Kas iš tiesų priverčia laivą plūduriuoti?

Ar kada susimąstėte, kodėl vieni daiktai plūduriuoja, o kiti ne? Tą pati svarstė ir „Stena Danica“ šeimininkas bei laidos „Kaip tai veikia?“ antras vedėjas Sigurd.

Toks pat klausimas kilo ir graikų matematikui Archimedui, kuris gimė prieš beveik 3 000 metų.

Iš tiesų viskas prasidėjo vonioje ir kilęs klausimas tada buvo visai kitoks. Archimedas norėjo sužinoti netaisyklingos formos daikto tūrį. Kodėl? Nes karalius Hiero II jam nurodė išsiaiškinti, ar pristatyta karūna buvo pagaminta iš gryno aukso, ar aukso sumaišyto su sidabru.

Istorija pasakoja, kad apie karaliaus nurodymą mąstančiam Archimedui panirus į vonią, vandens lygis pakilo ir dalis vandens išsiliejo. Vietoje to, kad užbaigtų maudynes ir sutvarkytų pridarytą netvarką jis nuogas išlėkė šaukdamas „Eureka!“ („Supratau!“).

Mūsų herojus suprato, kad efektą, kuris privertė vandenį pakilti, gali panaudoti karūnos tūriui ir tankiui nustatyti.  Jo įžvalga į santykį tarp objekto tankio ir objekto išstumiamo vandens kiekio privedė prie Archimedo dėsnio, kuris grąžina mus prie klausimo „Kodėl vieni daiktai plūduriuoja, o kiti ne?

Ir štai vėl užduodame klausimą „Kaip laivai plūduriuoja?“, kuris ir bus nagrinėjamas pirmojoje „Kaip tai veikia?“ laidoje. Žiūrėkite video mūsų Youtube kanale ir gaukite atsakymą, kodėl laivai plūduriuoja?

 

Ką dar galima pamatyti? Žemiau palikite komentarą išsakę savo nuomonę ir apie ką dar norėtumėte sužinoti. Ir laukite naujos „Kaip tai veikia?“ laidos. 😉 ♥

 Laikas keliauti su „Stena Line“!