LIUBEKAS – UNESCO PAVELDAS. I dalis

Vokietija | Komentarų nėra

LIUBEKAS – PASAULINIS JUNGTINIŲ TAUTŲ ŠVIETIMO, MOKSLO IR KULTŪROS ORGANIZACIJOS (UNESCO) PAVELDAS.

Vokietijos teritorijoje yra 40 objektų, įtrauktų UNESCO organizacijos į žmonijos pasaulinio kultūros paveldo sąrašą. Be to, 10 iš jų pripažinti žmogiškojo genijaus šedevrais.

Hanzos miestas Liubekas (vok. Lübeck) yra unikalus: šiuo metu tai yra vienintelis Šiaurės Europos miestas, kurio visą istorinį centrą UNESCO paskelbė Pasaulinio kultūros paveldo dalimi.

Liubeko centras šiuolaikiniams europiečiams tapo gyvu viduramžių paminklu, kadangi šimtmečius išlikdavo be reikšmingų pakeitimų ir griuvimų. Po gaisrų eilės visi namai mieste buvo statomi iš degintų plytų, todėl nepaprasti gotikos stiliaus pastatai su nepakartojamais smailiais špiliais ir skliautais mieste išliko iki šiol.

View this post on Instagram

Bezauberndes #lübeck ????????

A post shared by MOIN (@hh.city.pictures) on

Liubeko simboliu tapo Holšteino vartai (vok. Holstentor) su dviem simetriškais smailiais bokštais, kurie buvo pastatyti kaip miesto fortifikacijų dalis nuo 1464 iki 1478 metų. Įspūdį daro sienų storis – iki 3,5 m. Vis dėlto jau po šimto metų vartai neteko savo gynybinės reikšmės, tačiau išliko miesto simboliu ir nuostabiu „plytų gotikos“ stiliaus architektūriniu paminklu. Virš Holšteino vartų yra lotyniškas užrašas: Concordia Domi Foris Pax – Harmonija namuose ir taika už jų ribų. Šiai dienai šiose patalpose yra įsikūręs Istorijos muziejus.

View this post on Instagram

#view #lübeck #holstentor

A post shared by Vitaly Margolin (@vitmargoni) on

Klestėjimo laikotarpiu Liubeke – Laisvajame Hanzos mieste – atsirado grįstos gatvės, patvarūs namai ir puošnios katedros. Architektūrinis miesto paveldas yra unikalus. Liubeko mieste išlikę per 1000 kultūros paminklų. Šiame mieste galima suskaičiuoti penkių katedrų septynis špilius, todėl jį dažnai vadina „Septynių bokštų miestu“.

Šventosios Dvasios ligoninė Liubeko mieste buvo pastatyta XIII a. pabaigoje XIV a. pradžioje. Šiuo metu ji laikoma geriausia ir puikiai išlikusia Viduramžių ligonine. Ligoninė buvo pastatyta miesto pirklių lėšomis ir buvo skirta skurstantiems ir pagyvenusiems žmonėms, likusiems be globos. Ligoninę patronavo Šventosios Dvasios ordinas, kurio vardu ir buvo pavadinta ligoninė. Ligoninėje buvo numatyta 170 vietų, ir ji veikė apie 700 metų, o 1970 metais tapo senelių namais.

Tęsinį apie Liubeką rasite kitoje blog’o dalyje. 🙂
Keliaukite „Stena Line“ keltais iš Liepojos į Travemiudę, o iš čia legvai pasieksite Liubeką. Bilietus galite užsisakyti čia.