Skonė – Švedijos provincija, kuri turi, kuo didžiuotis

Švedija | Komentarų nėra

Skonės regionas Švedijos pietryčiuose – tai visateisė sudedamoji Švedijos dalis, tačiau šiame regione pastebėsite daug skirtumų nuo įprastų Švedijos tradicijų, jos architektūros ir net kalbos. Šiuos skirtumus lėmė susiklosčiusios istorinės aplinkybės (iki XVII amžiaus Skonės regionas buvo Danijos dalis, kurią Danijos karaliui pralaimėjus karą teko atiduoti Švedijai), geografinė padėtis ir Danijos artumas. Šio regiono gyventojai labai didžiuojasi savo kilme ir tradicijomis – Skonės regionas net turi savo vėliavą: geltoną kryžių, tačiau ne mėlyname fone kaip Švedijos vėliavoje, o raudoname fone.

MALMĖ

Pagrindinis Skonės regiono miestas yra Malmė (Malmö), trečias pagal dydį Švedijos miestas, įsikūręs valstybės pietuose, priešais Danijos sostinę Kopenhagą. Malmė yra uostamiestis, kuriame propaguojamas „ekologinis mąstymas“ – tai patvirtina daugybė žaliųjų zonų ir įspūdingi parkai. Miesto visuomeninis transportas naudoja gamtines dujas.

Malmę galima apžiūrėti įvairiais būdais: susiruošti į įprastą ekskursiją, pasivaikščioti su gidu, paplaukioti miesto vandens kanalais arba pasivažinėti dviračiu. Mieste nutiesta apie 470 km dviračių takų. Dviračius galima nuomotis,  taip pat galima naudotis miesto turizmo informacijos centre dalijamais dviračių kelių žemėlapiais bei išsirinkti įdomiausius takus.

TURNING TORSO

„Turning Torso“ – tai įspūdingas dangoraižis, kuris šauna aukštyn virš Malmės miesto. Spiralės formos bokštas į dangų kyla net 54 aukštais. Dangoraižiui (190 m) suteiktas paties aukščiausio Švedijos pastato titulas. Spiralė nuo pastato pamatų iki viršūnės pasisuka 90 laipsnių kampu. Šis statinys buvo visiškai užbaigtas tik 2005 m. ir šiuo metu yra naudojamas kaip gyvenamasis pastatas, tačiau vasarą viršutinį aukštą siūloma aplankyti ir miesto svečiams.

Foto: alexanderwaltner www.pixabay.com

Foto: alexanderwaltner www.pixabay.com

ERESUNDO TILTAS

2000 m. Švediją su Danija sujungė 8 km ilgio Eresundo (Öresund) tiltas. Norėdami pakliūti į kaimyninę valstybę švedai dabar tesugaišta vos trisdešimt minučių. Visas tilto ilgis yra 16 km, iš kurių 8 km – vantinis tiltas, 4 km – dirbtinai supilta sala, o likusius 4 km tiltas tęsiasi povandeniniu tuneliu iki pat Danijai priklausančios salos. Projektuojant tunelį buvo atsižvelgta, kad nebūtų kliudoma keltų ir laivų eismui šioje akvatorijoje. Tiltu taip pat nutiesti ir geležinkelio bėgiai. Tomis dienomis, kai debesys slenka žemai, jie pridengia tilto viršutinę dalį, ir žmonių akims atsiveria kvapą gniaužiantis vaizdas.

Foto: Silvia Man/imagebank.sweden.se

Foto: Silvia Man/imagebank.sweden.se

ALE STENAR – AKMENINIS LAIVAS

Skonėje slypi dar viena mitinė paslaptis. „Ale Stenar“ – tai megalitinis paminklas, panašus į Anglijos Stounhendžą. Sustatytus akmenis galima apžiūrėti netoli Kosebergo (Kåseberga) kaimo, ant stataus kranto (nuo Malmės tenka važiuoti apie 1,5 val.). Ši vieta paslaptinga, nes iki pat šių dienų neaiški nei tokio akmenų išdėstymo ar jų formos priežastis, nei kaip jie į šią vietą buvo atgabenti, nes kiekvienas akmuo sveria ne mažiau 500 kg. Kai kurie mano, kad „Ale Stenar“ – tai kulto vieta, kiti – kad čia kapų paminklai. Dar kiti samprotauja, kad „Ale Stenar“ – tai saulės laikrodis.

Penkiasdešimt devyni  milžiniški akmenys išdėstyti laivo forma; manoma, kad jie buvo pastatyti geležies amžiaus pradžioje. Akmenų apsupti žmonės jaučia jėgų antplūdį ir kartu, žvelgdami į neįtikėtinai gražią Baltijos jūros gamtą, išgyvena neapsakomą pojūtį.

KULABERGO GAMTOS DRAUSTINIS

Mėgėjams pasigrožėti gamtos vaizdais patariama nuvykti į šį draustinį. Draustinio uolose yra daugiau nei 20 urvų, kuriuos galima apžiūrėti tik plaukiant laivu. Dažniausiai lankoma „Silver“ uola, „The Lahibia“ uola ir „The Visti“ uola.

TRELEBORGAS

Jeigu ketinate keliauti į Švedijos pietus, privalote apsilankyti Treleborgo mieste. Šis miestas, kaip ir Malmė, yra Skonės regiono uostamiestis. Atsidūrę Treleborge netrukus įsitikinsite, kad vietiniai gyventojai didžiuojasi su vikingais susijusia istorija. Išsamios informacijos apie vikingų laikotarpį šiame regione galėsite gauti tuos laikus menančiuose Treleborgo įtvirtinimuose. Net ir pats miesto pavadinimas, jeigu jį išverstumėte, reiškia „įtvirtinimas“. Šiandieninis Treleborgas siekia, kad būtų matomas ir antrasis – modernaus kurortinio miesto – veidas. Ne šiaip sau uosto prieigose turistų džiaugsmui išdėlioti inkarai, galima grožėtis gėlynais, fontanais ir palmėmis. Lankydamiesi Treleborge regėsite įsimintinų vaizdų ir ne vieną iš jų norėsite nufotografuoti.

Be to, Treleborgas yra vienas iš uostų „Stena Line“ maršruto žemėlapyje, į kurį patogiai nusigausite, jeigu šiuo keltu plauksite iš Vokietijos miestų Rostoko arba Zasnico. Maršrutu Rostokas–Treleborgas ir Zasnicas–Treleborgas per dieną vykdoma net keletas reisų.

Apie šiuos ir kitus „Stena Line“ keltų maršrutus daugiau sužinosite apsilankę mūsų tinklapyje.