Švedijoje – kultūros lobiai

Švedija | Komentarų nėra

Stena Line Lietuva Facebook8 kartus per savaitę iš Latvijos į Švediją kursuojantys keltai nuplukdys Jus į tikrą kultūros lobių ir miesto šurmulio tvirtovę. Vos 30 min. atstumu įsikūrę Nineshamno ir Stokholmo miestai tiks skirtingų poreikių keliautojams. Keltas švartuojasi kurortiniame Nineshamno miestelyje, kuris alsuoja autentiška švediška dvasia: ramybe, jaukumu, išskirtine gamta ir tradicijomis.

Būdami Nineshamne nepraleiskite progos paragauti tradicinių patiekalų. Ar žinojote, kad švedai į visus patiekalus beria cukraus? Cukraus jie beria ir į kraujinę dešrą, ir į kepenėlių paštetą, ir net į marinuotą silkę! Būtinai paragaukite ir vikingų laikų valgio – molyje keptos žuvies ar vištos bei tradicinių mėsos kukulių šiotbuliarų  („köttbullar“).

Nineshamną aplankę keliautojai rekomenduoja dalyvauti ir alaus daryklos bei žvejų turuose. O nebijantiems vandens ir fizinio krūvio būtina paplaukioti baidarėmis. Papramogavę ir išalkę užsukite į restoranąHembygdsgarden, apsuptą seniausių Nineshamno namukų. Tai muziejus po atviru dangumi! Ir, žinoma, viešint žvejų miestelyje būtų nuodėmė neparagauti šviežių ir rūkytų jūrų gėrybių Nynäs Rökeri rūkykloje, į kurią lankytojai plūsta iš viso Stokholmo.

Stokholmas įsikūręs 14-oje salų, kurias jungia 57 tiltai. O vienoje iš salų įkurtas ir legendinės rašytojos Astridos Lindgren pasakų muziejus „Janibacken“. Unikali aplinka ir atmosfera kiekvieną, ne tik vaiką, bet ir suaugusįjį, priverčia pasijusti pasakos herojumi. Šioje pasakoje kiekvieną A.Lindgren personažą galima aplankyti važiuojant traukinuku, kurio mažyčiuose vagonėliuose telpa vos po tris žmones. Įvairiomis kryptimis besisukiojantis traukinukas keliauja po visą švedų autorės sukurtą pasakų karalystę, o kelionę paįvairina specialūs garsai, melodijos, apšvietimas ir išsamus gido pasakojimas.

Ištroškusiems nuotykių būtina apsilankyti ir „Gröna Lund Tivoli“ atrakcionų parke. O norintiems susipažinti su miesto istorija verta ne tik pasivaikščioti po unikalų senamiestį, bet ir aplankyti Karališkuosius rūmus. Juose – net 600 kambarių! Būnant Stokholme būtina pamatyti ir „Vasa“ 17-ojo amžiaus laivų muziejų. Net 95 procentai eksponatų – originalūs! O kur dar daugybė muziejų, kuriuose eksponuojami Pablo Picasso, Salvadoro Dali ir kitų kūrėjų darbai. Jei esate nusiteikę grožėtis gamtovaizdžiais ir unikalaus miesto vaizdais, išbandykite pažintį su Stokholmu valtele.

Ką pamatyti ir paragauti Švedijoje?

• Nepraleiskite progos paplaukioti valtele Stokholme, kuris įsikūręs 14-oje salų;

• Pamatykite unikalius 17-ojo amžiaus laivus „Vasa“ muziejuje;

• Aplankykite legendinės autorės A.Lindgren pasakų muziejų „Janibacken“;

• Pasigrožėkite P.Picasso, S.Dali ir kitų menininkų kūryba Modernaus meno muziejuje;

• Pasivaikščiokite karališkajame nacionaliniame arkos formos parke, kuris driekiasi per miestą ir aplink jį;

• Paragaukite tradicinių kukulių, pupelių sriubos ir vikingų laikų patiekalo – mėsos arba žuvies, keptos molyje.

 

Straipsnio autorinės teisės priklauso” Mieste.lt