Šiek tiek apie žvejybą Švedijoje

Švedija | 7 komentarų

Nusprendėte nuvykti į Švediją ir ten pažvejoti?

Pateikiame informaciją apie žūklės įrankius, ežerus ir upes, kuriuose leidžiama žuvauti. Šios žinios turėtų pasitarnauti tam, kad Jūsų žūklė iš tikrųjų būtų sėkminga.

Dauguma europiečių poilsiui renkasi Švediją, nes ten galioja „Allemansrätten“ įstatymas, pagal kurį kiekvienam žmogui užtikrinama judėjimo laisvė. Tai reiškia, kad jūs turite teisę daryti viską, jei tik savo elgesiu nekenkiate Švedijos gamtai, jos neniokojate.

Deja, žūklė nėra šios teisės dalis. Švedijoje žvejybą reglamentuoja įstatymai, kurie skelbia, kad visi žmonės turi teisę meškerioti visose jūros pakrantėse, taip pat prie Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren ir Storsjön ežerų (Jämtland provincija). Ši teisė taip pat numato, jog gaudant spiningu ešerius ir menkes kabliukų negali būti daugiau kaip 10.

Atminkite, kad Švedijoje egzistuoja sportinės žūklės sąvoka, kurioje numatytas “sugavai – paleisk” metodas. Dauguma žvejų Švedijoje meškerioja vardan “sportinio intereso”, o ne stengdamiesi sukaupti atsargas. Daugumoje vandens telkinių, nepriskiriamų aukščiau minėtiems, žūklė mokama, todėl reikia įsigyti licenciją. Licencija galioja tik tam tikruose vandens telkiniuose.

Skirtingiems vandens telkiniams reikia atskirų licencijų. Nusipirkti licenciją galima, iš anksto ją rezervavus elektroniniu būdu ir išsispausdinus spausdintuvu, arba įsigyti artimiausioje degalinėje, arba, pavyzdžiui, iš kotedžo, esančio netoli vandens telkinio, šeimininko, arba kempingo tarnautojo.

Paprastai licencija „Fiskekort“, suteikianti teisę žūklauti visus metus. Būtina žinoti, kad kortelė išduodama tam tikram asmeniui, jos negalima perduoti kam nors kitam. Kai kurias žuvis galima gaudyti tik tam tikru laiku tam tikromis dienomis.

johan_willner-fishing__-2059

Holmsjön ir Älgsjön ežerai

Älgsjön – ežeras, esantis mėgėjiškos ir sportinės žūklės teritorijoje, Åkers Kronopark dykvietėje, netoli Åkers Styckebruk kaimo, tarp Södertälje ir Strängnäs miestų. Čia galima pasirinkti žūklę specialiai įžuvintuose vandens telkiniuose arba ežeruose su natūralia žuvų populiacija (čia daugiausia veisiasi ešeriai ir lydekos). Parke galima sutikti ne tik žvejų, bet ir keliautojų, kanojininkų, ornitologų, grybautojų ir geologų.

Kas dvi savaites į ežerus paleidžiama veidrodinių ir margųjų upėtakių. Norėdami žuvauti įžuvintuose vandens telkiniuose, jūs turėtumėte turėti specialų leidimą, kuris suteiktų teisę žvejoti 24 valandas arba tol, kol sugausite 3 žuvis. Šis leidimas taip pat galioja kituose šios teritorijos ežeruose. Vadinasi, sugavę tris lašišinių šeimos žuvis, jūs galite tęsti žūklę telkiniuose, kurie nėra specialiai įžuvinti. Galima įsigyti leidimą žūklei ir tokiuose ežeruose. Leidimas žūklauti įžuvintuose ežeruose aprėpia ir Tallsjön ežerą.

 

Holmsjön ir Älgsjön ežeruose patogu žvejoti tiek naudojant masalui gyvas žuvis, tiek dirbtinį masalą, taip pat meškere su plūde, blizge, čia geros žiemos žūklės sąlygos. Kiekvienas leidimas išduodamas tik vienam žvejui. Susiruošus plaukti kanoja per Marvikarna sąsiaurį ir Visnaren ežerą taip pat galima įsigyti specialų leidimą.

per_pixel_petersson-west_coast-3031

Bäsingen ežeras

Šis ežeras yra žūklei skirtoje teritorijoje, kurioje tyvuliuoja keli ežerai. Čia sudarytos visos sąlygos sportinei mėgėjiškai žūklei. Kimba lydekos, ešeriai, sterkai, lašišinės žuvys, vėgėlės, unguriai, kiršliai ir upėtakiai. Brillingen ežeras kasmet įžuvinamas veidrodiniais upėtakiais. Dėl netoliese veikiančių hidroelektrinių kai kuriuose Dalälven upės ruožuose žvejoti draudžiama. Brillingen ežere galima išsinuomoti valtį. Žūklei šioje teritorijoje reikalingi leidimai. Metinis leidimas galioja vienerius kalendorinius metus. Jaunesni kaip 15 metų vaikai kartu su suaugusiaisiais gali žvejoti nemokamai.

ulf_lundin-kids_fishing-1709

Ånnsjön ežeras

Ežeras yra rytinėje Jämtland apskrities dalyje, Åre savivaldybėje. Didžiausios upės, įtekančios į ežerą, – Enan ir Handölan, jos formuoja Handöls deltą. Ånnsjöns ežero krantai smėlėti, juose daug augmenijos. Ežere veisiasi upėtakiai, kiršliai, lydekos. Gausiausi laimikiai būna vasaros pabaigoje, kai vanduo įšyla, ir žuvys tampa judresnės. Ežerinius upėtakius geriau gaudyti gilesnėse vietose bei ežero rytinėje arba pietinėje dalyse. Järpön Renattjärn saloje yra nedidelis kalnų ežeras, kuriame draudžiama žvejoti. Jame veisiasi upėtakiai ir lydekos.

Backsjön ežeras

Ežeras yra Ångermanland provincijos vakaruose.  Šiaurinė ežero dalis padalyta į dvi dideles įlankas – Vallsjön и Rusksjön. Čia populiariausias žūklės būdas – su blizge. Backsjön ežere sugaunama ešerių, lydekų, upėtakių, lašišinių žuvų. Ežeras garsėja upinių ir ežerinių upėtakių gausa. Čia galima išsinuomoti valtį.

Åsnen ežeras

Åsnen – ežeras, esantis Småland provincijos pietuose. Čia prasideda Mörrumsån upė. Didžioji ežero dalis yra saugomoje teritorijoje, kurioje galioja tam tikros taisyklės. Čia, mišrių miškų apsuptyje, atsiveria vaizdingi peizažai. Åsnen ežere veisiasi ešeriai, karšiai, lydekos, sterkai, karpiai, vėgėlės, kuojos, raudonpelekiai, lynai, unguriai ir kitos žuvys. Čia galima meškerioti tiek su plūdine meškere, tiek su blizge, yra geros žūklės sąlygos žiemą. Didžiausios kada nors sugautos žuvys: 23,9 kg lydeka, 14,2 kg sterkas, 3 kg ešerys ir 3,6 kg ungurys. Mažiausi žuvų dydžiai: lydeka 50 cm, sterkas 45 cm.

fredrik_broman-catch_of_the_day_-303

Šiam kartui tiek. Tikimės, kad ši informacija bus Jums naudinga 😉