LIEPOJA – VĖJŲ IR MUZIKOS MIESTAS

Latvija | Komentarų nėra

Liepoja – dar vadinama vėjų miestu ant Baltijos jūros kranto bei vieta, kur nuolat skamba muzika. Čia nuolat vyksta kultūriniai renginiai, muzikos ir meno festivaliai. Mieste, skaičiuojančiame savo įkūrimo istoriją net nuo 1253 metų, gausu istorijos objektų, kultūros paminklų bei puoselėjamų tradicijų.

KONCERTŲ SALĖ „DIDYSIS GINTARAS“

2015 metais duris atvėrė koncertų salė „Lielais dzintars“. Austrų architektas, profesorius Folkeras Ginkė koncertų salės projekto pagrindu pasirinko Latvijos ir kitų Baltijos jūros šalių simbolį – gintarą. Salės akustiką ir apšvietimą kūrė savo sričių lyderiai pasaulyje – profesorius K. Mileris iš Vokietijos ir profesorius K. Bartenbachas iš Austrijos. Puiki akustika, šiuolaikiška architektūra ir daugiafunkciškumas teigiamai įvertinti ekspertų, – koncertų salė pelnė ne vieną tarptautinį apdovanojimą. Patalpos pritaikytos koncertams, spektakliams ar parodoms, bet ir konferencijoms ir kt. renginiams. „Lielais dzintars“ netruko tapti kultūriniu centru – jame įsikūrė Liepojos simfoninis orkestras ir Liepojos muzikos, dailės ir dizaino mokykla.

ŠV. ONOS BAŽNYČIA

Šv. Onos bažnyčia yra seniausia bažnyčia Liepojoje, pirmąkart istoriniuose šaltiniuose paminėta 1508 metais. Iš pradžių bažnyčios būta medinės, vėliau bažnyčios sienos ir bokštas ne kartą buvo perstatomi. Dabartinį savo pavidalą bažnyčia įgijo po Liepojos architekto P. M. Berčio atliktos renovacijos. Pirmiausia perstatytas bokštas (1889 m.) ir tik po to kita bažnyčios dalis (1893 m.).

Paaukštinus bokštą, šv. Onos bažnyčia tapo aukščiausiu pastatu Liepojoje. Pakilę 60 metrų aukštyn, iš bokšto pasigrožėsite gražiausia miesto panorama. Dėmesio verti ir šv. Onos bažnyčios vargonai (treti pagal dydį vargonai Latvijoje), sukonstruoti pagal latvių kompozitoriaus A. Kalninio brėžinius.

 

 http://bit.ly/330My5a

Nuotrauka iš: http://bit.ly/330My5a

 

PROMENADA

Sovietmečiu promenada (nuo Tramvajaus tilto iki jūros) buvo militarinė zona. Dabartinis jos gyvenimo pulsas yra visiškai kitoks. Tai vieta, kur pasivaikčiojimus keiča aktyvus naktinis gyvenimas, o rokenrolo šurmulį ir verslo sandorius – meninė dvasia.

Nuo promenados atsiveria puiki miesto panorama: Liepojos koncertų salė, Prekybos kanalas, jachtų prieplauka, laivai ir uosto darbuotojų siluetai. Uosto promenadą puošia gintarinis laikrodis, sukonstruotas iš Liepojos gyventojų suneštų gintaro gabalėlių. Netoliese matyti miniatiūrinis promenados maketas, suteikiantis galimybę pažiūrėti į teritoriją iš paukščio skrydžio.

 

Nuotrauka iš: http://bit.ly/330My5a

 

PIETINIS MOLAS

Pietinį molą rasite į šiaurę nuo centrinio miesto paplūdimio. Pasiekti jį galima einant paplūdimiu.

Pietinis molas priešinasi jūros bangų mūšai 700 metrų pylimu. Dalis jo paviršiaus (200 m) yra lygi ir tinkanti vaikščioti. Poilsiautojai pastebės ant akmenų „į krantą iššokiusias žuvis“, – tai menininkės Ivonnos Kalitos dovana savo gimtajam miestui.

Nuotrauka iš: http://bit.ly/330My5a

 

VAIDUOKLIŲ MEDIS

„Vaiduoklių medis“ – tai populiari susitikimo vieta. Kultūrinį ir dvasinį muzikos  grupės indėlį sovietmiečiu įamžinantis 6 metrų aukščio medis sukonsktruotas iš daugiau kaip keturių tūkstančių metalinių strypelių.

Ant grindinio iškalti populiariausių „Līvi“ dainų pavadinimai, o tarp medžio šakų pastebėsite penkių muzikos instrumentų kontūrus, ant kamieno – grupės narių vardus. Pasėdėti galima ant gitaros grifo formos suoliukų, o spustelėjus mygtuką, galima pasiklausyti „Līvi“ dainų. Tamsiuoju paros metu „Vaiduoklių medį“ apšviečia šviesos.

 

Nuotrauka iš: http://bit.ly/330My5a

 

PETRO TURGUS

Architekto L. Melvilio suprojektuotas ir 1910 metais pastatytas „Petro turgaus“ paviljonas laikomas vienu gražiausių šios paskirties pastatų Europoje. Iššūkio architektui būta didelio – paviljoną teko projektuoti vietoj senųjų kareivinių bažnyčių apsuptyje (šv. Onos bažnyčia, šv. Juozapo katedra bei sinagoga, kuri 1941 metais ji buvo sugriauta).

Anuomet turgaus paviljonas išsiskyrė savo modernumu – įstiklintu stogu, aprūpinusiu pastatą naujo tipo apšvietimu. Petro turgus iki šiol išlieka didžiausiu Liepojos ir antru pagal dydį Latvijos turgumi.

Nuotrauka iš: http://bit.ly/330My5a

 

DURBĖS LIUTERONŲ BAŽNYČIA

Tai seniausias miesto pastatas, pastatytas 1651 metais. Aplink bažnyčią išlikęs iš lauko akmenų pastatytas mūras. Šventovė įtraukta į saugomų Latvijos valstybės paminklų sąrašą. Religinio pastato interjere yra išlikusių originalių detalių – XVIII a. pradžios baroko stiliaus sakykla ir altorius, kurį sudaro medinės skulptūros, akanto lapų vainikas ir manieristinio stiliaus lubų šviestuvas. Bažnyčios bokšte parengta nedidelė istorinė ekspozicija.

 

Nuotrauka iš: http://bit.ly/330My5a

 

AIZPUTĖS VANDENS BOKŠTAS – APŽVALGOS BOKŠTAS

1960 metais pastatytas 27 metrų aukščio bokštas pagal paskirtį buvo naudojamas iki 2009-ųjų. Dabar į šį vandens bokštą gali patekti turistai.

 

Nuotrauka iš: http://bit.ly/330My5a

Bokšte galima apžiūrėti vandens tiekimo sistemos įrangą, rasti informacijos apie kitus Aizputės objektus, 3D vandens bokšto ir giluminio gręžinio projekcijas. Pakilę į bokšto viršų, galite pasigrožėti Aizputės apylinkių panorama.

Nuotraukos; informacija parengta pagal: http://bit.ly/330My5a