EKOLOGINIO TVARUMO PAVYZDŽIAI ŠVEDIJOJE (1 DALIS)

Švedija | Komentarų nėra

Švedijos miestai atsižvelgė į klimato pokyčius, radikaliai padedami sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių išmetamųjų dujų kiekį šalyje. Toliau šiame blog‘e mes atidžiau apžvelgsime 3 iniciatyvas, susijusias su ekologinio tvarumo palaikymu Švedijoje.

#1 Centralizuotas šildymas Gothenburg’e

http://bit.ly/2jWreZB

Švedijos perėjimas nuo šildymo krosnių kuru prie centralizuoto šildymo 1990-ųjų metų pradžioje yra tikriausiai svarbiausias veiksnys, kuris paaiškina sumažėjusį šiltnamio efektą sukeliančių išmetamųjų dujų kiekį (GHG) šalyje, kaip namų ūkio, taip ir paslaugų teikimo sektoriuje. Šiuo metu centralizuoto šildymo sistema atsako už daugiau kaip 80 procentų šilumos ir karšto vandens tiekimą į Švedijos daugiabučius namus.

Pastatų šildymo ir vėdinimo centralizavimas, naudojant vieną pagrindinį šaltinį, reiškia, kad centrinė šildymo stotis gali būti tobulinama, kad naudotų ekologiškas ir švarias kuro formas. Daugybė centralizuoto šildymo tinklų taip pat naudojasi perdirbta šiluma iš pramonės šakų – energija, kuri kitu atveju būtų iššvaistyta.

Gothenburg – antras pagal dydį Švedijos miestas gali pasigirti centralizuoto šildymo tinklu, tiekiančiu šilumą 90 procentų miesto daugiabučių ir 12,000 individualių namų, kurio ilgis yra 1,200 km.

#2 Växjö – ar jis toks žalias, koks yra pozicionuojamas?

http://bit.ly/2kQQVcC

1996 metais Växjö tapo pirmuoju pasaulio miestu, kuris nusistatė tikslą iki 2030 metų tapti miestu, nenaudojančiu iškastinio kuro. Nuo to laiko miestas pagrindė žodžius veiksmais, todėl jis yra dažnai vadinamas „Žaliausiu Europos miestu“.

Växjö naudojama centralizuota vėdinimo ir šildymo sistema, statomi energetiškai efektyvūs pastatai iš statybinės medienos, o jos viešasis transportas naudoja biokurą ir atsinaujinančius energijos šaltinius. Miestas taip pat imasi individualių veiksmų, kadangi jame yra skatinama naudotis dviračiais kaip alternatyvia transporto priemone ir vystyti sodininkystę miesto centre, Östrabobacken rajone.

2014 metais Växjö miesto pietų Švedijoje išmetamo CO2 kiekio faktorius sudarė 2.4m tonų vienam gyventojui, o tai yra žymiai mažiau nei tų metų ES vidurkis, kuris sudarė 7.3.

Pagrindinis Växjö miesto pasiekimas, mažinant išmetamo CO2 kiekio faktorių, yra tas, kad daugiau kaip 90 procentų energijos, naudojamos miesto šildymui, ir apie pusę jos sunaudojamos elektros energijos tiekia medžiai. Atliekos nuo vietinės medienos pramonės – šakos, žievė ir pjuvenos – yra deginamos, kad generuotų šilumą ir elektros energiją.

#3 Pažangi Malmö

http://bit.ly/2kqfmA2

Malmö miestas ir jo aplinkiniai regionai ir toliau aktyviai kovoja su klimato pokyčiais, taikydami inovacines ir perspektyvias ekologinio tvarumo palaikymo priemones:

Västra Hamnen („Vakarų uostas“) yra šiuolaikiškos architektūros ir ekologinio tvarumo derinys. Jis dažnai yra vadinamas Europos pirmuoju neutraliu anglies dioksido atžvilgiu rajonu. Buvusi laivų statykla įdiegė išmaniąją šildymo ir vėdinimo sistemą, kuri naudoja tik atsinaujinančius energijos šaltinius. Šiame rajone taip pat yra įrengta inovacinė atliekų tvarkymo sistema, naudojanti vakuuminio siurbimo metodą buitinėms atliekoms transportuoti į centrinį požeminį rezervuarą. Tokiu būdu šiukšliavežiams netenka važinėti pro gyvenamuosius rajonus. Po to maisto atliekos yra surenkamos ir perdirbamos į biokurą, kuriuo aprūpinamas viešasis transportas.

 

Augustenborg – viena iš didžiausių investicijų į egzistuojančio gyvenamojo rajono ekologinį pertvarkymą Europoje. 2010 metais šis rajonas buvo apdovanotas Jungtinių Tautų (JT) Pasaulio buveinių apdovanojimu už savo 10,000 žalių stogų, kurie stabdo patvinimą, absorbuodami lietaus vandenį. Rajone taip pat įgyvendintas stambus saulės energijos projektas, kurio metu, siekiant išgauti energiją, ant viešųjų ir privačiųjų pastatų buvo įrengtos fotovoltinės saulės baterijos. Taip pat Augustenborg rajone yra perdirbama daugiau kaip 70 procentų surinktų atliekų.

 

Hyllie rajonas yra plečiamas kaip Öresund regiono (Öresund Region) išmaniausias klimato atžvilgiu rajonas. Šios plėtros tikslas – kad šis besivystantis rajonas iki 2020 metų pradėtų 100 procentų naudoti tik atsinaujinančius energijos šaltinius ir perdirbamą energiją. Be to, Hyllie rajone yra kuriama tvari energetikos sistema, kuri sujungs elektros energijos, šildymo ir vėdinimo sistemas, sukurdama išmaniojo suvartojimo stebėjimo sprendimą, kad gyventojai galėtų sekti ir išmatuoti aplinkai jų daromą poveikį.

 

Kiekvienas iš mūsų yra atsakingas už ekologinio tvarumo palaikymą pasaulyje!

Ką galėtume dėl to padaryti mes? 😉

Laikas keliauti su „Stena Line“!