Roterdamas – moderniosios architektūros šventovė!

Olandija | Komentarų nėra

Roterdamas – antrasis pagal dydį Nyderlandų miestas, svarbus uostamiestis, kurio aplinka išsiskiria įvairia gyventojų etnine sudėtimi, modernia architektūra, spalvų ir formų įvairove kiekviename žingsnyje!

Architektų idėjų proveržis

Roterdamas yra tinkamiausias miestas tiems architektams, kurie pasirengę užkariauti pasaulį neįprastomis ir tariamai neįgyvendinamomis idėjomis. Roterdamo neriboja būtinybė išlaikyti vieningą stilių ir formą, nes šiame mieste buvo laikomasi Nyderlandų mąstytojo Erazmo Roterdamiečio idėjos – siekti visko, kas nauja ir modernu. Todėl čia pamatysite įvairių stilių ir skirtingų formų pastatų, o ne kurio nors vieno stiliaus. Ne kartą padarysite išvadą, kad greta stovinčių namų bendras vaizdas iš tikrųjų neatrodo skoningai, užtat atskirai žiūrėdami į bet kurį pavienį pastatą įžvelgsite laisvę, įgyvendintą idėją ir menininko išskirtinį braižą.

Foto: Djedj (www.pixabay.com)

Foto: Djedj (www.pixabay.com)

Kubo formos namai (Kubuswoningen)

Kubo formos namai – tai Roterdamo simbolis ir vienas iš labiausiai lankytinų objektų net 30 metų. Šis projektas – tai architekto Piet Blom kūrinys. 38 nedideli kubo formos namai ir 2 dideli namai, sujungti vieni su kitais ir išdėstyti 45 laipsnių kampu, sudaro neįtikėtiną bendrą vaizdą. Šiuose pastatuose kasdienį gyvenimą gyvena miesto gyventojai, o jie naudojami kaip įprasti privatūs namai. Žiūrint į šiuos statinius kyla klausimų: kaip į juos patenkama? Kokia savijauta būnant jų viduje? Kaip įmanoma įrengti pastatą, kurio sienos nėra tiesios? Šį natūralų smalsumą galima patenkinti aplankant vieną iš kubo formos namų, į kurį leidžiama patekti, ir praleisti naktį tokiame pastate įrengtame viešbutyje.

Foto: Robvandervloed (www.pixabay.com)

Foto: Robvandervloed (www.pixabay.com)

Erazmo tiltas

Erazmo tiltas įtrauktas į sąrašą, kuriame išvardyti lankytini Roterdamo objektai. Gyventojai tiltą dėl asimetriškos formos per vidurį dar vadina „Baltąja gulbe“. Šis tiltas, atiduotas eksploatuoti 1996 m., sujungė svarbias Roterdamo miesto dalis, užtikrindamas susisiekimą per Maso upę. Erazmo tilto vaizdą papildo netoliese į viršų kylantys įspūdingi dangoraižiai. Apžiūrėti šį tiltą pasirenka ne tik turistai – jį aplankyti taip pat norima dėl Holivudo režisuoto filmo „Red Bull Air Race“, bet ir dėl drąsus sumanymo Roterdame organizuoti „Tour de France 2010“ pradinį etapą ir dėl Roterdamo maratoną.

Foto: Trude55 (www.pixabay.com)

Foto: Trude55 (www.pixabay.com)

Roterdamo turgaus halė (The Markthal)

Turgaus halė yra palyginti nauja (atidaryta 2014 m.) ir jau sulaukusi daugybės palankių vertinimų dėl joje įgyvendintų regimųjų sprendimų. Vienas iš titulų, suteiktų šiam architektūros projektui, – tai inžineriniu techniniu atžvilgiu geriausias Nyderlandų statinys! Net jeigu tai nėra tiesa, galima tik įsivaizduoti, kiek inžinerinių žinių įgijusių žmonių reikėjo įtraukti į projektą, kad būtų sukurtas šis milžiniškas pasagos formos arkinis pastatas. Be turgaus prekystalių, šiame pastate įrengti butai, restoranai, kavinės ir parduotuvės bei požeminė automobilių stovėjimo aikštelė. Vidaus interjerą puošia ir pagyvina akinantys trimačiai sienų piešiniai, kuriuose pavaizduoti turguje perkami suvenyrai. Išradingiausi šio pastato vertintojai jį dar dažnai vadina pieštukų drožtuku, nes netoliese stovi „Blūma“ bokštai, kurie dėl  kūgio formos stogų savo ruožtu buvo vadinami pieštukais.

Foto: Pieterwillem (www.pixabay.com)

Foto: Pieterwillem (www.pixabay.com)

Įprastas Nyderlandų kraštovaizdis

Kalbant apie Nyderlandus, prieš akis iškyla tulpių laukai ir vėjo malūnų siluetai. Roterdamo apylinkės tik iš dalies panašios į įprastą Nyderlandų kraštovaizdį. Vos už 23 km nuo Roterdamo stovi „Kinderdijk“ vėjo malūnai. Tai vienintelė vieta Nyderlanduose, kurioje galima pamatyti tiek daug išlikusių vėjo malūnų. Jie yra įtraukti į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Ankstesniais laikais malūnai buvo labai svarbūs, nes jų reikėjo sausinant tvenkinius ir ežerus, o šiandien ši veikla jau nutrūkusi, „Kinderdijk“ vėjo malūnai tebėra tinkami naudoti.

Roterdame, mes jau atvykstame!

Jeigu į Roterdamą vyksite automobiliu, mes padėsime, kad jūsų kelionė būtų kuo spartesnė ir patogesnė. Tai nebus vienos dienos maršrutas, tačiau atsidūrus Nyderlanduose šiai šaliai verta skirti kelias papildomas neskubrias ir nerūpestingas dienas.

Kelionę pradėkite plaukdami „Stena Line“ keltų maršrutu Liepoja–Travemiundė (Vokietija), toliau automobiliu važiuokite į Roterdamą (Nyderlandai) ir pakeliui aplankykite Bremeną, Hamburgą – apie šiuos Vokietijos miestus galima pasiskaityti kituose mūsų tinklaraščio straipsniuose.

Kai atvyksite į Roterdamą ir jau būsite aplankę garsiausias vietas, kelionę galėsite pratęsti pasirinkę mūsų maršrutą Hoek van Holland Haven–Harwich; po 2 val. kelionės keltu galėsite pradėti pažintį su Didžiąja Britanija!

Susipažinti su mūsų maršrutais ir tvarkaraščiais galite tinklalapyje.

Nuostabiausias dalykas keliaujant savo automobiliu – galimybė pasiimti tiek bagažo, kiek būtina, nes mūsų keltuose bagažo kiekis nėra ribojamas, o tada – leiskitės į kelionę! 🙂