Gyvenimas galvojant apie ateitį!

Švedija | Komentarų nėra

Švedija užima pirmą vietą Europos Sąjungoje pagal ekologiškų maisto produktų suvartojimą, pirmauja gėrimų skardinių ir butelių perdirbimo srityje ir daugiausia energijos gauna iš atsinaujinančių šaltinių. Be to, švedų mados mažmenininkė „H&M“ yra pasaulinė lyderė pagal ekologiškos medvilnės naudojimą, o Vyriausybė yra skyrusi 400 milijonų Švedijos kronų moksliniams tyrimams ir aplinkosaugos technologijų plėtrai.

Žalieji švedai

tuukka_ervasti-ecological_food_store-581

http://imagebank.sweden.se/ecological+food+store/stockholm,%20central+sweden/cajsa+warg%252C+stockholm/581

Europoje, kur ekologiškų maisto produktų rinka kasmet auga 5–7 %, Švedija yra įsitvirtinusi ekologiškų pirkėjų sąrašo viršuje. Europos Komisijos tyrimas nustatė, kad 40 procentų švedų pastarąjį mėnesį pirko ekologišką produkciją – šis skaičius yra kur kas didesnis nei Europos vidurkis.

Pastaraisiais metais atsidarė nemažai parduotuvių, prekiaujančių ekologiškais drabužiais, o gerai žinomos bendrovės pradėjo savo kolekcijose naudoti ekologiškus audinius. Organizacijos „Textile Exchange“ teigimu, „H&M“ yra didžiausia pasaulyje ekologiškos medvilnės naudotoja.

Vintažo mada

tuukka_ervasti-vintage_shopping-563

http://imagebank.sweden.se/vintage+shopping/stockholm,%20central+sweden/herr+judit%252C+stockholm/563

Dėvėtų drabužių rinka, prekiaujanti parduotuvėse ir internetu, taip pat auga. Vintažo mada yra tokia populiari, kad dėvėtus drabužius pardavinėja net garsūs prekybos tinklai. Švedijos drabužių bendrovė „Weekday“ pardavinėja ir vintažinius, ir naujus drabužius, kaip ir mados parduotuvė „Frandpa“. Švedijos pirmoji ir vienintelė vintažinių drabužių mugė „Vintagemässan“, pirmą kartą surengta Stokholme 2008 metais, dabar kiekvienais metais pritraukia daugiau nei 6000 lankytojų.

Lyderė perdirbimo srityje

amanda_westerbom-recycling-4723

http://imagebank.sweden.se/recycling///4723

2010 m. švedai skyrė daugiau dėmesio gėrimų taros perdirbimui nei bet kada anksčiau. Nustatytas tikslas – perdirbimo sistemoje panaudoti 90 % visų aliuminio skardinių bei PET butelių – jau yra beveik pasiektas, kadangi šiuo metu šis skaičius siekia apie 88 %.

Pagal paskutinius statistinius duomenis, kuriuos pateikė Švedijos perdirbimo įmonė „Returpack“, vienas švedas grąžino vidutiniškai 146 vienetus į užstato už daugkartines pakuotes sistemą įtrauktų skardinių ir butelių. Pastaraisiais metais „Returpack“ įdiegė nemažai priemonių, kad paskatintų žmones atiduoti perdirbimui dar daugiau taros, įskaitant užstato padvigubinimą ir inovatyvias reklamos kampanijas, pavyzdžiui, „Pantamera“.

Išsamesnę informaciją rasite čia.

Laikas keliauti su „Stena Line“!