Nepakartojamam Dan Sten Olsson sukako 70!

Švedija | Komentarų nėra

Viskas prasidėjo prie virtuvinio stalo, kuomet Dan Sten Olsson buvo tik 15 – metis, kelionėje su Stena Line. Neseniai mūsų pagrindinis savininkas, valdybos pirmininkas ir AB Stena Line vadovas atšventė 70 – ąjį gimtadienį. Metai buvo jaudinantys ir pilni įvykių, tad šios ypatingos dienos proga mūsų dienoraštyje norime su jumis pasidalinti tomis akimirkomis.

Kai Dan Sten Olsson buvo 15 metų, jo tėvas Sten Allan Olsson įkūrė Stena Line. Dan Sten Olsson prisimena tai kaip jaudinantį ir pilną įvykių metą.
„Buvo smagu viską stebėti nuo virtuvės stalo ir aš pamenu savo tėvą grįžtantį iš darbo, besimaunantį savo‚ “telefono” kelnes ir pradedantį visur skambinti – aš sėdėdavau ir klausydavau.“

Po metų, Dan išplaukė į pirmą kelionę, kuriai vadovavo jo tėvas, Sten Allan Olsson nauja keltų kompanija. Tai buvo mokyklinė kelionė Wappen von Hamburg keltu, kuris plaukė Gothenburg –Denmark maršrutu. Ši kelionė buvo labai ypatinga ir, be to, kartu su juo plaukti prisijungė ir jo mergina Jane, kuri ligi šių dienų yra jo žmona.
„Buvo smagi kelionė“, prisimena Dan Sten Olsson, kuomet susitikome su juo jo ofise Stena Line būstinėje, Gothenburg. 1962 metai mena ne tik Stena Line įkūrimą, bet ir santykių pradžią su Jane.

1972 metais, jau įgijus verslo administravimo magistrą Gothenburg Ekonomikos mokykloje ir po įvairių praktikų ir darbų, Dan Sten Olsson pagaliau prisijungė prie Stena Line ir ištikimu darbuotoju išliko beveik 45 metus.

Tačiau, sekti tėvo pėdomis – ne visuomet buvo plano dalis; Dan Sten Olsson galvoje slypėjo visai kitokia karjeros idėja.
„Tiesą sakant, norėjau tapti istoriku, bet geriau pagalvojus nusprendžiau, kad darbas su Stena Line bus daug smagesnis.“
Pirmas svarbiausias Dano Steno sprendimas kompanijoje buvo ignoruoti tėvo patarimą keliauti į Niujorką ir sudalyvauti tanklaivių mokymuose. Jis buvo įsitikinęs, jog kompanijos ateitis slypi keleivinių keltų valdyme ir savo sprendimu tvirtai tikėjo. Tai turėjo įrodyti, kad šis jo žingsnis bus tikrai sumanus, toks, dėl kurio Stena Line komanda yra labai dėkinga.
„Pamaniau, kad keltų rinka atrodė daugiau žadanti. Vėliau susikoncentravome ties tanklaivių veiklos plėtojimu, bet manau, jog būtent tuo metu aš priėmiau tinkamą sprendimą“, aiškina jis.
„Iš tikrųjų, nėra nieko smagiau nei keltų kompanijos valdymas“, tęsia jis. „Optimizmas – tai pagrindinė gija, veikianti mūsų kompanijos plėtrą ir istoriją. Be efektyvaus transporto, mes tiekiame produktus, patirtį ir paslaugas, kuriomis mūsų klientai gali mėgautis iš karto. Dirbti tokioje aplinkoje yra fantastiška!“

Nepaisant visos sėkmės, ne visada viskas ėjosi kaip per sviestą ar  labai paprastai,  bet būtent šiuo atveju Dan Sten Olsson požiūris į verslumą suvaidino didžiulį vaidmenį.
„Bėgant metams, ekonominiai ciklai ir srovės tuo pačiu suteikė ir galimybių ir grėsmių. Mums itin svarbu visuomet prisiminti, jog pasaulis nežlunga dėl to, kad šiuo metu yra sudėtinga. Mano nuomone, prastas verslas neegzistuoja, yra tik prasta verslo sritis. Galiausiai, būtent šis tikėjimas, kartu su pasitikėjimu kurį turime savyje, suteikė mums drąsos plėtoti verslą.“

Taigi, kokios Dan Sten Olsson gairės per visus šiuos metus su Stena Line yra pačios svarbiausios?
“-Kuomet pasirodė pirmasis automobilių keltas Stena Danica.
-Kuomet pradėjome komplektinių kelionių pardavimą.
-Kai perstatėme ir perkėlėme keltus į Daniją tam, kad galėtume gauti du sunkvežimio denius vietoje vieno.”

„Tai buvo didžiausia naujovė už kurią aš buvau atsakingas. Galų gale, tai padėjo mums atsikratyti mūsų konkurento, Sessanlinjen“, sako Dan Sten Olsson.

Kalbant apie naujoves, tai kažkas, ką Dan Sten Olsson laiko ypač arti širdies, būtent todėl jis padrąsina visus darbuotojus aukoti ir užtikrinti, jog turėtume tinkamas priemones. Didžioji dalis progreso kompanijoje buvo pasiekta per pastaruosius 55  metus, už tai reikia būti dėkingiems produktų plėtojimo dvasiai, kurią sukūrė naujovės.
„Naujovės nepaprastos. Geriausias naujovių pavyzdys yra, kuomet du darbuotojai vieningai nusprendžia perkelti spintą iš vienos kambario pusės į kitą, taip pakeldami produktyvumo lygį –bet kas kita neturi būti sudėtingiau nei tai“, sako jis.

Paklaustas apie tai, ką jo tėvas  Sten Allan Olsson pasakytų apie šiandieninę kompaniją, jis atsako su šypsena.
-Jis pasakytų: „Viešpatie, kaip viskas puikiai klostosi!“ Ir pridėtų: „Tikiu, kad sugebėjai sutaupyti pinigų ateičiai ir sunkiems periodams?“

Po šių mielų žodžių, norime pasveikinti Dan Sten Olsson su jubiliejumi trigubu aidinčiu “į sveikatą”! Valio, Valio, Valio!

Laikas keliauti su „Stena Line“!