Grenos miestas bei apylinkės – istorija ir dabartis

Kitos šalys | Komentarų nėra

Djursland pusiasalio centras yra Grenos miestas bei uostas, su šalia įsikūrusiais ir Randers, Aarthus miestais. Nuo senų senovės žemdirbystė bei žvejyba buvo populiariausios tenykščių gyventojų veiklos. Vietiniai gyventojai pusiasalyje jau buvo įsikūrę net nuo Akmens amžiaus laikų.

Grena jau buvo minima nuo XIII a., o nuo 1445 m. garsėjo kaip prekybinis miestas. O šiandien garsėja kaip didžiausias komercinis Djurslando pusiasalio centras, su visų rūšių specializuotomis parduotuvėmis ir prekybos centrais. Miesto centre (Torvet) yra trys pėsčiųjų promenados bei galima pavalgyti šalia pakrantės įsikūrusiuose restoranuose.

Lankydamiesi Grenoje galite apžiūrėti ir gotikinio stiliaus bažnyčią, kurios statyba prasidėjo maždaug 1300 metais. Restauruota 2001 m., ji gali didžiuotis vienais iš geriausių vargonų Šiaurės Europoje bei garsėja savo bažnyčios karilionu, sudarytu iš 48 bronzinių varpų.

Djursland pusiasalyje esančioje Grenoje bei apylinkėse praleisti laisvalaikį gali įvairių poreikių turistai – pasigrožėti apylinkių panorama, pažvejoti ar praleisti turiningai laiką su vaikais bei šeimomis.

Pasivaikščiojimai bei gamta

Grena garsėja ir įspūdingu smėlio paplūdimiu, besitęsiančiu net 5 km. 2006 m. jis buvo pripažintas vienu iš dviejų geriausių Danijos paplūdimių, ten turistai gali lankytis visus metus. Pasivaikščioti pėsčiomis galima į šiaurę bei pietus einant pakrante iš Grenos.

Jei keliausite 8 km į šiaurę nuo Grenos, galite pasigrožėti įspūdingomis pakrantės kalkių uolomis (Sangstrupo ir Karlby uolos).

Taip pat apylinkėse galite išvysti Baunhøj malūną bei pasigrožėti panorama.

Išalkę galite pasivaikščioti Grena Marina pakrante bei pasimėgauti vietiniais užkandžiais bei jūriniais patiekalais.

Kas mėgsta aktyvų ir gurmanišką 🙂 laisvalaikį, nuo rugpjūčio iki rudens pirmųjų šalnų gali net pagrybauti Djurlando pusiasalio miškuose.

Žvejyba ir Grenos uostas

Nauji pojūčiai bei gausus laimikis, turtingi žvejybos plotai žvejų mėgėjų bei profesionalų 🙂 laukia ir į rytus bei piečiau nuo Grenos, pasukus apie 50 km. link Djurlando pusiasalio pakrante.

Žvejyba jūroje, upėtakiai bei gėlavandenė žvejyba yra organizuojama netoli Adjoning, Kolindo. Taip pat vykdoma skumbrių bei menkių žvejyba jūroje nuo pakrantės į šiaurę bei į pietus nuo Grenos.

Vos 45 km nuo Grenos esančiame Voer galima išbandyti sezoninę silkių žvejybą Randers Fjorde.

Jei norite daugiau sužinoti, verta apsilankyti  „Fjord og Kystcentret“ – turistų lankomame centre, įsikūrusiame Voer mieste, 45 km nuo Grenos –  ten gausite išsamesnės informacijos apie pramogas, žvejybą ir vietinę fauną, taip pat galėsite išsinuomoti valtis, žūklės įrangą ar užsisakyti ekskursijas su gidu. Taip pat yra galimybė panardyti bei išsinuomoti nardymo įrangą.

Iš Grenos uosto keltų bendrovė „Stena Line“ vykdo reguliarius reisus į Švediją: persikelti iš Grenos į Varbergą ir atvykti į Švediją galite mažiau nei per 4½ valandos. „Stena Line“ iš Grenos turi net keletą kasdienių išvykimų iš/į Greną bei Varbergą, kuris yra vos valandos atstumu keliaujant automobiliu į pietus nuo Geteborgo. Jei domina keltų reisai bei tvarkaraštis, galite užsisakyti bilietus internetu: http://www.stenaline.lt

Zoologijos sodas ir pramogų parkai

Šeimos su vaikais gali pramogauti Grenos apylinkėse – Danijoje ypač didelis dėmesys skiriamas turiningam šeimų laisvalaikiui. Šalyje yra priskaičiuojama virš trylikos veikiančių laisvalaikio centrų vaikams bei vandens parkų.

Tik 22 km nuo Grenos atstumu įsikūręs „Djurs Sommerland“ pramogų parkas garsėja kaip didžiausias bei daugiausia Djurlande lankytojų pritraukiantis objektas.

Jei Jūsų vaikas žavisi vandens gyvūnais bei flora, galite apsilankyti „Kattegatcentret“ akvariume, kur išvysite didelius ryklius, ruonius bei virš 250 rūšių vandens gyvūnų iš viso pasaulio.

Patiems smalsiausiems lankytojams patiks ir „Randers Regnskov“ zoologijos sodas, įsikūręs prie didžiausios Gudena upės (60 km atstumu nuo Grenos). Ekspozicija išsidėsčiusi permatomose kupoluose, atstovaujančiuose skirtingus žemynus.

O gal nuspręsite apsilankyti „Ree Safari Park“ zoologijos sode, įsikūrusiame Danijos kalvose, kuris imituoja savanos kraštovaizdį (jis nutolęs apie 22 km nuo Grenos). Šeimoms su mažais vaikais rekomenduojamas vos 14 km atstumu nuo Grenos įsikūręs „Munkholm“ zoologijos sodas, kuriame mažųjų lankytojų lauks draugiški gyvūnai.

Be to, gali sudominti „Skandinavisk Dyrepark“ zoologijos sodas bei parkas, taip pat aktyviai lankomas turistų, taip pat nutolęs tik 22 km nuo Grenos, kuriame yra įkurdinti šiaurės šalių laukiniai gyvūnai, tokie kaip rudosios meškos, poliariniai lokiai ir t.t.

Taip pat turistams organizuojamos ekskursijos, jodinėjimas pietų Djurslande vos 30 km. Atstumu į pietus nuo Grenos, esančiame kalvotame „Mols Bjerge“ nacionaliniame parke.

Muziejai, istorija ir kultūra

Grenoje įsikūręs „Djurslands“ muziejus bei „Danijos žuvininkystės“ muziejus. Taip pat vos už 2 km nuo Grenos veikia „Dansk Motor-og Maskinsamling“ muziejus,  garsėjantis didžiausia istorinių stacionarių automobilių kolekcija Šiaurės Europoje.

Vos pasukę 6 km į pietus nuo Grenos, galite apžiūrėti Katholmo bei Rosenholmo, Hornsleto pilis ir dvarus Djurslande, Kalø pilį, įsikūrusią pietinėje Djurslando pusiasalio dalyje.

Djurslands garsėja ir viduramžiškomis bažnyčiomis. „Thorsager“ yra žinoma kaip netipinė apvali bažnyčia. Randerso fiorde „Udby“ bažnyčia neretai pasitarnauja net kaip navigacijos ženklas plaukiantiems laivams.

„Kalø Vintage Car Rally“ (Tirsdagstræf) – populiari vieta ralio entuziastams su motorinėmis transporto priemonėmis. Jie renkasi kiekvieną antradienio vakarą, išskyrus žiemą, netoli Kalø pilies griuvėsių pietinėje Djurslando dalyje, apie 32 km nuo Grenos.

Besidomintys istorija gali aplankyti ir žemės ūkio muziejų „Landbrugsmuseet“, „Farmlife“ (35 km nuo Grenos), dvaro muziejų („Herrregårdsmuseet“) bei Gl. Estrupo pilį.

Jei mėgstate žaisti golfą, laisvalaikį golfo entuziastai galėsite aktyviai praleisti Lübker golfo kurorte „Nimtofte“ bei kituose golfo kurortuose Grenoje – „Ebeltoft“ bei „Uggelbølle“.

Verta pamatyti vos už 31 km nuo Grenos įsikūrusį „Glasmuseet“ – tai modernų tarptautinį stiklo meno ir meistriškumo muziejų bei vietos stiklo dirbtuves Ebeltoft rajone.

Besidomintys istorija, vos už 31 km. nuo Grenos gali pamatyti Jylland – vieną didžiausių pasaulyje medinių karo laivų, restauruotą 1998 metais.

Jei apžiūrėsite visus Grenos miesto traukos objektus, vos už 60 km įsikūręs Aarhus – antras pagal dydį Danijos miestas, kuriame yra keletas įspūdingų lankytinų vietų, kaip, pavyzdžiui, Den gamle ar senamiestis.

Įspūdingas kraštovaizdis – nuo akmenuotų pakrančių, uolų, smėlėtų paplūdimių, lygumų bei miškingų vietovių. Grenoje bei Djursland pusiasalyje persipina istorija, kultūra, menas, o jos apylinkėse aktyviai praleisti laisvalaikį gali įvairių poreikių turistai – pasigrožėti panorama bei pailsėti.

Parengta pagal: https://goo.gl/dyvorX