10 KEISČIAUSIŲ TABU ŠVEDIJOJE, KURIŲ NIEKADA NEGALIMA PAŽEISTI!

Švedija | Komentarų nėra

Prisiderinti prie vietinių naujoje šalyje niekada nėra lengva. Taigi, susipažinę su Švedijos vietinių tabu, sužinosite, kaip išvengsite visuomenėje klaidingų žingsnių.

  1. Nesuabejokite alkoholio monopolija

Švedijos valstybinė alkoholio mažmeninio pardavimo monopolija Systembolaget (en. System Company) yra neprilygstama. Nemeskite jai iššūkio, kadangi tuomet jūsų švedų partneris ar draugai pradės aiškinti kaip svarbu yra pasirinkti vyną, koks nusimanantis yra personalas, kaip iš tikrųjų tai nebrangu (cha!) ir kaip apskritai tai lemia nedidelį alkoholio suvartojimą (tačiau daugelis žmonių, kada nors buvusių Švediškame vakarėlyje, nuoširdžiai tuo suabejotų, žiūrėkite punktą nr. 6 žemiau).

  1. Nepalikite pūkų skalbykloje

Pamirškite apie nuosavą mašiną, vasarnamį ar privačią salą. Įsigijus savo nuosavą skalbimo mašiną suprasite, jog pagaliau įsitvirtinote Švedijoje. Iki tol, turėsite plauti savo apatinius drabužius skalbykloje ir susitaikyti su visais bjauriais, abejingais ir agresyviais rašteliais nuo kaimynų, su kuriais jūs šiaip ar taip niekada nebendraujate. Skalbimo mašinos būgne pastebėjote pūkų? Tuomet nedelsiant patys parašykite skalbyklos raštelį!

  1. Nepasiglemžkite peilio sviestui

 

Švediškas peilis sviestui, dažniausiai pagamintas iš medžio ar spalvingos plastmasės, buvo išrastas tikrai ne be reikalo. Toks peilis sviestui – tikrai geresnis. Visam stalui reikia dalintis vieninteliu peiliu, tad tenka laukti savo eilės, kol jūsų kaimynas ar kaimynė užsiteps sviesto ant sumuštinio. Kai tik jūs baigsite, nepamirškite peilio grąžinti į jam skirtą vietą. Jokiais atvejais nepalikite jo ant savo lėkštės. Taip pat net nebandykite išvengti problemos naudodamiesi savo paties peiliu vietoje tam tinkamo. Taip nesielgiama.

  1. Nepradėkite gerti nepasižiūrėję visiems į akis

carolina_romare-crayfish_party-3053-1

Kokteiliai? Vynas? Šampanas? Nėra jokio skirtumo. Kiekvienąkart, kai skelbiamas tostas, prieš pradedant gerti akių kontaktu apsikeisti privaloma praktiškai su visais prie stalo sėdinčiais žmonėmis. Nepakanka vien pasižiūrėti jiems į akis; privalote nepriekaištingai apskaičiuoti akių kontakto laiką arba tiesiog būti labai atkakliu iki kol pajusite tą nejaukų intymų momentą su visais žmonėmis. Tik tada galite vėl slapstytis savo ir gėrimo pasaulyje.

  1. Nesiveržkite be eilės

View this post on Instagram

#shopopening #aninebingberlin

A post shared by Susan Kmetsch – NONOIA Styling (@susan.kmetsch.nonoia) on

Švedai eilėse stovi jau pradėjus aušti. Nieko taip stipriai jie nedievina kaip griebti bilietą ir tvarkingai išsirikiuoti tam, kad nusipirkti beveik viską. Bandymas užlįsti į eilės priekį bus palydėtas rūstesniais žvilgsniais nei tuomet, kai sutinkate mokesčių rinkėją ir pranešate apie jūsų užsitęsusius mokesčius. Tačiau, niekas apie tai jums nieko nepasakys, kadangi tai reikštų, jog Švedams teks kalbėtis su keistuoliu (o tai yra dar vienas klaidingas žingsnis, neįtrauktas į šį sąrašą).

  1. Truputį apsvaikite per Jonines (Midsummer’s Day/ Midsommar)

faramarz_gosheh-midsummer-5520

O, taip, didingosios Joninės. Pats laikas sušokti varlės šokį, pro šalį žiopčioti senas Švediškas melodijas ir atrasti savyje tautos dvasią. Iš tikrųjų tai labiau reiškia visiškai nusitašyti, bandant pagriebti bet kurį vis dar prieinamą gėrimą, iki kol Systembolaget neuždaryta (nepamirškite atkreipti dėmesį į pirmą ir penktą šio sąrašo punktus). Kitaip tariant, tai tikrai netinkamas laikas blaivumo periodui pradėti.

  1. Fika (kavos pertraukėlė) metu negerkite kavos prie savo stalo

lena_granefelt-workplace_environment-2655

Privalomosios kavos pertraukėlės daugelyje Švedijos kompanijų gali ir nepatikti, tad jūs turbūt norėsite siurbčioti kavą prie savo stalo. Net nebandykite. Tai prives iki kolegų susvetimėjimo ir pastovios socialinės atskirties. Lygiai tas pats taikoma ir jūsų valandos ilgio pietų pertraukai, kurios metu ofiso virtuvėje diskutuosite apie Volvo, vasarnamius (Švedijoje itin populiarius) ir IKEA baldus. Ak taip, dar prisiminkite, kad švedas kavai niekada nesakys ne.

  1. Neatostogaukite rugsėjo mėnesį

lina_roos-summer_holiday-5497

Negi nesupratote, kad visa šalis nustoja dirbti liepą ir, taip pat, beveik visą rugpjūtį? Netgi daugybė restoranų kai kuriose labiausiai turistų lankomose vietose Stokholme užsidaro tam, kad paatostogautų, kai kurie laikraščiai daro pertrauką ir išjungia spausdinimo aparatus beveik pusei vasaros (kadangi šiuo metų laiku, žinoma, nėra beveik jokių naujienų). Jūsų bosas yra vienintelis žmogus, kuris įvertins jūsų pasisiūlymą likti ofise vasarą, kol jis ar ji mėgausis savo vasarnamyje praleidžiamu laiku.

  1. Neatsisakykite išeiti tėvystės/motinystės atostogų

kristin_lidell-father_and_child-2582

Bent jau šešis (dažniausiai daugiau) mėnesius pasilikti namuose su savo naujagimiu yra jau puikiai įsišaknijęs dalykas Švedijos visuomenėje. Tai vienodai galioja ir tėvui ir motinai. Jiems abiems suteikta mažiausiai trijų asmeninių mėnesių teisė, kuria kitas tėvas pasinaudoti negali, tačiau šių mėnesių nepanaudojus – jie prarandami. Taigi, įjunkite savo automatinį „nedirbu“ elektroninį paštą, pamojuokite ranka kolegoms ir pasiruoškite gerti kavą kur tik norite ne vieną mėnesį.

  1. Nesuvalgykite paskutinio likusio sausainio vakarėlyje

Yra tokia švediška taisyklė, kuri teigia, kad paskutinis likęs torto gabalėlis privalo likti ant stalo po kiekvieno valgymo, ir nė vienas iš jūsų kuklių švedų draugų neleis sau galvoti apie save kaip apie labai nepaprastą personą, kuriai suteikta teisė laužyti šią taisyklę. Jeigu po mažiausiai penkiolikos minučių niekas dar nepretendavo į likusį gabalėlį, galite labai atsargiai ištiesti ranką, vidury tikslo sustoti, tuomet atsargiai ranką atitraukti ir susirūpinusiu balsu paklausti: „oj, atsiprašau, gal kas nori paskutinio sausainio?“. Niekas nepasakys „taip“ ir sausainis – jūsų. Tik būkite atsargūs, nes tuomet savo švedų draugų tarpe visam laikui tapsite žinomas kaip „tas įžūlus užsienietis“.

Laikas keliauti su „Stena Line“!