Didžiausias Švedijos ežeras

Švedija | Komentarų nėra

Venerno (Vänern) ežeras – tai didžiausias Švedijos ežeras,  Europoje pagal dydį jis užima garbingą trečiąją vietą. Stovint jo pakrantėje apima sunkiai suvokiamas pojūtis, kad vietoje kito kranto matomas tik nesibaigiantis vanduo, virš kurio iškyla salos kontūrai. Šiame ežere yra be galo daug salų – net 22 000 – nuo kelių uolėtų darinių iki salų su jachtų ir laivų uostais.

Lekio (Läckö) pilis

Ant uolėtos Venerno ežero pakrantės dunkso Lekio pilis. Jos istorija pradedama skaičiuoti nuo 13 amžiaus, kai čia tebuvo įtvirtintas fortas su daugybe mažų langelių, ir tik 16 amžiuje atnaujintas ir sutvirtintas statinys įgavo tikros pilies formą. Pilis yra barokinio stiliaus ir šiandieninius lankytojus pribloškia istorinėmis ekspozicijomis, vidiniame kieme kasmet statomu operos spektakliu bei galimybe pernakvoti gretimame viešbutyje, iš kurio matoma ši tvirtovė.

Netoli pilies smaguriautojams mėgautis rinktiniais valgiais siūlo restoranas Hvita Hjorten („Baltosios širdies“ restoranas), kuriame ruošiant patiekalus naudojami švieži vaisiai ir daržovės, išauginti ir nuskinti šalia pilies darže. Nuo gegužės 1 d. iki rugsėjo 30 d. pilį galima apžiūrėti kiekvieną dieną.

Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Saulėti sveikinimai iš Karlstado miesto

Karlstado miestą senovėje įkūrė vikingai, jie čia ir buvo pirmeiviai. Ilgainiui miestas plėtėsi ir jo svarba didėjo. Sakoma, kad Karlstado mieste saulė šviečia dažniau negu kitose Švedijos vietose, todėl jį dar vadina saulės miestu ir todėl šis saulės miestas esą darąs įtaką savo gyventojams, kurie yra gerai nusiteikę ir draugiški.

Karlstade Jūsų dėmesį patrauks įvairi veikla! Mieste galite pasivažynėti mažuoju traukinuku, su draugais pažaisti mini golfą, su vaikais aplankyti Lillskogen zoologijos sodą, taip pat kviečiama paplaukioti kanojomis – šį sąrašą būtų galima tęsti be galo, be krašto.

Foto: annicalindtourse/ www.pixabay.com

Gioto kanalas – 190 km trunkantis nuotykis

Jeigu nusprendėte vykti prie Venerno ežero, tada, be abejo, nepraleiskite progos aplankyti Gioto kanalo. Patys švedai tvirtina, kad tai –šimtmečio statybos projektas. Gioto kanalas buvo iškastas 19 amžiuje, statant šį 190 km ilgio objektą darbavosi kariškiai. Kanalo statyba truko 22 metus. Jame tam tikrais atstumais įrengtos dambos ir šliuzų sistemos. Gioto kanalas Baltijos jūrą jungia su Venerno ežeru. Jeigu nuotykį norite pratęsti, galite laivu plaukti Venerno ežeru, o po to Trollhätte kanalu leistis iki pat Geteborgo.

Gioto kanale pastatyti keli jachtų/laivų uostai, į juos galima patekti ir plaukiant asmeniniu laivu, jachta, jeigu laikomasi kanalo laivybos taisyklių ir jeigu sumokamas nustatytas mokestis. Vis dėlto, jei nenorite kanalu plaukti laivu, galite važiuokite kanalo krantu dviračiu pasirinkę kurį nors iš nutiestų dviračių takų.

Meškeriotojų pasakojimai

Ežere neįprastai didelė rūšių įvairovė – čia veisiasi 35 skirtingos žuvų rūšys. Iš jų geidžiamiausios, viliojančios meškeriotojus atvykti prie Venerno – upėtakiai ir lašišos. Viena iš lašišų, besiveisiančių Venerno ežere, – tai Gullspång salmon, kurios svoris viršija 20 kg. Sakoma, kad jokioje kitoje Europos vietoje taip lengvai nesugausi lašišos, kurios svoris didesnis nei 5 kg, kaip Venerno ežere. Meškeriotojus vilioja ne tik įspūdingo dydžio laimikiai, bet ir galimybė išmėginti įvairius žūklės būdus, nes ežeras labai gilus. Giliausia vieta – 106 m, nors vidutinis gylis yra 27 m.

Norint meškerioti Venerno ežere, specialaus žvejybos leidimo gauti nėra privaloma, tačiau turi būti laikomasi taisyklių, taikomų teritorijoms, kuriose leidžiama meškerioti, konkrečioms žuvų rūšims ir sugauto laimikio dydžiui, kad šie gamtos turtai būtų tausojami.

Jeigu jums nepavyksta sugauti jokio laimikio, šviežios arba rūkytos lašišos ar kitokios žuvies galite nusipirkti iš rūkyklų ir parduotuvėlių ant ežero kranto. Sėkmės!

Foto: Stefan Ågren/imagebank.sweden.se

Kaip nuvykti prie Venerno ežero?

Keliaukite savo automobiliu arba mūsų keltų maršrutu Venspilis–Nineshamnas. Švedijos mieste Nineshamne toliau tęskite kelionę automobiliu, ir jeigu savo galutiniu tikslu esate pasirinkę patrauklų Karlstado miestą, tada prie Venerno ežero nuvyksite per 4 valandas.

Daugiau informacijos apie „Stena Line“ keltų maršrutą į Švediją rasite čia.  

Titulfoto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se