Keistos, bet įžymios vietos Švedijoje

Švedija | Komentarų nėra

Šioje Skandinavijos šalyje yra visko: kalnų, ledynų, ežerų, tankių miškų. O dar Švedijoje galima išvysti nemažai keistų ir stebėtinų dalykų!

Su dešimčia nuostabiausių šios šiaurinės šalies įdomybių mes jus šiandien ir supažindinsime!

10. Meniškas Stokholmo metro


Vargu ar požeminė geležinkelio sistema yra tokia vieta, kurią svajoja pamatyti turistai, bet Stokholme kai kurios metro stotys yra tikri meno kūriniai.

Stokholmo metro yra daugiau kaip 100 stočių, ir bent 90 jų papuoštos meno instaliacijomis, kurios yra jų interjero dalis.

Važiavimą Stokholmo metro galima palyginti su pasivaikščiojimu dailės galerija, kai kiekvienas važiuojantysis gali gėrėtis neįtikėtinais mozaikų raštais, piešiniais, instaliacijomis ir skulptūromis. Kartais susidaro toks įspūdis, kad dalyvauji šiuolaikinėje archeologijos ekspedicijoje, kurioje apstu neįmintų paslapčių ir staigmenų.

Koks didžiausias privalumas? Tai, kad už įėjimą į šią meno galeriją nereikia mokėti – pakanka nusipirkti bilietą į traukinį. Ši tvarka labai patiko šalies piliečiams bei užsienio svečiams.

9. Vaisių ir kvapų žaidimų aikštelė (The Fruit and Scent Playground), Liljeholmen kultūros parkas

 

 

 

 

 

 

 

Jei norite, kad jūsų vaikai žaistų aikštelėje, kurioje galima pasimėgauti vaisių kvapais bei įvairių vaisių formos objektais – kalneliais, sūpynėmis, skersiniais ir smėlio dėžėmis, tada Liljeholmen kultūros parke esanti žaidimų aikštelė – būtent tai, ko jums reikia!

8. Viešbutis medyje (Tree Hotel), Harads (Harads)

Šis viešbutis, kurį sudaro šešios kabančios kabinos, primena veidrodinį kubą, didžiulį NSO ir paukščių lizdą. Čia galima neblogai pailsėti.

Viešbutis kabo 6 metrų aukštyje ir harmoningai dera prie gamtos, tiesiog susiliedamas su aplinkiniu mišku.

7. Raukarai (Rauk), Forio (Fårö) sala

Magiskt! #Gotland #Fårö

A post shared by dimmvarg (@dimmvarg) on

Šios stulbinamos jūros ir vėjo nušlifuotos įmantrių formų kalkakmenio uolos (Švedijoje jos vadinamos „raukar“) yra nepamirštamas reginys.

Nuostabūs akmens dariniai, susiformavę ledynmečiu veikiant erozijai, yra puikus Švedijos geoturizmo objektas.

6. „Nimis“ (Nimis), Kulabergo nacionalinis parkas (Kullabergs Naturreservat), Ladonija(Ladonia)


Švedijos dailininko Larso Vilkso skulptūra, kurią jis sukūrė iš daugiau kaip 75 tonų medienos, buvo pavadinta „Nimis“. Didžiausio bokštelio aukštis – 15 metrų.

Šią vietą pasiekti nėra lengva, nes tikslios informacijos apie tai, kur ji yra, žemėlapiuose nėra. Bet jei jūs pateksite į Kullaberg nacionalinį parką, tada galite orientuotis pagal geltonus ženklus su N raide, pritvirtintus prie tvorų ir medžių.

5. Oresundo tiltas (Öresundsbron), Malmė (Malmö)

Šis neįtikėtinas tiltas pereinantis į tunelį, kerta Oresundo sąsiauris, jungia Danijos sostinę Kopenhagą su Švedijos Malmės miestu.

4. Paminklas NSO Engelholmo mieste (Ängelholm UFO-Memorial), Engelholmas (Ängelholm)

 

A post shared by Nettan Mattsson (@nettanm) on


Švedijos Engelholmo miesto priemiestyje 1963 metais buvo pastatytas monumentas numanomam NSO nusileidimui atminti. Šį neatpažintą skraidantįjį objektą 1946 metų gegužės 18 d. matė Švedijos ledo ritulininkas J. Carlsson‘as.

Carlsson‘o žodžiais tariant, jis matė, kaip skraidančioji lėkštė nusileido į pievelę, o keisti jos keleiviai ėmė remontuoti savo aparatą. Pirmą kartą susitikęs jis užmezgė kontaktą su laivo vadu, o šiek tiek vėliau, naktį, jį miegantį, transo būsenos, paėmė į NSO.

Ši nuostabi istorija aprašyta vienoje Švedijoje išleistoje knygoje, kurios autentiškumu daug kas abejoja, tačiau minėta vieta itin domina visų neištirtų ir antgamtinių dalykų mėgėjus.

3. Senoji Tikko (Old Tjikko), Dalarnos (Dalarna) provincija

 


Senoji Tikko – eglė, kurios amžius 9550 metų.
Medžio amžius nustatytas analizuojant jo šaknų sistemą radijo matavimo prietaisais.

2. Ledo tiltas važiuojant Sturšiono plentu (Storsjon’s Highway Ice Bridge), Sturšiono (Storsjön)
ežeras

Nuotrauka paimta iš http://www.atlasobscura.com/places/storsjons-highway-ice-bridge

Nuotrauka paimta iš http://www.atlasobscura.com/places/storsjons-highway-ice-bridge

Daugeliui nedažnai tenka važiuoti vieno didžiausių Švedijos ežerų ledu, tačiau kasmet bet kas gali tai padaryti. Paskubėkite išbandyti ledo tiltą, kol dėl pasaulinio atšilimo tai taps neįmanoma!

Kasmet ežerui užšalus Švedijos nacionalinė kelių sistema šiek tiek prasiplečia. Nors šiltuoju metų laiku ežerą galima praplaukti keltais, žiemą paprasti mirtingieji gali važiuoti ledo keliu, kuris tampa oficialiu Švedijos automobilių kelių maršrutu nuo sausio mėnesio iki balandžio.

1. Ledo viešbutis (Icehotel), Jukkasjarvi (Jukkasjärvi)

This summer, for the first time in history, you can stay overnight in a beautifully designed Art Suite made of crystal clear ice. Great opening deals and packages – read more – link in bio. ——————————————— ICEHOTEL 365 ART SUITE: Living with Angels. DESIGN: Benny Ekman. PHOTO: Asaf Kliger. LIVING WITH ANGELS is what artist Benny Ekman does every day. Nearly all his work includes angels in some way and in this suite he is channeling them to create a serendipitous atmosphere and give you a feeling of safety. “Ever since I was a child, women have fascinated me. They come in different shapes, like princesses, mermaids, witches, heroines, angels. Angels are amazing since they have the ability to f ly and see things from a different perspective. Sweet dreams with your angels." _____________________________________________________________ BENNY EKMAN is an artist and his influence comes from his upbringing in Australia and Sweden. He mainly paints in acrylic, but experiments and sculpts with different materials. His artistic debut was in 1996. _____________________________________________________________ @asafkliger #icehotel #icehotelsweden #icehotelsummer #visitsweden #kiruna #kirunalapland #sweden #iceart #angels #swedishlapland #icehotel365

A post shared by ICEHOTEL Sweden (@icehotelsweden) on

Pasaulyje yra daug viešbučių, pastatytų iš ledo, ir vienas jų – netoli Jukkasjarvi gyvenvietės, esančios šiaurinėje Švedijos dalyje.
Kiekvienais metais ledo viešbutis statomas iš ledo, kuris imamas iš artimiausios Turneelveno (Torne älv) upės. Statyba prasideda spalio mėnesį, o statybinės medžiagos yra 10000 tonų ledo ir 30000 tonų sniego.
Ledo viešbutyje Icehotel, kurio plotas beveik 2800 kv.m, esančiame už 200 km nuo Šiaurės ašigalio, yra ledo baras, ledo kino teatras, ledo koplyčia ir per 80 kambarių.

Šis ledo viešbutis — pirmasis pasaulyje tokios rūšies viešbutis, todėl, nusprendus aplankyti Švedijos keistenybes, būtinai reikėtų praleisti naktį šioje nuostabioje ir neįprastoje vietoje!

Ar Jums teko apsilankyti šiose vietose? Kokie įspūdžiai? 🙂