10 LANKYTINŲ VIETŲ STOKHOLME!

Švedija | Komentarų nėra

Stokholmas – tai miestas idealiai tinkantis tiek savaitgalio išvykai, tiek ir visavertėms atostogoms. Saulėtomis dienomis verta apžiūrėti nuostabius Stokholmo parkus arba nuvykti į išvyką vandeniu kanalais, apniukusią dieną – praleisti laiką daugybėje miesto muziejų. 

KARLO MILLES SODAS

Į skulptoriaus Karlo Milles sodą atsitiktinai neužsuksi, besivaikščiodamas centre, kadangi jis yra įsikūręs Stokholmo pakraštyje Lidingo saloje. Tačiau šis sodas neabejotinai nusipelno atskiros išvykos. Vila, kurioje Karlas Milles (1875-1955) ir jo žmona Olga, austriškos kilmės tapytoja, gyveno 1910-30-siais metais, yra išsidėsčiusi aukštame uolėtame sąsiaurio krante. Sklype, kuris yra virš skardžio pakibusio stataus šlaito dalis, šeimininkas sukūrė kažką panašaus į itališką terasos sodą su fontanais, kolonadomis ir daugybe skulptūrų. Tik vietoj kedrų ir kiparisų čia auga pušys ir beržai. Savininkas nuolat papildydavo „ekspoziciją“ – šiuo metu sode yra apie 200 skulptūrų, sudarančių fantastišką ansamblį. Adresas: Lidingo, Herserudsvagen 32.

SVENSKT TENN PARDUOTUVĖ

Už „Svenskt Tenn“ žodžių slypi visa dizainerių imperija – legendinis firmos ženklas gamina viską, pradedant baldais ir interjerui skirtų tekstilės gaminių ir baigiant moteriškomis rankinėmis. Dizainerio Estrid Eriksen 1924 metais įsteigta įmonė pradžioje specializavosi varinių indų gamyboje, tačiau netrukus pradėjo plėsti savo asortimentą. Со Svenskt Tenn įmonėje dirbo daugybė žinomų dizainerių – šį procesą pradėjo švedų klasikas Josef Frank, kurį Estrid nusamdė netrukus po įmonės įkūrimo. Šiuo metu su šiuo ženklu bendradarbiauja dabartinio Švedijos karaliaus sūnus, princas Karlas-Filipas, įgijęs dizainerio profesiją. Pavargę nuo apsipirkimų, galėsite pailsėti ir atsigaivinti arbatinėje, esančioje antrame parduotuvės aukšte. Jei norite įsigyti nebanalių švediškų suvenyrų, verta čia užsukti. Adresas:  Ostermalm, Strandvägen 5.

RICHE RESTORANAS

View this post on Instagram

????????

A post shared by NICOLE FALCIANI (@nicolefalciani) on

Įkurtas dar 1893 metais Riche restoranas lyg šiol yra vienas madingiausių Stokholmo restoranų. Šis restoranas yra įsikūręs visai netoli Stureplan aikštės, kuri laikoma naktinio sostinės gyvenimo centru. Čia neretai užsuka vietinės įžymybės. Kaip ir visuose Stokholmo restoranuose, staliuką reikia rezervuoti iš anksto, nes švedams labai patinka po darbo pasirodyti visuomenėje, todėl visos įstaigos yra pilnos lankytojų visą savaitę. Staliuką galima rezervuoti telefonu arba internetu. Tačiau paskanauti kokteilį prie baro galėsite ir be išankstinės rezervacijos. Adresas: Ostermalm, Birger Jarlsgatan 4.

THIEL GALERIJA

View this post on Instagram

#thielskagalleriet #mariaadlercreutz

A post shared by Margot Barolo (@maggiemaybe) on

Finansininko ir rėmėjo Ernest Thiel vila (Thielska galleriet) – tai švediško moderno šedevras, įsikūręs gražioje Jurgordeno „muziejų saloje“, toje pačioje, kurioje yra Skansen etnografijos muziejus po atviru dangumi, „Vasa“ laivo muziejus ir pramogų parkai. Thiel kolekcionuodavo tik savo amžininkų kūrinius ir visada pirkdavo darbus iš pačių tapytojų asmeniškai, norėdamas paremti juos materialiai. Jis buvo didelis norvego Edvard Munk ir jos Švedijos pasekėjų kūrybos gerbėjas. Kai kolekcija jau nebetilpo jo namuose, jis nusprendė pastatyti naują namą, iškeldamas architektui tik vieną reikalavimą – „daugiau tuščių sienų paveikslams“. Daugybė baldų, pavyzdžiui, neįprasta sofa svetainėje, ryškus moderno stiliaus pavyzdys, buvo pagaminti pagal užsakymą. Gyvenimo pabaigoje vilos savininkas nuskurdo, o jo gyvenamąjį būstą kartu su kolekcija išpirko valstybė. Vila buvo paversta muziejumi, kuris 1924 metais atvėrė savo duris publikai. Pastato interjeras iki mūsų laikų išliko beveik toks pat, koks jis buvo Ernest Thiel gyvenimo metais. Tarp šių kūrinių yra Munk darbai, rašytojo ir tapytojo Avgust Strindberg ir kitų autorių darbai. Skulptūros, puošiančios aplink namą esantį sodą, taip pat yra iš Ernest Thiel kolekcijos. Adresas: Djurgarden, Sjötullsbacken 8.

WALDEMARSUDDE MUZIEJUS

XIX amžiuje Jurgordeno pramogų saloje, kurios didžiąją dalį šiuo metu užima nacionalinis parkas, muziejai ir pramogų parkai, statėsi sau vilas Švedijos elitas, tame tarpe karališkosios šeimos nariai. Jų tarpe taip pat buvo princas Eugenijus (1865-1947), Oskaro II karaliaus sūnus, kuris visiškai nesidomėjo valstybės reikalais ir visą savo gyvenimą skyrė menui. Tyrinėtojai laiko jį vienu žymiausių Švedijos peizažistų. Be to, princas aktyviai pirkdavo kitų tapytojų darbus, todėl gyvenimo pabaigoje buvo surinkęs įspūdingą kolekciją. Vilos interjeras yra gausiai paruoštas jo paties kūriniais ir kitų autorių darbais. Pirmo aukšto baidai išliko beveik nepakeisti iki mūsų laikų. Antrame aukšte, buvusioje princo dirbtuvėje, yra eksponuojami darbai iš jo kolekcijos. Adresas: Djurgarden, Prins Eugens Väg 6.

STUREPLAN VIEŠBUTIS

Nedidelis viešbutis, įsikūręs buvusiame gyvenamajame XIX amžiaus name, patiks ir klasikos gerbėjams, ir šiuolaikiško dizaino mėgėjams. Viešbutyje yra „klasikiniai kambariai“ su lipdytinomis puošmenomis, krištoliniais šviestuvais bei gustaviano stiliaus baldais ir kambariai mansardos aukšte, įrengti minimalistiniu stiliumi. Privataus namo aplinka yra kruopščiai išlaikoma: viename iš aukštų rekonstrukcijos metu buvo palikta svetainė ir biblioteka. Viešbutis yra įsikūręs visai netoli Stureplan aikštės, kuri laikoma naktinio Stokholmo gyvenimo centru su madingiausiais barais ir naktiniais klubais. Adresas: Ostermalm, Birger Jarlsgatan 24.

FOTOGRAFIJOS MUZIEJUS

Fotografijos meno šventovė yra įsikūrusi efektingame plytiniame pastate, kuriame anksčiau buvo muitinė, Sodermalmo saloje. Šis rajonas anksčiau buvo pramoninis, o dabar yra laikomas madingu ir bohemišku. Fotografijos muziejuje (Fotografiska Museet) rengiama apie 20 parodų per metus. Čia rengiamos plataus masto pasaulinės fotografijos žvaigždžių retrospektyvos ir demonstruojami nauji jaunų Švedijos fotografų projektai. Adresas: Sodermalm, Stadsgårdshamnen 22

SOFO KVARTALAS

Sodermalmo sala dar neseniai buvo Stokholmo fabrikų pakraštys, o dabar yra bohemiškas rajonas, kuriame mėgsta apsigyventi kūrybiškų profesijų atstovai. Čia viešpatauja ypatinga atmosfera. Vietiniai gyventojai keliasi ir eina miegoti vėliau negu kitų Stokholmo kvartalų gyventojai, o motorolerių ir dviračių gatvėje yra, ko gero, daugiau negu automobilių. Salos širdyje – SoFo kvartale (sutrumpinimas nuo South of Folkungagatan – „Į pietus nuo Folkungagatan“) – yra susitelkusios dizainerių parduotuvėlės, vintažo krautuvėlės ir nedidelės jaukios kavinės. Kiekvieno mėnesio paskutinį ketvirtadienį čia rengiama „SoFo naktis“ – parduotuvės atidarytos iki 9 valandų vakaro , pirkėjai vaišinami nemokamais gėrimais ir linksminami gyva muzika.

METRO

One more picture from the #Stockholm #underground #tunnelbana #tcentralen #sweden #visitstockholm #visitsweden #europe

A photo posted by Steve Struttmann (@spictures.lu) on

Stokholmo metro (Stockholms tunnelbana) – tai yra jei ne gražiausia vieta pasaulyje, tai jau tikrai viena iš neįprasčiausių. Daugybės stočių įforminimą miesto valdžios įstaigos pavedė vietiniams tapytojams, beveik neapribodamos kūrybiškos paieškos laisvės. Projekte dalyvavo apie 150 meno veikėjų. Ypatingai įdomi yra linija Nr. 3 („mėlyna“) su stotimis, panašiomis į uoloje iškirstus urvus.

STOKHOLMO ROTUŠĖ

View this post on Instagram

???????? #stockholm2016 #stadhuset

A post shared by Clara (@claerchen_d) on

Miesto parlamento pastatas (Stadhuset), pastatytas 1911-1923 metais Ragnar Östberg, yra unikalus „nacionalinio romantizmo“ stiliaus pavyzdys. Savo architektūra jis primena Atgimimo epochos itališkas tvirtoves, o jo interjeras – tai įdomus stilių ir epochų derinys: čia galima pamatyti viską nuo Bizantijos mozaikų iki Kinijos brokato ir dailių moderno stiliaus bareljefų. Didžiojoje rotušės salėje, esančioje pirmame aukšte, kasmet rengiamas banketas Nobelio premijos laureatams ir garbingiems svečiams. Aplankyti rotušę galima tik su ekskursija, tačiau iš anksto registruotis nebūtina. Ekskursijos švedų ir anglų kalba vyksta labai dažnai – maždaug kas pusvalandį. Adresas: Ragnar Östbergs plan 1.

Laikas keliauti su „Stena Line“!