GETEBORGAS – KAD DIENOS TEN BŪTŲ DAR LINKSMESNĖS!

Keltai Švedija | Komentarų nėra

Skaisti saulė, gaivus, jūriniams miestams būdingas brizas, naktinis miesto šurmulys, romantika bei ramybe dvelkiantys vaizdai, paukščio skrydis ir vandens pramogos, skanus maistas ir mažų senamiesčio gatvelių šarmas… Ne, tai ne Paryžius ar Roma ir ne Afrikos kurortai – atšiaurioji Švedija taip pat turi kuo nustebinti.

Geteborgas – antrasis pagal dydį Švedijos miestas, savyje talpinantis beveik milijoną gyventojų, išsidėstęs vakarinėje šalies pakrantėje. Nors Geteborgas nėra tradicinė ir populiari kelionių kryptis, šį miestą atranda vis daugiau Europos turistų, ieškančių įvairovės ir siekiančių pasinerti į natūralų gyvenimo ritmą svečiame mieste, o ne į turistams suformuotą dirbtinę terpę.

Jei vykstate į Geteborgą ar kur nors netoli – būtinai aplankykite šias vietas!

 

Geteborgo senamiestis

Pažintį su Geteborgu geriausia pradėti nuo pasivaikščiojimo senamiesčio, kuris dar yra vadinamas Haga, gatvelėmis. Jis iš kitų Europos senamiesčių išsiskiria plačiomis gatvelėmis, kurios skirtomis tik pėstiesiems bei mediniais namais. Dauguma statinių yra 18 amžiaus, bet rasite ir 19 amžiaus architektūros paminklų. Geteborgo senamiestis yra viena iš seniausių išlikusių miesto dalių. Čia yra daug jaukių kavinių, sendaikčių parduotuvių ir išskirtinių dizainerių studijų.

 

Vinga švyturys

Vinga švyturys, esantis netoli Geteborgo yra mažoje ir uolėtoje Vinga saloje. Tai vienas iš lankomiausių šio miesto objektų. Vinga sala tapo gamtos rezervatu ir traukia turistus savo gražia gamta bei panorama į Švedijos jūrą. Čia stovintis Vinga švyturys yra neįprastos architektūros. Tai iš plytų pastatytas smailėjančio keturkampio formos statinys, kurio viršuje galima pamatyti metalinį cilindro formos bokštelį. Jame yra įtaisyta visa švyturio technika. Šiuo metu jis neatlieka savo pirminės paskirties ir yra skirtas lankytojų supažindinimui su švyturio istorija.

 

Geteborgo botanikos sodas

Geteborgo botanikos sodas – vienas didžiausių botanikos sodų visoje Europoje. Kiekvienas jo lankytojas bus sužavėtas pamatęs 16 tūkstančių skirtingų rūšių augalų. Šioje teritorijoje yra įspūdinga orchidėjų kolekcija, japoniškas slėnis, bambukų giraitė ir akmenų sodas su dirbtiniu kriokliu bei mišku. Taip pat Geteborgo botanikos sode yra Velykų salų medis, kuris natūralioje gamtoje yra išnykęs. Tai puiki galimybė pasivaikščioti ir pamatyti itin retus augalus.

 

Poseidono statula

Geteborgo centre stovi fontanas su Poseidono statula, kuri simbolizuoja senovės graikų jūrų dievą. Šis beveik 7 metrus aukščio siekiantis meno kūrinys buvo atvežtas iš Graikijos. Poseidono statula, 1923 metais, buvo pastatyta siekiant paminėti Geteborgo miesto įkūrimo 300 metų jubiliejų.

 

Skansen Kronan tvirtovė

17 amžiaus pabaigoje, šalia Geteborgo buvusios kalvos, iškilo didinga Skansen Kronan tvirtovė. Ji simbolizavo miesto stiprybę ir niekada nebuvo užpulta. Nenuostabu, nes jos sienų storis siekia net 4–5 metrus. Iš tolo galima pastebėti karūną žėrinčią ant Skansen Kronan tvirtovės bokšto viršūnės. Nors šiuo metu tvirtovėje yra įsikūrusios privačios įmonės, tačiau lankytojai kartu su gidu gali patekti į bokšto vidų. O norintys pamatyti nuostabią senamiesčio panoramą gali užlipti ant kalvos.

 

Jūrų muziejus

Jūrų muziejuje galima susipažinti su vandens gyvūnais iš viso pasaulio, kurie gyvena čia įrengtuose akvariumuose. Taip pat Jūsų laukia tikras laivo simuliatorius, kurį galima išbandyti patiems. Jūrų muziejus kasmet sulaukia daugybės lankytojų.