10 žinomiausių švedų inovacijų

Švedija | Komentarų nėra

Nuo Anders Celsius termometro XVIII a. pirmajame dešimtmetyje iki kompiuterinės programos „Skype“ 2003 m. – Švedija jau seniai yra šalis, kurioje gimsta naujovės. Pateikiame dešimties inovacijų sąrašą, kurios labai įvairiai pakeitė visą pasaulį ir kurios visos buvo sugalvotos Švedijoje.

  1. Automatinio identifikavimo sistema

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://stan.md/2pjb8xE

Šiandien sunku visiškai pasiklysti, kadangi egzistuoja globalios padėties nustatymo sistemos (GPS), tapusios neatsiejama mūsų kasdienio gyvenimo dalimi ir diegiamos įvairiose technologijose – nuo išmaniųjų telefonų iki automobilių navigacijos sistemų. Švedų išradėjas Håkan Lans perkėlė GPS technologijas dar vienu žingsniu į priekį ir sukūrė automatinio identifikavimo sistemas (AIS), šiuo metu plačiai naudojamas laivybos pramonėje laivų ir laivų eismo stebėjimui.

  1. Reguliuojamas veržliaraktis

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2pvRGsM

Reguliuojamas veržliaraktis, nepakeičiamas daugelyje įrankių dėžių (angl. adjustabe wrench, monkey wrench arba English key), labai praverčia atliekant įvairius remonto ar panašius darbus. Nors pradinį šio veržliarakčio variantą pirmasis sukūrė britų inžinierius Richard Clyburn 1842 m., šiandien naudojamas reguliuojamas veržliaraktis – „švediškas raktas“ – priskiriamas švedų išradėjui Johan Petter Johansson, kuris patobulino Clyburn originalią koncepciją ir ją užpatentavo 1891 m.

  1. „Better Shelter“

Nuotrauka paimta iš tinklalapio

„Better Shelter“ – tai avarinis sprendimas prieglobsčio poreikio atveju, atkeliaujantis plokščioje pakuotėje. „Better Shelter“ – tai pabėgėliams skirti neperpučiami ir saugūs 17,5 m2 dydžio namo tipo statiniai su durų spynomis ir saulės kolektoriais. Šiuos namus galima naudoti ne trumpiau kaip trejus metus; jie yra geriau izoliuoti nei tradicinės pabėgėlių palapinės. Sukurti siekiant pateikti tvarų ir ekonomiškai efektyvų produktą, kurį vėliau būtų galima lengvai transportuoti ir surinkti, tūkstančiai „Better Shelter“ namų buvo išdalyti įvairiose šalyse. „Better Shelter“ sukurti bendradarbiaujant su UNHCR ir IKEA fondu.

  1. „ŽIV seklys“

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2qqyt0c

Neseniai švedų išradimų sąrašą papildė „ŽIV seklys“: jautrus prietaisas, naudojamas ŽIV ir kitų virusų plitimo kartografavimui ir aptikimui. Prietaisas, kurio koncepciją parengė biotechnologijų daktaras Martin Hedström ir jo komanda Lundo universitete, gali aptikti labai nedideles nuodų, virusų ar kitų medžiagų koncentracijas skysčiuose, o tai reiškia potencialiai neįkainojamą pagalbą kovoje su biologiniu terorizmu.

  1. „Hövding“ šalmas dviratininkams

Nuotrauka paimta iš tinklalpio http://bit.ly/2qZlzCB

Siekdama padėti spręsti dviratininkų šalmų nenaudojančių asmenų problemą, Švedijos bendrovė „Hövding“ sukūrė dviratininkams skirtą automobilinių oro pagalvių atitikmenį: „nematomą“ šalmą, kuris prisipučia per 0,1 s ir apsaugo galvą prieš jai patiriant smūgį. Tai yra į akis nekrentantis šalmas, dėvimas aplink kaklą kaip apykaklė ir susiliejantis su drabužiais, kuriame įmontuoti jutikliai, pajaučiantys padrikus dviratininko judesius ir nedelsdami išpučiantys oro pagalves avarijos atveju.

  1. Širdies stimuliatorius

Nuotrauka paimta iš tinklalpio http://bit.ly/2q2OQ2i

1958 m. Rune Elmqvist sukūrė maitinimo elementu varomą dirbtinį širdies stimuliatorių, panaudotą pirmojoje stimuliatoriaus implantavimo operacijoje, kurią atliko chirurgas Åke Senning Karolinska universiteto ligoninėje Stokholme. Stimuliatorius implantuojamas po širdies ligomis sergančio paciento oda ir generuoja elektros impulsus, kad raumenys normaliai išsiplėstų ir susitrauktų, taip reguliuojant širdies darbą.

  1. „TetraPak“

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2q2MNLq

Dėl revoliucinės popieriaus pagrindo pakavimo sistemos „TetraPak“ šiandien mes galime parnešti parduotuvėje nupirktą pieną kartotinėse pakuotėse vietoj stiklinių butelių. „TetraPak“ technologija, kurią 1946 m. konceptualizavo Erik Wallenberg ir realizavo Ruben Rausing, yra naudojama skystų, pusiau skystų ir pieno produktų saugojimui ir platinimui.

  1. Trijų taškų saugos diržai

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2qqJajq

Trijų taškų saugos diržas, kuris tapo standartiniu reikalavimu kiekvienoje keleivinėje transporto priemonėje ir kuris išgelbėja maždaug po vieną gyvybę kas šešias minutes, buvo sukurtas švedų išradėjo ir saugos inžinieriaus Nils Bohlin 1959 m. „Volvo“ automobiliams. Diržas yra suprojektuotas Y formos, kad avarijos metu energija būtų paskirstyta per visą judantį kūną.

  1. Ultragarso / EKG aparatai

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2qr12Ld

Ultragarso tyrimas yra tokia neatsiejama sveikatos priežiūros dalis, kad šiandien sunku prisiminti laikus, kai jis neegzistavo. Kartu su Vokietijos tyrėju Carl Hellmuth Hertz švedų gydytojas Inge Edler sukūrė šiuolaikinius elektrokardiogramos aparatus – Doplerio širdies echoskopiją – nepakeičiamus stebint širdies ir kraujagyslių sveikatą. Šis išradimas 1977 m.pelnė Hertz ir Edler labai svarbų Albert Lasker Klinikinės medicinos tyrimų apdovanojimą.

  1. Užtrauktukas

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2q2hekB

Modernų užtrauktuką, kokį žinome šiandien, remdamasis ankstesniu, mažiau veiksmingu modeliu patobulino ir suprojektavo švedų ir amerikiečių išradėjas Gideon Sundbäck 1913 m. Sundbäck naujai perkurta užtrauktuko versija, vadinama „atskiriamu užtrauktuku“, buvo užpatentuota 1917 m. Užtrauktuko dantukus sukabina ir atkabina traukiama užtrauktuko galvutė.

 

Gal Jus domina kelionė į Švediją?

Trumpiausias reisas keltu – tik 8,5 val. į Švediją!

Užsisakykite kelionę keltu čia.

Laikas keliauti su „Stena Line“!

Iki pasimatymo kelte!