Nepaprastieji Skandinavijos švyturiai

Keltai Latvija Švedija | Komentarų nėra

Gyvenantiems ant jūros kranto yra žinoma, kad jūra gali banguoti ir šėlti, jūrų keliautojus nukreipti nuo pasirinkto maršruto – susiklosčius tokioms aplinkybėms gelbsti švyturys, kuris šviesos signalais nurodo kelią namo.

Mūsų dienomis pasitikėjimas švyturiais yra gerokai sumažėjęs, nes laivuose yra montuojamos navigacijos įrangos. Priešingai nei praeityje, šiandien švyturys dažniausiai naudojamas turizmo tikslais. Suprantama, kodėl gi jų taip nepanaudojus? Juk nėra nei dviejų vienodų snaigių, nei dviejų tokių pačių švyturių – jie visi skirtingi, unikalūs ir kiekvienas namo plaukiančiam laivui perduoda savo signalą.

Jeigu jau aplankėte Ventspilio apylinkėse stovinčius Ovišų, Užavos ir Akmenų iškyšulio švyturius, galbūt verta susiruošti į kelionę ir apžiūrėti įspūdingus senovinius kaimyninių užjūrio valstybių – Švedijos ir Norvegijos – švyturius.

Senasis Švedijos švyturys – Landsorto švyturys

Landsorto švyturys yra 60 km nuo Stokholmo nutolusiame Nineshamno mieste, Öja saloje; tai seniausias Švedijos švyturys, bet jis vis dar veikia. Pirmieji švyturiai buvo mediniai ir šviesos signalai jūrininkams buvo perduodami statinio išorėje pakabintuose geležiniuose katiluose deginant anglis, todėl dažnai kildavo nelaimė ir švyturiai nukentėdavo nuo gaisro. Vietoj senojo Landsorto švyturio 1670 m. buvo pastatytas naujas – šį kartą akmeninis. Iš pradžių švyturiais rūpindavosi jų prižiūrėtojai, tačiau 1963 m. jie buvo automatizuoti ir švyturių prižiūrėtojai liko be darbo.

Šį švyturį galima apžiūrėti ir mūsų dienomis. Kadangi jis stovi saloje, jį įmanoma pasiekti tik laiveliu. Gaila, kad į laivelį netelpa automobilis, jį teks palikti krante. Kelionė iki švyturio trunka 40 minučių, per kurias galėsite stebėti apylinkių gamtą ir Baltijos jūros pakrantę.

Per Landsortą migruoja paukščiai, todėl jis laikomas tinkama jų stebėjimo vieta. Galima nuvykti į Landsorto Paukščių stebyklą ir susipažinti su Švedijoje perinčiomis paukščių rūšimis, jų žiedavimu ir kitais su ornitologija susijusiais klausimais.

 

Kjeungskjær – vienintelis aštuoniakampis Norvegijos švyturys

Kjeungskjær švyturys stovi Norvegijoje, mažoje saloje. Beveik 20 m aukščio raudonos spalvos statinys iš akmens pastatytas 1880 m.; tai vienintelis aštuoniakampis Norvegijos švyturys. Pirmasis švyturio prižiūrėtojas su šeima gyveno ten pat, pirmuosiuose pastato aukštuose, o atšiaurios orų sąlygos dažnai trukdydavo pasiekti sausumą. Paskutinis prižiūrėtojas išvyko 1987 m., kai švyturys buvo automatizuotas. Statinio viršūnėje baltos, raudonos arba žalios šviesos signalai įsižiebia kas 6 sekundes ir yra matomi 15 km atstumu. Šiandien švyturį galima aplankyti ir net išsinuomoti; jis yra atnaujintas – jame netgi įrengta didelė virtuvė! Čia galima atvykti laivu iš Uthaug gyvenvietės.

 

Lange Jan – aukščiausias Švedijos švyturys

42 metrų aukščio 1785 m. pastatytas švyturys stovi antroje pagal dydį Švedijos Elando (Öland) saloje. Tai pats lankomiausias Švedijos švyturys. Vasaros sezonu turistams suteikiama galimybė užkopti į bokšto viršūnę ir grožėtis įspūdingomis jūros apylinkėmis. Jeigu norėsite atsidurti aukštojo švyturio viršuje, jums teks įveikti 197 laiptelius. Lange Jan yra vienas iš ryškiausių Švedijos švyturių.

1877 m., pakilus tirštam rūkui, šio švyturio prižiūrėtojui buvo įsakyta perspėti laivus, todėl jam teko kas 15 minučių šauti iš patrankos. Minėtos patrankos yra išlikusios iki šiol ir jas galima apžiūrėti.

 

Gotlando När švyturys

Foto: Jerker Andersson/imagebank.sweden.se

Jis stovi Närsholmen pusiasalyje, Gotlando pietryčiuose. När švyturys buvo pastatytas 1872 m., jo aukštis 16 m, o turistus traukia baltais ir raudonais dryžiais išdažytas jo korpusas. Visas pusiasalis įtrauktas į draustinio teritoriją siekiant išsaugoti netoliese perinčių paukščių rūšis, todėl būtina prisiminti, kad pavasarį didžiojoje pusiasalio dalyje lankytis draudžiama.

 

Geteborgo Vinga

Vingos švyturys stovi tokio paties pavadinimo saloje Švedijoje, prie Geteborgo pakrantės. Vingas – labiausiai nuo Geteborgo miesto nutolusi sala, todėl ją pasiekti įmanoma tik vandens transporto priemone. Vasaros mėnesiais organizuojamos išvykos laivais į salą ir švyturį. 1890 m. pastatytas švyturys laikomas vienu žinomiausių Švedijos švyturių ir vienu iš Geteborgo simbolių. Statinio aukštis 46 m, greta stovi įdomi raudonos spalvos piramidė. Vingo salos plotis – 1 km, todėl turistus masina patogios maudymosi ir žūklės vietos.

Foto: Frida Winter/Göteborg & Co

Vingos švyturys stovi tokio paties pavadinimo saloje Švedijoje, prie Geteborgo pakrantės. Vingas – labiausiai nuo Geteborgo miesto nutolusi sala, todėl ją pasiekti įmanoma tik vandens transporto priemone. Vasaros mėnesiais organizuojamos išvykos laivais į salą ir švyturį. 1890 m. pastatytas švyturys laikomas vienu žinomiausių Švedijos švyturių ir vienu iš Geteborgo simbolių. Statinio aukštis 46 m, greta stovi įdomi raudonos spalvos piramidė. Vingo salos plotis – 1 km, todėl turistus masina patogios maudymosi ir žūklės vietos.

 

Pater Noster švyturys

Pater Noster švyturys stovi vienoje iš į vakarus nuo Švedijos dunksančio salyno salų. Jis buvo pastatytas 1868 m., tai inžinieriaus Nilo Gustavo fon Heidenstamo geležinių konstrukcijų projektas. Pater Noster švyturio būklė suprastėjo, todėl 1977 m. jis buvo išjungtas, o jo funkcijas perėmė atviroje jūroje pastatytas modernesnis Hätteberget švyturys. Per tą laiką Pater Noster techninė ir regimoji būklė toliau prastėjo dėl sūraus vandens ir vėjo poveikis sukėlė koroziją. Tik 2002 m., kai buvo pradėta švyturio rekonstrukcija, jis nuo vandens paviršiaus buvo nugabentas į Geteborgą, kur atkurta jo techninė būklė. Visiškai restauruotą švyturį 2007 m. nugabeno į Hamneskär ir vėl įjungė.

Vieni švyturio papėdėje rengia vestuves, kiti žvalgosi fotografuotinų vietų, dar kiti nori užkopti į švyturio viršūnę, kad pajustų jo galybę ir pamatytų apylinkių grožį.

 

Kad ir kokia būtų priežastis,  būtinai susiruoškite į šią kelionę, patirkite naujų emocijų ir atraskite nematytų vaizdų. Kelionę pradėkite mūsų keltu, pasirinkę maršrutą Ventspilis–Nineshamnas (Švedijoje), šis maršrutas išsamiau aprašytas mūsų pradžios tinklalapyje.