VASARA ŠVEDIJOJE- PASIŪLYMŲ TOP 10

Švedija | Komentarų nėra

Švedija gal ir neturi oficialios religijos, tačiau vasara ten yra garbinama lyg tokia ir būtų. Nuo Malmės pietuose iki Laplandijos šiaurėje- štai pasiūlymai, padėsiantys mėgautis vasara Švedijoje.

#1 Išsimaudykite Malmėje

http://imagebank.sweden.se/index.php/ribersborgs+beach/malm%25C3%25B6,%20southern+sweden/malm%25C3%25B6%252C+sk%25C3%25A5ne/1044

 

Švedijos Kopakabana yra Malmėje. Smėlėtas Ribersborgo „Ribban“ paplūdimys driekiasi apie 2.5 kilometrų ir yra apsuptas žalių vietovių. Netoliese esanti Västra Hamnen (vakarinė krantinė) taip pat yra populiari traukos vieta vasarą Švedijoje, besididžiuojanti specialiai maudymuisi palei visą pakrantės taką įrengtomis medinėmis salelėmis. Šis rajonas išaugo iš ten vykusios gyvenamųjų namų parodos „Bo01“ ir yra pilnas įdomios architektūros. Restoranai ir kavinės vasarą čia tiesiog pulsuoja gyvybe, o Malmės miesto centrą dviračiu galima pasiekti per 15 minučių.

#2 Apsistokite vasarnamyje

johan_willner-summer_holiday_-2057

http://imagebank.sweden.se/index.php/summer+holiday/central+sweden/plintsberg%252C+dalarna/2057

 

Švedijoje galima rasti beveik 600,000 vasarnamių ir daugiau nei 50 procentų švedų gali jais naudotis per savo draugus ar pažįstamus. Vienos iš labiausiai švedų pamėgtų vietovių apsistojimui vasarnamyje yra Småland, Skåne ir Öland provincijose, tačiau išsinuomoti vasarnamį galima visoje šalyje. Olandai, danai, norvegai ir vokiečiai, be kitų, jau atrado Švedijos vasarnamių (sommarstuga) žavesį. Jei vasarą norite praleisti kaip tikras švedas, būtinai kelias naktis turite praleisti vasarnamyje.

#3 Apsilankykite Gotlande

rodrigo_rivas_ruiz-gotland-1083

http://imagebank.sweden.se/index.php/gotland/central+sweden/visby%252C+gotland/1083

 

Gotlando sala yra vieta, kur vasarą apsilanko pusė Stokholmo. Viduramžių mieste Visby, kuris yra įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą, senovinės akmenimis grįstos gatvės ir sutvirtintos miesto sienos susilieja su moderniais restoranais, kavinėmis ir parduotuvėmis. Keltu iš Gotlando galite pasiekti šiaurės rytinėje pusėje esančią Fårö salą, kur gyveno garsus švedų režisierius Ingmaras Bergmanas. Gamtos stichijų nugludintos šios salos kalkakmenio uolos (raukar) ryškiai pabrėžia pakrantės liniją. Tiek Fårö, tiek Gotlandas yra pagarsėję dėl daugybės savo blusų turgelių.

#4 Šėlkite muzikos festivalyje

http://imagebank.sweden.se/index.php/music+festival///2077

 

Vasara Švedijoje– festivalių sezonas. „Way Out West“ arba kitaip „WOW“ yra populiariausias muzikos festivalis, sulaukiantis maždaug 30,000 lankytojų– daugiau ir netilptų Geteborgo „Slottsskogen“ parke, kur rugpjūčio mėnesį jis ir vyksta. MTV šį festivalį nominavo kaip inovatyviausią, o nuo 2012 metų „WOW“ festivalio metu tiekiamas tik vegetariškas maistas. Šis sprendimas, kurį pasveikino net pats Jamie Oliwer, sumažino festivalio anglies dioksido pėdsaką 20%. Valstybinė geležinkelių kompanija „SJ“ taip pat prisideda prie ekologinės pusiausvyros išlaikymo ir siūlo specialų į festivalį iš Stokholmo keleivius vežantį traukinį. „WOW“ yra didžiausias Europoje vykstantis muzikos ir kino festivalis.

#5 Pažinkite salyną

ola_ericson-stora_vånskär-179

http://imagebank.sweden.se/index.php/stora+v%25C3%25A5nsk%25C3%25A4r/stockholm,%20central+sweden/stockholm+archipelago/179

 

Švedija gali pasigirti dešimtimis tūkstančių ežerų ir salų, o Geteborgo ir Stokholmo salynai driekiasi visai netoli nuo šių miestų centrų. Ten visuomet galima paplaukioti kateriu ar kanoja ir švedai šią galimybę puikiai išnaudoja. Prieigos visuomenei teisės „Allemansrätten“ dėka lengvai patys galite apžiūrėti nedideles salas bei įlankas. Tam ten rasite gausybę katerių, nes Švedija yra ketvirta šalis visame pasaulyje pagal pramoginiams pasiplaukiojimams skirtų katerių skaičių.

#6 Leiskite laiką centriniame Stokholme

henrik_trygg-strandvägen-132

http://imagebank.sweden.se/index.php/strandv%25C3%25A4gen/stockholm,%20central+sweden/stockholm/132

 

„Šiaurės venecija“- Stokholmas yra įsikūręs ant 14 salų, kur Malareno ežeras susitinka su Baltijos jūra. Miestas turi net 30 oficialių ir nemažiau neoficialių paplūdimio maudyklių, kur vasarą žmonės gali atsigaivinti kada tik panorėję. Nuo 1971 metų Malareno ežeras taip pat yra pakankamai švarus maudynėms ir žvejybai. Dar vienas populiarus laiko praleidimo būdas šviesių Švedijos sostinės vasaros naktų metu yra kopimas į aukščiausią Södermalm salos tašką Skinnarviksberget ir grožėjimasis žvaigždėmis bei improvizuoto pikniko surengimas.

#7 Rinkite mėlynes Dalarnoje

johan_willner-blueberry_picking-3204 (1)

http://imagebank.sweden.se/index.php/blueberry+picking/northern+sweden/r%25C3%25B6nn%25C3%25A4s%252C+dalarna/3204

 

Dalarna su savo raudonais vasarnamiais, tankiais žaliais miškais ir Dala arkliukais tikriausiai yra tipiškiausia Švedijos provincija. Raudona namų spalva (falu rödfärg) išgaunama iš ochros pigmento iš Faluno vario kasyklos ir sėmenų aliejaus mišinio. Panaudodami dar vos kelias spalvas be šios, garsieji dailininkai Carl Larsson ir Anders Zorn įamžino Dalarnos dvasią. Šis regionas yra puikiausia vieta norintiems pasinerti į vasaros saulėgrįžos šventę ar pasiklausyti švedų liaudies muzikos. O kai tik prireiks pailsėti nuo viso šio švediško šurmulio– leiskitės į miškus atpalaiduojančiai mėlynių rinkimo terapijai.

#8 Pademonstruokite derėjimosi sugebėjimus blusų turguje

-vintage_shopping-571

http://imagebank.sweden.se/index.php/vintage+shopping/stockholm,%20central+sweden/snickarbacken+7%252C+stockholm/571

 

Jei keliausite per Švedijos kaimo vietoves, tikrai pakelėje sutiksite ne vieną blusų turgaus (loppis) nuorodą. Lopis arba loppmarknad švediškai reiškia blusų turgų ir tai gali būti vienas iš svarbiausių žinotinų žodžių leidžiantis į kelionę po Švediją. Pasekite viena iš tokių pakelės nuorodų norėdami pabendrauti su vietiniais gyventojais ir apžiūrėti jų sodo ar garažo išpardavime parduodamus asmeninius daiktus. Tarp šių parduodamų daiktų galite rasti visko: nuo vertingų daiktų iki visiško šlamšto, bet tai ir yra visas blusų turgaus žavesys, ar ne? Taigi, tradicinė švediška kavos pertraukėlė (fika) yra pasiūlymo reikalas, o lankymasis blusų turguje- tai lyg Švedijos liaudies sporto šaka.

#9 Keliaukite pėsčiomis po Höga Kusten

friluftsbyn_höga_kusten-hiking_in_the_high_coast-3750

http://imagebank.sweden.se/index.php/hiking+in+the+high+coast/northern+sweden/high+coast%252C+%25C3%25A5ngermanland/3750

 

Höga Kusten (Aukštasis krantas) yra įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Aukštojo kranto kalnuotas peizažas su aukštomis salomis, stačiais krantais, nugludintomis uolomis bei giliomis įlankomis yra aukščiausia aukštuma visame pasaulyje. Susiformavusi ledynmečio laikotarpiu, ji, tiesiogine ta žodžio prasme, išnyra iš jūros, taip pat kaip ir Högbonden švyturyje įsikūręs viešbutis– įdomi vieta nakčiai praleisti. Aukštasis krantas yra labai mėgstamas keliautojų pėsčiomis. Šioje vietovėje taip pat galima paragauti keisčiausio Švedijos patiekalo- fermentuotos arba raugintos silkės (surströmming), tačiau didelė tikimybė, kad pauosčius jūs jos tikrai nenorėsite ragauti.

#10 Išvyskite vidurnakčio saulę

staffan_widstrand-midnight_sun_biking-1597

http://imagebank.sweden.se/index.php/midnight+sun+biking/northern+sweden/storulv%25C3%25A5n%252C+j%25C3%25A4mtland/1597

 

Kuo toliau į šiaurę keliaujate, tuo šviesesnės darosi švediškos vasaros naktys. Jei nuvyksite virš pat Šiaurės poliaračio, laikotarpyje tarp gegužės 25-osios ir liepos 19-osios saulėlydžio jūs neišvysite, nes net 56 dienas gyvenimas verda tik dienos šviesoje. Vasarą oro temperatūra retai apgyvendintoje Švedijos šiaurėje dažniausiai siekia apie 15°C, tačiau termometrų stulpeliai gali pakilti ir iki 30°C. Patarimas: pasivaikščiokite virš medžių lajos linijos– uodų ten nėra bei atsiveria puikus vaizdas. Apsistoti galite pakelės nameliuose arba savo atsivežtoje palapinėje. Jei jau esate išvydę šiaurės pašvaistę, kodėl nepasimėgavus vidurnakčio saule?

Bilietus į Švediją galite įsigyti Stena Line svetainėje čia.

Laikas keliauti su „Stena Line“!

Keliaujam? 🙂