu keliu, arba nuo vandens paviršiaus, susirengus į išvyką kajaku arba turistiniu laivu.

SEPTYNIŲ SESERŲ KRIOKLYS

Šis krioklys savo pavadinimą gavo dėl 7 pavienių vandens srautų, kurie garma nuo fjordo uolų. Žymusis objektas yra 6,5 km atstumu nuo Geiranger gyvenvietės. Priešais jį, kitoje fjordo pusėje, yra antras krioklys, vadinamas „Gerbėjo“ kriokliu. Legendos apie juos abu yra persipynusios: pasakojama, kad kadaise gyvenusios septynios seserys, kurios žaismingai šokinėdavusios nuo kalnų, tuo metu kitoje fjordo pusėje jas iš tolo, tačiau nesėkmingai bandęs pavilioti gerbėjas.

Nors Septynių seserų krioklio aukštis yra įspūdingas, tačiau tarp aukščiausių Norvegijos vandens krioklių jis užima tik 39 vietą. Be to, niekas negali pažadėti, kad bet kuriuo metų laiku galėsite aiškiai įžvelgti 7 jo srautus, nes pastarieji priklauso nuo kritulių kiekio, todėl geriausiai matomi nuo gegužės iki liepos mėnesio. Įspūdingiausią šio krioklio vaizdą galima pamatyti iš apačios, plaukiant laivu.

DALSNIBA – AUKŠČIAUSIA ŽVALGYMOSI Į FJORDUS VIETA

Tai viena iš aukščiausių apžvalgos vietų Europoje, 1500 m virš jūros lygio, iš kurios atsiveria fjordų vaizdas. Tačiau norint pakliūti į šią apžvalgos aikštelę, reikėtų nepamiršti, kad keliai gali būti mokami. Aikštelėje įrengta viskas, kas būtina keleivių patogumui, bei suvenyrų parduotuvėlė. Jeigu parduotuvėlėje norėsite įsigyti trolių figūrėlių, prisiminkite, kad patariama įsigyti po dvi trolių figūrėles, kad jiems būtų linksma, kol jūs miegate.

KAIP NUVYKTI?

Jeigu jūs taip pat norite savo akimis išvysti vaizdus iš  atvirukų  ir atsiduoti Norvegijos gamtos žavesiui, pradėkite šią kelionę kartu su mumis, rinkitės keltų maršrutą Ventspilis–Ninehamnas ir jau po 8,5 val. atsidursite Švedijoje. Apie šį maršrutą galite išsamiau pasiskaityti mūsų tinklapyje. Galiausiai iki norimo galutinio tikslo Norvegijoje jums teks keliauti dar vieną dieną – apie 12 val. Tad nėra ko gaišti, pradėkite planuoti šią kelionę jau dabar!