10 nuostabiausių tiltų pasaulyje

Lietuva | Komentarų nėra

Tiltų ir žmonių istorija labai ilga. Daugybė jų yra sukurti vaikščioti pėsčiomis ar važiuoti dviračiu; kiti naudojami automobiliams, laivams ar traukiniams. Dalis tiltų jungia žemynus; kiti labiau žinomi dėl savo istorijos ir kultūrinio susidomėjimo, kurį jie sukelia. Šių dienų tiltai simbolizuoja ne tik mūsų pasaulio pažangą projektavimo srityje, bet taip pat ir technologijų. Dėl šios priežasties architektai ir inžinieriai gali sujungti stilių ir technologijas kartu, tokiu būdu pastatydami didesnius, geresnius ir dar įspūdingesnius tiltus nei kada nors buvo. Sudarėme 10 nuostabiausių senų ir naujų tiltų visame pasaulyje sąrašą. Jei praleidome jūsų favoritus, prašome pridėti juos komentaruose žemiau.

  1. Gardo akvedukas: Gardas, Prancūzija

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2naQi2q

Nėra nė vieno sąrašo, į kurį nebūtų įtrauktas bent vienas akvedukas, pastatytas Romos Imperijos laikais. Manoma, jog Gardo tiltas buvo pastatytas tarp 19 m. pr. Kr. ir 150 m. mūsų laikais, tiltas kerta Gardos upę Vers-Pont-du-Gard komunoje, pietinėje Prancūzijos dalyje. Tai aukščiausias iš visų Romėnų akvedukų ir kartu su Segovijos akveduku yra geriausiai išsilaikęs. Dėl savo istorinės reikšmės šis tiltas buvo įtrauktas į UNESCO Pasaulinio paveldo vietų sąrašą. Šiandien tai viena iš populiariausių turistų traukos vietų Prancūzijoje, kuri patraukė ir literatūros bei meno lankytojų dėmesį.

  1. Tauerio tiltas: Londonas, Anglija

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2p0EYCp

Kabamasis pakeliamasis tiltas Londone, kuris kerta Temzės upę. Tiltas yra netoli Londono tauerio, kurio vardu ir buvo pavadintas, ir tapo Londono simboliu. Tiltą Velso princas atidarė 1894 metų birželio 30-ąją. Viena iš finalinių populiariojo „Šerloko Holmso“ filmo kulminacijos scenų suvaidinta ant šio tilto.

  1. Nanpu tiltas: Šanchajus, Kinija

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2o9Smqy

Žinomo dėl savo madingo ir naujoviško spiralinio išdėstymo, Šanchajaus Nanpu tilto kūrėjai pasirinko originalią idėją sutaupyti vietos. Visas jo ilgis siekia 428 metrus, trumpesnis nei jo brolis tiltas (Yangpu tiltas). Tai 57 ilgiausias vantinis tiltas pasaulyje, atidarytas 1991 metais.

  1. Akaši Kaikijo arba Perlo tiltas: Kobė-Naruto, Japonija

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2p0KjJU

Perlo tiltas yra ilgiausias iš visų kabamųjų tiltų pasaulyje, net 1.991 m. jo užbaigimo metais, 1998-aisiais. Tai viena iš pagrindinių Honšiu-Šikoku tilto projekto, kurį sudaro trys maršrutai per Vidinę Japonijos jūrą, grandžių. Tiltas įveikė tikrą jėgos testą dar tuomet, kai nebuvo atidarytas, 1995 metų sausio 17 dieną atlaikęs Kobės žemės drebėjimą.

  1. Bruklino tiltas: Niujorkas, Jungtinės valstijos

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2oGFmcu

Baigtas statyti 1883 metais, Bruklino tiltas yra vienas seniausių kabamųjų tiltų JAV. Nuo atidarymo iki 1903 metų jis buvo ilgiausias kabamasis 486.3 metrų ilgio tiltas pasaulyje, o taip pat ir pirmasis plieninės vielos kabamasis tiltas. Nuo pat atidarymo, šis tiltas tapo Niujorko miesto simboliu ir buvo pavadintas kaip šalies istorinis orientyras ir šalies istorinis civilinės inžinerijos orientyras.

  1. Tsing Ma tiltas: Honkongas, Kinija

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2oElDL1

Tsing Ma tiltas yra 9 ilgiausias kabamasis tiltas pasaulyje, o jo užbaigimo metu jis buvo antras ilgiausias. Tai – dviejų kelių tiltas, kurį sudaro ir kelių ir geležinkelio eismas, o tai suteikia šiam tiltui didžiausio tokio tipo tilto titulą. Ant tilto pėsčiųjų tako nėra. 41 m. pločio denį sudaro 6-ios automobilių eismo eilės, po tris į kiekvieną pusę. Žemesnę tilto dalį sudaro du geležinkelio keliai ir du apsaugoti šaligatviai, naudojami kaip saugus praėjimas ir kaip eismo juostos, tuomet kai ypatingai stiprūs taifūnai smogia Honkongui ir tilto eismas uždaromas.

  1. Tūkstantmečio tiltas: Geitshedas, Anglija

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2ocSchY

Vadinamas „Mirksinčios akies tiltu“ arba „Mirktelinčios akies tiltu“ dėl savo formos ir pakreipimo metodo. Tūkstantmečio tiltas yra pirmasis ir šiuo metu vienintelis pakrypstantis tiltas pasaulyje. Tačiau pats nuostabiausias dalykas yra tai, jog šis pėsčiųjų ir baikerių, kertančių Taino upę, tiltas atrodo kaip mirksinti akis, kad ir kaip būtų padidintas ar sumažintas. Tiltas buvo atidarytas 2001 metų rugsėjo mėnesį. Naujoviškas ir unikalus dizainas laimėjo daugybę apdovanojimų nuo tada, kai karalienė Elžbieta jį oficialiai atidarė 2002 metais.

  1. Pontė Vekijo: Florencija, Italija

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2oMaEMk

Pontė Vekijo yra viduramžių akmeninis uždarųjų skliautų segmentinis arkinis tiltas virš Arno upės, Florencijoje, Italijoje. Jis labiausiai žinomas dėl savo juvelyrinių parduotuvių, meno atstovų ir suvenyrų pardavėjų. Nepaisant to, Pontė Vekijo tiltas yra žavus ir turi turtingą istoriją, menančią dar romėnų laikus. Antrojo pasaulinio karo metu šis tiltas nebuvo sugriautas nacių – priešingai nei daugybė kitų tiltų Europoje – pagal aiškią, Adolfo Hitlerio nustatytą, tvarką.

  1. Sidnėjaus uosto tiltas: Sidnėjus, Australija

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2p49dbm

Sidnėjaus vietinių gyventojų pravardžiuojamas „Pakaba“, dėl savo arkinio dizaino. Dramatiškas tilto, uosto ir šalia esančio Sidnėjaus operos teatro vaizdas yra simbolinis Sidnėjaus, Naujojo pietų Velso ir Australijos paveikslas. Tiltas, atidarytas 1932 metais, yra australų pasididžiavimo ir švenčių centras. Tai šeštas ilgiausias arkinis tiltas pasaulyje. Aukščiausias plieninis-arkinis ir plačiausias iš plataus ilgio tiltų, net 48.8 metrų (160 pėdų) pločio. Kiekvienais metais Naujųjų metų nakčiai tiltas panaudojamas kaip vieta, iš kur leidžiami fejerverkai, į orą iššaunantys įvairiausius efektus, tokius kaip besišypsantys veideliai ar diskotekos kamuolys.

  1. Aukso vartų tiltas: San Franciskas, Jungtinės Valstijos

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2nfqu50

Aukso vartų tiltas yra vienas iš tarptautiniu mastu atpažįstamų San Francisko, Kalifornijos ir JAV simbolių. Tai tikriausiai žinomiausias tiltas visame pasaulyje. Amerikos civilinės inžinerijos visuomenės buvo paskelbtas kaip vienas iš moderniojo pasaulio stebuklų. The Frommers kelionių gidas mano, jog Aukso vartų tiltas „turbūt, pats gražiausias, be abejonės, labiausiai fotografuojamas tiltas pasaulyje.“ Jis atidarytas 1937 metais ir iki 1964 metų jo pagrindinis ilgis buvo ilgiausias pasaulyje, net 4.200 pėdų (1.280m.)