10 pasiūlymų, ką galėtumėte nuveikti Švedijoje

Švedija | Komentarų nėra

Planuojant savo kelionę į bet kurią šalį, reikia būtinai sukurti sąrašą vietų, kurias Jūs privalote aplankyti. Šį kartą siūlome Jums susipažinti su 10 labiausiai lankytinų Švedijos vietų sąrašu. 

Pamatyti Švedijos Karalių


Važiuokite į Drotningholmą (rūmų kompleksą, esantį į vakarus nuo Stokholmo) ir, jei jums pasiseks, galėsite pamatyti patį Švedijos Karalių, nes nuo 1981 metų Drotningholmas (išvertus iš švedų kalbos – „karalienės sala“) yra Švedijos karališkosios šeimos rezidencija. 1991 metais jis buvo įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašus. Tačiau jei net nepamatysite Karaliaus, nenusiminkite ir pasivaikščiokite išpuoselėto karališkojo parko takais.

Aplankyti Stokholmo metro

#stockholm #metro #stocholmmetro подземки Стокгольма

A post shared by Aleksandr Talberg (@talberg_) on

Stokholmą verta pamatyti ne vien dėl jame esančio metro. Nenuostabu, kad jis (metro) vadinamas „ilgiausia pasaulyje dailės galerija“. Visos linijos (jos trys – „žalioji“, „raudonoji“, „mėlynoji“) apipavidalintos savitai. Čia galima išvysti ir graikiškų skulptūrų, ir mozaikų, netgi vaizdo instaliacijų, populiariojo meno kūrinių (vienoje stotyje prie lubų pritvirtinti didžiuliai batai), fontanų ir upelių. Metro dažnai rengiamos parodos.

Patekti į Astrid Lindgren pasaulį


Stokholme, Jurgordeno saloje, yra Junibakenas – įžymiosios švedų rašytojos pasakų namas. Aplankę jį, jūs pateksite į nuostabų Astrid Lindgren knygų pasaulį. Emilis iš Lionebergos, Karlsonas ant stogo, Alfonsas Obergas, Mumis trolis, Petsonas su savo katinu Findususu ir daugelis kitų jūsų laukia ištisus metus.

Užeiti į parduotuves

Stokholmas – puiki vieta apsipirkti. Pėsčiųjų gatvėje Drottninggatan gatvėje pamatysite daugybę įvairių krautuvėlių. Bet tikrų tikriausią malonumą patirsite, aplankę Ahlens city prekybos centrą: jis garsėja geromis drabužių, dizaino objektų, kompaktinių plokštelių, knygų, parfumerijos ir daugelio kitų prekių kainomis.

Pailsėti Lisebergo atrakcionų parke

#liseberg #göteborg

A post shared by Mathias Ruden (@gonefishingsweden) on


Susipažinus su Stokholmo lankytinomis vietomis, verta nuvykti į antrąjį pagal dydį Švedijos Geteborgo miestą, kuriame yra Lisebergas, didžiausias Skandinavijoje pramogų parkas. Šiandien čia veikia daugiau kaip 30 atrakcionų, tinkamų bet kurio amžiaus ir skonio žmonėms. Garsiausi atrakcionai – amerikietiškieji kalneliai „Baldura“ (2003 ir 2005 metais jie buvo pripažinti geriausiais pasaulyje mediniais amerikietiškaisiais kalneliais), „Kanunen“ („Patranka“), Lisebergo pilis (LisebergsTornet) – kabina, kurioje turistai pakeliami į 125 metrų aukštį virš jūros lygio ir kiti…

Pasivažinėti Geteborgo tramvajumi


Geteborgo tramvajų tinklas – vienas ilgiausių Europoje: 200 tramvajų, važinėjančių dviem tūkstančiais maršrutų ir įveikiančių 30 000 km per dieną. Nuostabą kelia ne tiek tramvajaus linijų ilgis, kiek jų sandara. Tramvajaus bėgiai atskirti nuo automobilių kelių, mieste, nepaisant gausybės asmeninių transporto priemonių, niekada nebūna „kamščių“.

Aplankyti Švedijos vakarinę pakrantę

Vakarų pakrantės salynas driekiasi nuo Geteborgo iki pat Norvegijos sienos. Tūkstančiai salų išmėtytos pakrantės ruože, kuris garsėja glotniomis arba reljefinėmis granito uolomis, čia apstu jaukių žvejų kaimelių ir verda intensyvus „valtininkų“ gyvenimas. Čia galima paskanauti geriausių Europoje jūros gėrybių, kajaku praplaukti pro ruonių kaimenes, SPA salone pasilepinti saunoje arba vonioje su jūros dumbliais.

Pasivaikščioti Karališkuoju taku


Karališkasis takas (Kungsleden) – 425 kilometrų ilgio kelias, skirtas pasivaikščiojimui ir slidinėjimui , jis vingiuoja nuo Abisko (viena geriausių vietų pasaulyje gėrėtis šiaurės pašvaiste)šiaurėje iki Hemavano (Hemavan) pietuose, siekiantis aukščiausią Švedijos Kebknaisės (Kebnekaise) kalną. Palei visą Karališkąjį kelią yra daugybė kalnų pirkelių, kuriose galima apsistoti nakvynei, pasigaminti valgio ir papildyti produktų atsargas, bei dvi jaunimo turizmo bazės.

Fika – kavos pertraukėlė

Fika – švedų tradicija daryti kavos pertraukėles. Jos dažnai vyksta kartu su draugais, kolegomis arba šeimos nariais. Prie kavos kartais pasiūloma saldumynų – sausainių ar bandelių. Nepaisydami įtempto darbo ritmo, švedai visada skiria keletą minučių tradicinei „fikai“ po pusryčių, priešpiečių, prieš pietus ir po pietų.

Pastovėti eilėje prie alkoholinių gėrimų


Švedijoje alkoholinių gėrimų galima nusipirkti bet kurioje aludėje, restorane, bare, bet norintieji pasimėgauti mėgstamu gėrimu namie gali jų įsigyti tik valstybinio prekybos tinklo Systembolaget parduotuvėse. Šeštadienį parduotuvės uždaromos 14 valandą iki pat pirmadienio, o žinant, kad visame Stokholme tėra 20 tokių parduotuvių, nesunku įsivaizduoti, KOKIOSE eilėse tenka stovėti švedams ir kiek alkoholio jie perka 🙂

Tikimės, kad šis sąrašas pagelbės Jums geriau susipažinti su Švedija! 
Linkime Jums kuo daugiau įsimintinų kelionių!
  🙂