Pasakojimas apie raudonuosius Švedijos namelius

Švedija | 4 komentarų

Atvykus keltu į Švediją, pirma, kas patraukia akių žvilgsnį, yra ryškiai raudoni, tipiniai švediški mediniai nameliai, puošti baltais apdailos elementais – langais ir durimis. Jie iškyla miškų ir uolynų peizažų fonuose, patraukdami visą dėmesį. Ar tikrai šis atspalvis pasirinktas dėl vizualių priežasčių? Kokia raudonųjų medinių namelių atsiradimo istorija?

„Švedijos raudonis“

Jei neteko matyti to gyvai, beveik kiekvienas bus matęs kokią nors įspūdingą nuotrauką su raudonu nameliu prie jūros ar net Stokholmo centre. Ypatingas raudonas atspalvis, kuriuo nudažyti tūkstančiai namų visoje Švedijoje, yra vadinamas Falu raudonuoju atspalviu (Falu Rödfärg). Mūsų laikais dėl šios spalvos populiarumo Švedijoje ją mėgstama vadinti „Švedijos raudoniu“. O kokie stebinantys yra šios spalvos niuansai atsispindint joje saulės spinduliams!

Tebūnie spalva!

Spalvos istorija prasideda 220 km už Stokholmo, nedideliame miestelyje Falun, garsiame šimtmečių senumo vario kasyklomis. Raudonasis spalvos pigmentas atsirado kaip šalutinis vario gavybos produktas. Sumaišius šį pigmentą su vandeniu, linų sėklų aliejumi ir krakmolu, gaunami labai atsparūs efektingo atspalvio dažai, jau nuo 18-to amžiaus turintys didelę reikšmę švedų stiliaus įvaizdžiui. Pigmento panaudojimas buvo gudrus ir pigus pastatų fasadų apdorojimo būdas. Taip pat tai buvo puikus būdas padaryti namus panašius į Europos raudonų plytų statinius, kurie 18-ame amžiuje priklausydavo tik pasiturintiems pirkliams.

Dar viena puiki Falu raudonio savybė – stebėtinas gebėjimas apsaugoti medienos paviršių nuo įvairių medienos grybelių ir nepalankių oro sąlygų, o jos atskiruose Švedijos regionuose yra ypač atšiaurios. Greta jau paminėtų dalykų, šis pigmentas sugeria didelį kiekį UV spindulių, todėl dažų nereikia atnaujinti kas porą metų, jie yra atsparūs ilgą laiką.

Kodėl būtent raudonieji nameliai yra mediniai? Tai yra visiškai dėsninga, atsižvelgus į faktą, kad Švedijoje medienos tikrai netrūksta, nes čia gausu miškų. Dėl to mediena, kaip medžiaga, nuo 18-to amžiaus iki šiol tebėra prieinamiausia. Medis unikaliai jungia didelį atsparumą ir lengvą svorį. Švedijoje medienos statybinių medžiagų atsparumo pavyzdys yra mediniai namai, kurių istorija siekia 500 metų.

Foto: www.falugruva.se

Raudonųjų namelių gimtinė

Viena įdomiausių vietų, kurioje galima pasidžiaugti raudonųjų medinių namelių vaizdais, yra mėlynais ežerais ir tamsiais žaliais miškais turtinga Dalarna (Dalarna). Dalarna – tai regionas, kuriame yra ir jau minėtas Falun miestelis. Švediškų tradicijų puoselėjimas šiame regione yra labai gerbiamas. Be raudonųjų namelių apžiūros, tikrai verta aplankyti pačias kasyklas, į kurias dabar galima patekti kaip į muziejų. 2001 metais jos buvo įrašytos į UNESCO pasaulinį paveldą. Kasyklų teritorijoje bus pasiūlytos ekskursijos, taip pat čia yra nemažai aukštos klasės restoranų ir kavinių, parduotuvių. Kasyklose rengiamos ekskursijos su įdomiomis, amžiui pritaikytomis programomis moksleivių grupėms.

Vykite į Švediją „Stena Line“ keltais ir raudonuosius namelius pamatysite jau Ninashamno uoste. Toliau savu automobiliu galite tęsti Švedijoje ir grožėtis kontrastingais gamtos peizažais. Apie maršrutą Ventspilis–Ninashamnas sužinosite daugiau mūsų svetainėje. 

Foto: Henrik Trygg/imagebank.sweden.se

 

Trumpiausias reisas keltu – tik 8,5 val. į Švediją!

Užsisakykite kelionę keltu čia.

Laikas keliauti su „Stena Line“!

 


  • Dangirutė says:

    Teko vykti motociklais su Stena Line i Svedija. Kelioneje patyriau kojos trauma, todel grizti reikejo su gipsu. Ivaziavus i kelta, mus pasitiko darbuotojai, kurie labai sirdingai sureagavo i mano laikina neigaluma. Buvo pasiulyta net laisva kajute neigaliems. Todel tik geriausi atsiliepimai apie sia kompanija ir jos darbuotojus. ACIU!

    • Liucija says:

      Laba diena, Dangirute,
      labai gera girdėti, kad palikome Jums gerą įspūdį. Stengiamės atsižvelgti į kiekvieno keleivio poreikius.
      Tikimės, kad jaučiatės geriau po įvykusios traumos.

      Su geriausiais linkėjimais,
      Liucija

  • Audronė says:

    Gražu įdomu, būtina pamatyti, jaunimui ir visiems kitiems.Mūms užtenka pasidomėti ????