20 DALYKŲ, KURIUOS VERTA ŽINOTI PRIEŠ PERSIKELIANT Į ŠVEDIJĄ!

Švedija | Komentarų nėra

Ruošiantis gyventi Švedijoje vertėtų žinoti kelias visuomenines normas, kuriomis išsiskiria švedai – kai kurios yra ganėtinai bazinės, kitos – subtilesnės. Atėję į svečius pas švedą, geriau iš karto nusiaukite… 🙂

#1 Švedai mėgsta savo kavą

helena_wahlman-fika-425 (1)

Mažai kitų šalių žmonių geria daugiau kavos nei švedai. Švedijoje kavos gėrimas virto tradicija, vadinama fika – kai draugai, šeima arba kolegos susitinka išgerti kavos arba arbatos, dažnai su saldumynais. Dauguma švedų mėgaujasi fika bent vieną kartą per dieną, kad galėtų pabendrauti.

 

#2 Pasiruoškite stovėti eilėse

simon_paulin-shopping_at_ikea-4806

Vaistinėje, mokesčių inspekcijoje arba net vietinės maisto parduotuvės mėsos skyriuje Jums teks apsišarvuoti kantrybe, nes turėsite pasiimti numeriuką ir laukti eilėje. Daugybėje įstaigų įrengta eilės numerių sistema. Paprastai tai yra mažas, sunkiai pastebimas aparatas, kabantis ant sienos, kuris išduoda bilietukus su eilės numeriais. Pasiėmę bilietuką, turėsite laukti, kol Jūsų numeris pasirodys ekrane, tik po to galėsite prieiti prie prekystalio.

 

#3 Švedų kalbos mokėjimas padeda (nejaugi?)

emelie_asplund-education-5294

Jūs galėtumėte gyventi čia metų metais, visiškai nemokėdami švedų kalbos. Švedai užima pasaulyje antrą vietą pagal anglų kalbos kaip antros kalbos vartojimą. Todėl Jums gali tekti skirti daugiau laiko, kad išmoktumėte švedų kalbą, o laisvas kalbos mokėjimas Catch-22 lygiu yra svarbus visiškos integracijos veiksnys. Stojimas į SFI (švedų kalbos kursai imigrantams) kursus gali būti žingsnis teisinga kryptimi. Išmokti švedų kalbą gali būti sunku, bet tai verta pastangų! 🙂

SFI kursus siūloma lankyti pagal suaugusiųjų tęstinių studijų programą, taikomą kiekvienoje vietinėje savivaldybėje (kommunal vuxenutbildning arba komvux), todėl Jums tereikės susisiekti su Jūsų vietine savivaldybe.

 

#4 Turėdami galimybę, stenkitės apsipirkti iki 17:00

simon_paulin-shopping-4626

Daugybė parduotuvių užsidaro anksti, ypač savaitgaliais. Jums bus sunku susirasti dirbančią parduotuvę po dešimtos valandos vakaro, išskyrus degalines. Turėkite omenyje, kad daugelis švedų baigia darbą penktą valandą vakaro, todėl susidursite su didelėmis eilėmis, jei norėsite apsipirkti tarp penkių ir pusės šešių vakaro.

 

#5 Turėsite išspausti maistą iš dantų pastų tūbelių

per-erik_berglund-smorgasbord,_plate_of_eggs_-1359

Prieš savo pirmą apsilankymą maisto prekių parduotuvės šalto maisto skyriuje vertėtų žinoti, kad Švedijoje tūbelės taip pat naudojamos pakuoti maistui, tokiam kaip ikrai, majonezas, garstyčios ir kiti panašūs pagardai. Po kurio laiko pusryčiams tikriausiai spausite ikrus iš tūbelės ant virto kiaušinio puselės.

 

#6 Pamatysite tėčius, stumiančius vaikiškus vežimėlius

melker_dahlstrand-baby_on_board-2487

Kalbant apie lyčių lygybę, Švedija yra viena iš lyderių. Čia vyrai tikrai prisiima savo dalį pareigų, likdami namuose ir augindami mažus vaikus. Švedijoje poros turi teisę į 480 dienų apmokamų motinystės/tėvystės atostogų. Be to, tėvai gali padalinti šį laiką tarpusavyje.

 

#7 Švedai mėgsta leisti daug laiko lauke 

ann-sofi_rosenkvist-playing_child-4907

Gerai, galbūt ne visi. Bet daugelis. Švedijoje Jūs visus metus galėsite mėgautis bent vienu užsiėmimu, nepaisant, ar lyja, ar šviečia saulė, ar sninga. O vyriausybė padėjo žmonėms labiau prisiartinti prie Švedijos gamtos, suteikdama jiems Viešos prieigos teisę, Allemansrätten

 

#8 Daugybė įmonių užsidaro liepos mėnesiui

tuukka_ervasti-design_shopping-569

Nėra neįprasta matyti restoranus ir parduotuves, uždarytas visam mėnesiui, ypač liepos mėnesį, kai darbuotojai išeina nuo keturių iki šešių savaičių atostogų.

 

#9 Lagom

helena_wahlman-spring_blossoms-432

Tai yra Švedijos visuomeninio elgesio kodeksas, kuris neturi tiesioginio vertimo. Verčiant kitais žodžiais, žodis „lagom“ reiškia „pakankamai“, „santūriai“, „tinkamai“ ir kitus sinonimus, kuriuos galite susirasti žodyne. Naudojant ryšium su visuomeniniu elgesiu, jis reiškia tinkamai susilieti su minia, nereiškiant ryškių emocijų.

 

#10 Melodifestivalen – nelabai lagom

rodrigo_rivas_ruiz-music_festival-1089 (1)

Melodifestivalen –valstybinė šventė, kurios metu renkamas Švedijos atstovas Eurovizijos dainų konkursui – apjungia daugelį gyventojų. Ši šventė vyksta kasmet nuo vasario iki kovo mėnesio. Tai yra ypatingai maloni pramoga ilgais, tamsiais žiemos vakarais. Gegužės mėnesį vykstantis Eurovizijos dainų konkursas yra taip pat labai populiarus, nors kai kurie švedai labiau mėgsta ledo ritulio pasaulio čempionatą, kuris paprastai sutampa pagal laiką su tarptautiniu muzikos renginiu.

 

#11 Sužinokite, kur yra artimiausia IKEA parduotuvė

simon_paulin-shopping_at_ikea-4814

Švedijoje yra labai mažai parduotuvių, kuriose galima vienu metu įsigyti prieinamus baldus ir maisto produktus, todėl tikrai verta išsiaiškinti, kur yra artimiausia IKEA parduotuvė. Daugybė IKEA parduotuvių siūlo nemokama autobusų paslaugas, važiuojant iš centro į parduotuvę ir atgal.

 

#12 Nusiaukite!

melker_dahlstrand-work-live_cooperative-2492

Greitai pastebėsite, kad Švedijoje, įeinant į privačius namus, įprasta nusiauti. Kai kas aiškina tai tuo, kad žiemos metu švedai praleidžia daug laiko lauke, todėl į namus atnešama daug purvo. Kiti sako, kad tai pagarbos namams reiškimas. Kaip bebūtų, pagalvokite du kartus prieš įeidami su batais į draugų namus.

 

#13 Žiemos yra šaltos ir niūrios

henrik_trygg-skeppsbron_at_christmas-1248

Tai ne paslaptis, kad dėl geografinės padėties žiemos Švedijoje yra šaltos ir niūrios. Žiemos viduryje kai kuriose šiaurinėse šalie dalyse, esančiose virš Šiaurės poliaračio, saulės šviesa galima džiaugtis tik tris valandas per dieną. Taigi, žiemos gali būti šiurkščios, tačiau viskas atsipirks vasarą. Ilgos dienos ir vidutiniškai šilta temperatūra paverčia Švediją viena iš nuostabiausių lankytinų vietų nuo gegužės iki rugpjūčio mėnesio.

 

#14 Nevėluokite

henrik_trygg-meeting-2512 (1)

Šioje šalyje plačiai žinoma, kad „laiką“ reikia visada  gerbti – nepaisant to, ar Jūs einate į pokalbį dėl darbo, ar į fika su draugais. Susitikimai prasideda laiku, nepaisant to, ar Jūs atėjote, ar ne. Traukinys išvyksta laiku, nepaisant to, ar Jūs atvykote, ar ne. Švedai vertina punktualumą.

 

#15 Valstybės monopolija alkoholio pardavimui

janus_langhorn-locally_brewed_lager-2198 (1)

Jūs galite nusipirkti alkoholinius gėrimus restoranuose ir baruose, tačiau jei norėsite gurkštelėti iš butelio savo namuose, teisėtai įsigyti stipresnį alkoholį galėsite tik vienur – vienoje iš 400 valstybės valdomų alkoholinių gėrimų parduotuvių (Systembolaget).

 

#16 Pasilikite plastikinį maišelį

simon_paulin-study_in_sweden-4944

Pagalvokite du kartus prieš išmesdami plastikinį maišelį. Daugelis Švedijos maisto prekių parduotuvių ima mokestį už plastikinius arba popierinius maišelius, siekdamos sumažinti atliekų kiekį ir paskatinti perdirbimą. Švedai palaiko ekologijos idėją.

 

#17 Švenčiamos konditerijos gaminiams skirtos šventės

simon_paulin-cinnamon_bun-5395

Be abejo, švedai švenčia Kalėdas, Velykas, Jonines ir Valpurgijos nakties išvakares. Bet beveik tokios pat pagal svarbą yra konditerijos gaminiams skirtos šventės: Riebusis antradienis (Fettisdagen), kuriam Švedijoje kepa „sempla“ bandeles, Vaflių diena (Våffeldagen) kovo 25 d. ir Cinamono bandelės diena (Kanelbullens dag) spalio 4 d. Šiomis dienomis galima be saiko valgyti paminėtus kepinius.

 

#18 Vandenį gerti saugu

fredrik_broman-mountain_stream-217

Vandens gėrimas iš čiaupo yra įprastas Švedijoje. Vanduo yra švarus ir gaivus, todėl galėsite sutaupyti pinigų ir apsaugoti aplinką, nepirkdami į butelius išpilstyto vandens.

 

#19 Kasdienė dalykinė apranga reiškia džinsus

simon_paulin-swedish_fashion-4947

Bendra kasdienė mada Švedijoje yra paprasta ir patogi. Ta pati koncepcija nepastebimai prasiskverbė į formalesnę dalykinę sferą. Jeigu Jūsų kolega nesusitinka su užsienio klientais arba nedalyvauja svarbiame valdybos posėdyje, jis greičiausiai dėvės džinsus ir marškinius ilgomis rankovėmis.

 

#20 Ne visos studijos ir sveikatos priežiūros paslaugos yra nemokamos 

ulf_huett_nilsson-couple_with_a_computer-1174

Didžioji Švedijos sveikatos priežiūros sistemos dalis yra finansuojama mokesčių mokėtojų lėšomis, tačiau ji nėra visiškai nemokama. Didžiausia suma, kurią Jums gali tekti sumokėti iš savo kišenės per metus už įprastus vizitus pas gydytoją, sudaro 1,100 Švedijos kronų (SEK).

Universitetai Švedijoje yra nemokami ES/EEE arba Šveicarijos piliečiams. Nuo 2011 metų studentai iš kitų šalių turi mokėti už studijas Švedijos universitetuose. Universitetai patys nustato studijų kainą, kuri svyruoja tarp 80,000 iki 140,000 Švedijos kronų už akademinius metus.

 

Tai gi, jei jau nusprendėte persikelti į šią šalį- gero gyvenimo Švedijoje! 😉

Trumpiausias reisas keltu – tik 8,5 val. iš Latvijos į Švediją! Maršrutu Ventspilis – Nineshamnas – Ventspilis mes siūlome 24 išvykimus per savaitę keltais „Scottish Viking“ ir „Stena Flavia“.

Bilietus į Švediją galite įsigyti Stena Line puslapyje.

Laikas keliauti su „Stena Line“!