15 įspūdžių po beveik metų gyvenimo Švedijoje

Švedija | Komentarų nėra

Dalinamės blogerės Kristin Lund įspūdžiais po 11 mėnesių gyvenimo Švedijoje.

Iš Kalifornijos į Švediją persikėlusi moteris kartu su savo šuniu Rabbit dabar Švediją mato visiškai kitaip. Ji ir jos emigrantas šuo mėgsta tyrinėti Stokholmo gatves, pažinti vietos gamtą, pažinti žmones, bei žinoma, kitus šunis. 🙂

 

VISUOMENĖ

  • Itin keista, kai tarp žmonių nėra jokio ryšio – kai atsisėdi šalia kito žmogaus autobuse ar perki prekes parduotuvėje. Žinoma, išimčių yra, tačiau retas atvejis, kai iš žmogaus išgirsi “taip, lauke šiandien itin šalta” arba “sveiki, kaip laikotės?”.
  • Jei žmogus šaligatvyje kliudo tave pečiu ar stumteli, užmina tau batų – jis tikrai neatsiprašys “oi, nenorėjau to padaryti”. Jis greičiausiai nieko nesakys.
  • Yra neįmanoma suprasti švedų kalbą, kai aplink vien tik didelis triukšmas (pavyzdžiui, restorane). Įdomu, kaip smegenys sugeba apdoroti tiek daug kalbų vienu metu. Kažin, kada man pavyks išgirsti ir suprasti du skirtingus pokalbius švedų restorane? Nors iš tikro, man pakaktų suprasti bent vieną.
  • Švedija turi puikiai išreikštą grupės mentalitetą. 95% visų švedų žiemą dėvi juodus paltus. Taigi, ruduo. Gatvėse juodų paltų jūra. Ketvirtadienis yra diena, kai švedai valgo žirnių sriubą ir blynus. Rugpjūtį švedai valgo vėžiagyvius. Kažin, ar yra koks maištininkas, kuris slapčia valgo vėžiagyvius… Sausio mėnesį? Gerai, sausis nėra vėžių gaudymo sezonas… Bet galbūt atsirastų žmonių, kurie valgytų žirnių sriubą šeštadieniais? 🙂
  • Visų butų durys, kurias teko matyti Švedijoje, turi užrašą “Ingen Reklam”. Tai reiškia, kad ten gyvenantis žmogus nenori gauti skelbimų į savo pašto dėžutę. Visada nusijuokiu, nes tiesiog manau, kad ten gyvena mergina/moteris vardu “Ingen”.

 

ŠUNYS

  • Atrodo, kad šunų savininkai retai kada paleidžia savo šunis palakstyti be pavadėlio. Spėju, kad paleisti savo šunį yra uždrausta. Pripažįstu, kad kartais esu nenuosekli. Kartais savo Rabbit paleisdavau palakstyti. Specialiai. Norėjau įsitikinti, ar tikrai “ramia širdimi” galiu ignoruoti tam tikrus įstatymus. Blogai. Labai blogai.
  • Švedijoje yra privalomas šunų registras. Kiekvienas šuo turi mikroschemą, pagal kurią lengvai gali būti identifikuojamas jo šeimininkas kai šuo yra prarandamas arba šuo ką nors sužaloja. Visa šita šuns registracija kainuoja maždaug apie 10 JAV dolerių. Nesijaudinkite, Rabbit yra registruotas! 🙂

 

MAISTAS, RESTORANAI IR VAISTAI

  • Gazuoti gėrimai Švedijoje, atrodo, yra mažiau gazuoti. Kartais pasiilgstu daugiau burbuliukų.
  • Švedai į maistą deda daug mažiau gliukozės-fruktozės sirupo. Nuostabu!
  • Švedų maiste yra mažiau konservantų, dėl ko, tarkime, pienas arba mėsa “sugenda” greičiau. Bet grįžti į parduotuvę dėl to tikrai verta!
  • Šį rudenį pastebėjau, kad dauguma restoranų, kurie turi sėdimų vietų lauke, ant kėdžių padėjo ir po pledą. Man kelia nuostabą, kaip tie visi pledai dar “neišėjo pasivaikščioti”. 😀 O pledai yra padėti tam, nes rudenį sėdėti lauke, net ir su juodu paltu, yra labai šalta.
  • Daugumą kasdienio vartojimo vaistų, papildų galima rasti ir prekybos centruose. Dažnai tai būna vandenyje lengvai tirpstančios tabletės. Teko matyti ir C vitamino vandenyje tirpstančių tablečių, taip pat, nuo galvos skausmo arba “angliukų” skrandžio sutrikimams gydyti.
  • Kalifornijoje yra 30 skirtingų rūšių apelsinų sulčių. O čia Švedijoje? Čia yra 30 skirtingų pieno produktų. Kokie tarp jų skirtumai? Sunku suprasti.

 

NAMŲ ŪKIO REIKMENYS

  • Kodėl Švedijoje ant rankšluosčių nėra mažos kilpos jiems pakabinti? Tai toks mažas dalykas, bet juk toks patogus! Tai veikia daug geriau, nei bandymas skylę padaryti ant etiketės, kad rankšluostį pakabinti būtų lengviau.
  • Net kai išgyvenau visą žiemą, vistiek nepripratau prie namų temperatūros bei lauko temperatūros skirtumo! Kai iš lauko grįžti į namų vidų – turi kelias sekundes nusimesti visus žieminius lauko rūbus, o juos pakeisti lengvu, plonu drabužiu, kitaip būsi visas šlapias nuo prakaito! Megztiniai ar net apatiniai marškiniai visiškai netinka dirbti patalpose – prakaituotumėte! Niekada nesitikėjau, kad būtent Švedijoje bus taip karšta!

 

Galbūt ir Jums teko kurį laiką gyventi Švedijoje? Turite savų įspūdžių? Laukiame jų komentaruose! 🙂