AŠTUONI KEISTI DALYKAI, KURIE ŠVEDIJOJE GALI NUSTEBINTI

Švedija | Komentarų nėra
  1. Švenčiamos konditerijos gaminiams skirtos šventės

Pirmiausia yra švenčiama Cinamono bandelės diena, kuri minima spalio 4 d. Po šios dienos neteks ilgai laukti dar keletos konditerijos gaminiams skirtų švenčių! Po to ateina Gustavo II Adolfo diena, kai kepami specialūs pyragai, po to Liucijos diena, kai kepamos bandelės su šafranu. Net tomis šventinėmis dienomis, kurioms nėra priskirtas tam tikras desertas, švedai visada randa laiko kavos puodeliui su pyragaičiu (šved. fika). Na ir kam tai galėtų nepatikti?

helena_wahlman-fika-425

http://imagebank.sweden.se/fika/stockholm,%20central+sweden/rosendal%252C+stockholm/425

  1. Durys atsidaro į išorę, o ne į vidų

Atrodo, kad prie tokio keisto dalyko nesunku priprasti. Matyt, jos atsidaro į išorę dėl priešgaisrinės saugos arba sniego, arba siekiant sutaupyti vietos koridoriuje… Niekas galutinai neatsakė į šį klausimą, tačiau, manau, daugybei užsieniečių buvo trenkta durimis į veidą, jiems pirmą kartą apsilankius Švedijoje.

tuukka_ervasti-åre-536

http://imagebank.sweden.se/%25C3%25A5re/northern+sweden/%25C3%25A5re%252C+j%25C3%25A4mtland/536

  1. Oras nėra toks jau prastas

Atvykėlius mintis apie švedišką žiemą, kai temperatūra dažniausiai nukrenta žemiau -10 laipsnių, verčia sunerimti. Bet čia nėra taip blogai, kaip kai kurie tikisi! Didžiausias skirtumas yra tas, kad Švedijoje lyja daug mažiau nei nuolat šlapiame Mančesteryje. Taigi, šiltai apsirengus, galima susidoroti su šalčiu.

hans-olof_utsi-kiruna,_a_town_on_the_move-5354

http://imagebank.sweden.se/kiruna%252C+a+town+on+the+move/northern+sweden/kiruna/5354

  1. Klientų aptarnavimas tiesiog puikus

Visi švedai iš tikrųjų yra draugiški ir norintys padėti. Daugelis jų net ima atsiprašinėti, prisipažinus, kad nekalbi švediškai.

  1. Dauguma yra labai aukšto ūgio

Dauguma užsieniečių išvyksta gyventi į kitą šalį, tikėdamiesi, kad per kelias savaites jie be jokių problemų įsilies tarp vietinių. Tačiau dauguma švedų yra labai aukšto ūgio. Gyvenimą apsunkina ne tik tai, kad visi iš karto mato, jog esi ne vietinis, tačiau net ir daugybė kasdienių dalykų nuo drabužių pirkimo iki bandymų pasiekti aukštai esančias lentynas tampa daug sudėtingesni, jei esi žemo ūgio atvykėlis.

simon_paulin-friends_in_the_city-4950 (1)

http://imagebank.sweden.se/friends+in+the+city//stockholm/4950

  1. Gyvenamųjų būstų trūkumas iš tikrųjų yra juntamas (tačiau tai įveikiama)

Didžiausias rūpestis, persikeliant į Stokholmą, dažnai yra buto ilgalaikei nuomai suradimas. Iš tiesų tenka išsiųsti daugybę elektroninių laiškų, kol pakviečia pažiūrėti bent vieną butą. Medžiojant butą, tenka apsilankyti įvairiuose miesto kampeliuose. Ieškant buto, supranti, koks lankstus gali būti žodžių „apstatytas baldais“ ir „centrinis“ apibrėžimas. Gali būti, kad savininkai, prieš leisdami apžiūrėti butą, norės, kad užpildytumėt detalų klausimyną apie visus dalykus, įskaitant „bendravimo telefonu laiką per savaitę“ ir „per savaitę suvartojamo maisto kiekį“. Taip pat turite žinoti, kad dėl butų vyksta didžiulė konkurencija. Žinoma, gyvenamųjų būstų trūkumas yra problema, tačiau rinktis iš ko tikrai yra. O kalbant sukčiavimo ir išnaudojimo atvejus- Švedijoje yra daug mažiau sukčių arba išnaudojančių nuomininkus savininkų nei kitose Europos sostinėse.

ann-sofi_rosenkvist-suburbs-4799

http://imagebank.sweden.se/suburbs/stockholm/enskededalen%252C+stockholm/4799

  1. Systembolaget

Atvykus į Švediją, gali kiek sukrėsti aukštos alkoholio kainos ir tai, kad jį galima nusipirkti tik iš valstybei priklausančio Systembolaget, kuris nedirba vakarais ir sekmadieniais. Ilgesnė nei 5 minučių kelionė nusipirkti alkoholio arba negalėjimas jo nusipirkti kitu laiku negu dirba Systembolaget gali kelti nepatogumų, tačiau tokia tvarka padeda kovoti su piktnaudžiavimu alkoholiu.

janus_langhorn-locally_brewed_lager-2198

http://imagebank.sweden.se/locally+brewed+lager/malm%25C3%25B6,%20southern+sweden/malm%25C3%25B6%252C+sk%25C3%25A5ne/2198

  1. Žmonės užsiima sportu (net žiemą).

Švedijoje tenka matyti žmones bėgiojančius net per gilų sniegą, žaidžiančius ledo ritulį ant užšalusių miesto ežerų; trumpai tariant, niekas jiems nesutrukdys sportuoti. Neretai darbuose Švedai kasdien po pietų daro tempimo pratimus.

 

sara_ingman-staying_fit-2178

http://imagebank.sweden.se/staying+fit///2178

Laikas keliauti su „Stena Line“!