Vokiškos virtuvės ypatumai

Vokietija | 2 komentarų

Siūlome Jums susipažinti su tradicine vokiška virtuve.

Vokiška virtuvė turi gausybę regioninių patiekalų – Švarcvaldo tortą, Vestfalijos kumpį, Švabijos kukulius, Bavarijos žuvienę su frikadelėmis ir raugintais agurkais.Vokiečių valgymo procesas nesikeitė daugybę amžių. Pavyzdžiui, Vokietijos gyventojo klasikiniams pusryčiams būtinai tiekiami virti kiaušiniai, kumpis arba dešra, duonelė ir sumuštiniai su uogiene. Pietus sudaro keli patiekalai: sriuba, užkandžiai, pagrindinis patiekalas ir desertas. Be to, valdymo metu būtinai tiekiami sumuštiniai su sūriu, žuvimi arba dešra. Vakarienei vokiečiai paprastai valgo tik šaltus patiekalus. Taip pat verta paminėti, kad vokiečių tradicinis gėrimas yra alus, kuris geriamas pietų metu, o valgo šios šalies gyventojai ne mažiau kaip penkis kartus per dieną.

ombord-vdwgroup-212

 

„Eintopf“ – sočiausia ir riebiausia vokiškos virtuvės sriuba. Gaminama iš mėsos, kelių rūkytų gaminių ir dešrelių rūšių. Tokia sriuba paprastai atstoja ir pirmą, ir antrą patiekalą.Labiausiai paplitę produktai Vokietijoje yra, pavyzdžiui, bulvės, mėsa bei daržovės. Galima drąsiai teigti, kad populiariausias vokiečių patiekalas yra pakankamai paprastai gaminamas valgis – Bavarijos dešrelės su raugintais kopūstais, kurias rasite bet kurio šios šalies restorano valgiaraštyje.Dar vienas įdomiausių klasikinių vokiečių patiekalų yra saldžiarūgštis jautienos kepsnys su vyno padažu („Sauerbraten“), kurį galima laikyti Centrinės Vokietijos originalios virtuvės tipišku pavyzdžiu.

46-entrecote_00007

Baltoji Bavarijos dešra („Weisswurst“) – tai dar vienas neįprastas patiekalas, kuris dažniausiai valgomas pusryčiams.Be dešrų, tradiciniai vokiečių mėsos patiekalai apima daugybę maltinių, šnicelių, žlėgtainių ir šnelkliopsų rūšių. Žuvis vokiškoje virtuvėje užima ypatingą vietą. Ji gaminama ne tik kaip atskiras patiekalas, bet taip pat naudojama salotoms, užkandžiams, sumuštiniams.Pavyzdžiui, Vismaro žuvis troškinama su citrinos žievelėmis, žalumynais ir svogūnais, o pagrindinis ingredientas, suteikiantis Miuncheno žuviai pikantišką skonį, yra alus, kuriame šis produktas ir gaminamas.

37-bakedsalmon_00010
Daržovės vokiečių virtuvėje naudojamos gaminant kone visus mėsos, pirmus, pagrindinius patiekalus, užkandžius ir salotas. Labiausiai paplitę garnyrai Vokietijoje yra virtos bulvės, morkos, kopūstai, špinatai, ropė. Šie produktai net naudojami originaliems pyragų įdarams ruošti.

 

Visoje šios šalies teritorijoje veikia daugybė kepyklų, konditerijos ir duonos parduotuvių. Vokiečių duona turi specifinį ir neįprastą skonį, kadangi jos pagrindinis ingredientas yra ruginiai miltai. Būtent dėl to vokišką duoną paprastai vadina „kaimiška“. Šiuo metu Vokietijoje vien tik duonos gaminama virš trijų šimtų rūšių, nekalbant apie daugybę sviestinių sausainių, ragelių, pyragų su marcipanų, moliūgų, vaisių, grietinėlės bei kitais įdarais.

02-fruitcake-d

„Pumpernickel“ – tai viena neįprasčiausių vokiškos duonos rūšių. Ji gaminama iš nepasijotų rupių ruginių miltų. Šios duonos raugas atrodo kaip tamsiai ruda lipni ir tiršta masė.„Baumkuchen“ („medis-pyragas“) – tai pyragas, turintis ne tik nepakartojamą skonį, bet ir gaminimo paslaptis. Į skystą tešlą su kardamonu, gvazdikėliais ir ypatinga pupų rūšimi įmerkiamas medinis volelis. Volelis apsukamas ratu lygiai trylika kartų, todėl masėje susidaro ratai, primenantys medžio metines rieves. Po šių manipuliacijų pyragas parą laiko šaldomas, po to padengiamas vanile, baltu arba pienišku šokoladu.

Buffé 2014 a la carte metro taste skaldyr
Be abejo, tradicinis ir visų vokiečių mėgstamas gėrimas yra alus. Bavariją galima pagrįstai vadinti alaus sostine pasaulyje. Būtent čia žalieji apyniai auginami 965 kvadratinių mylių teritorijoje. Nenuostabu, kad Vokietijoje yra alaus rūšių, kurių neįmanoma paragauti kitose šalyse – Pilzeno šviesusis alus, saldus, stiprus alus – bockbier, Diuseldorfo Altbier, kvietinis alus („Hefeweizen“), unikalus vokiškas drumstas alus.

Be alaus, Vokietijoje taip pat mėgstamas vynas. Tačiau dėl šalto klimato vyndarystė čia nėra itin plačiai paplitusi. Populiariausia vyno rūšis yra obuolių sidras. Šaltais žiemos vakarais daugybė Vokietijos gyventojų, norėdami sušilti, mielai geria karštą raudoną vyną su apelsino žievelėmis ir gvazdikėliais iš molinių puodelių arba bokalų.

sparkling_rose_wine

 

Vokiškos virtuvės nepavadinsi dietine. Beveik visi patiekalai gaminami tik kepimo, troškinimo ir apkepinimo metodais. Verta paminėti ilgaamžes vokiečių kulinarines tradicijas. Šioje šalyje iki dabar išliko gausybė taip vadinamų ritualų ir apeigų. Pavyzdžiui, per šventes Vokietijos gyventojai kepa iš tešlos „glucksschwein” (“laimę nešanti kiaulė”) – kiaulės formos pyragą, į kurios burną įkišama moneta. Toks patiekalas ne tik džiugina svečius savo linksma išvaizda, bet taip pat neša namams laimę ir finansinę gerovę.

Taigi, jeigu lankysitės Vokietijoje, būtinai užsukite į kavinę arba restoraną ir susipažinkite artimiau su šia nuostabia virtuve. Manau, kad nepasigailėsite! 🙂


  • Didi aus Köln says:

    Vertimas vokiško žodžio “Landbrot” yra ne “žemiška” duona. Teisingai būtų “kaimiška” duona. “Landmädchen” tai ne ” žemiška” mergaitė, o kaimietė… 🙂