SENIAUSIŲ VISAME PASAULYJE MEDŽIŲ TOP 10

Kita | 1 komentaras

Medžiai yra puikūs gamtos grožio pavyzdžiai. Jie mums perduoda šlovės ir didingumo jausmus. Jeigu jus domina gamta, apskritai visa, o ypač medžiai, pažvelkit į mūsų sudarytą visame pasaulyje seniausių medžių top dešimtuko sąrašą.

  1. Metušelas (Methuselah)

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2gMEQaO

Jo amžius siekia apie 4800 metų, manoma, jog šio medžio dygimas prasidėjo 2832 metais prieš Kristų. Medis auga Baltuosiuose kalnuose Kalifornijoje, Injo nacionaliniame miške, bet tiksli Metušelo augimo vieta laikoma paslaptimi, kadangi siekiama jį apsaugoti nuo viešumos ir piktnaudžiavimo. Jis auga „Methuselah Grove“ giraitėje, kuri yra iškilusi apie 2900 – 3000 m aukščiau jūros lygio.

  1. Llangernyw kukmedis (Llangernyw Yew)

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2xdgptV

Tai labai senas kukmedis, kuris auga Llangernyw kaimelyje, Šiaurės Velse. Medis skyla į gabalus, o jo branduolio dalies nebėra, tad liko tik jo atšakos. Medžio apimtis žemės lygyje yra 10,75 m. Nors ir sunku nustatyti kukmedžių amžių, kapinių vartai turi liudijimą iš 2002 metų Kukmedžių Kampanijos, kuriame teigiama, kad „pagal visus mūsų turimus duomenis“ manoma, jog šio medžio amžius svyruoja nuo 4000 iki 5000 metų. Kita teorija teigia, kad medis toks pat senas kaip ir gretima šventoji vieta, kurios amžius – 1500 metų.

  1. Sarv-e Abarqu

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2wL5qFb

Sarv-e Abarqu yra labai senas medis, jo amžius, spėjama, siekia daugiau nei 4 tūkstantmečius, jis taip pat vadinamas Zoroastrian Sarv, tai Visžalis kiparisas, kuris auga Jezdo provincijoje, Irane. Šis vertingas medis yra saugomas Irano Kultūros paveldo organizacijos, kadangi jis – nacionalinė natūralioji dovana ir pagrindinis turistų traukos centras, jo aukštis siekia 25 metrus, o jo apskritimo ilgis – 18 metrų. Šis medis panašus į statulą, kuri sveikina turistus, apglėbdama juos savo ilgomis rankomis.

  1. Alerce

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2eOrIRL

Tai ispanų kalbos žodis, kurį sudaro du nesusiję medžių pavadinimai, maumedis ir Ficroja. Beveik nepastebima, kokie seni šie medžiai gali būti, kadangi daugelis ankstesniųjų pavyzdžių buvo aptikti jau 19 ir 20 amžiuose. Daug botanikų mano, jog jie yra patys seniausi medžiai žemėje, išskyrus Brislekono pušį, esančią Šiaurės Amerikoje.

  1. The Senator

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2gKk4VA

The Senator buvo pagrindinis ir seniausias Taxodium ascendens medis pasaulyje, kurį galima rasti Floridos Didžiųjų medžių parke (Big Tree Park). Kuomet jis „pasitraukė“ iš gyvenimo, jo aukštis siekė 38 m., o kamieno skersmuo buvo 5,3 m. 2012 m. sausio 16 d. medį sunaikino gaisras.

  1. Jōmon Sugi

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2wKgAvz

Tai didžiulis kriptomerija šeimos medis, kuris auga Jakušimoje, laikomoje UNESCO pasaulio paveldo objektu, Japonijoje. Tarp kitų šioje saloje jau seniai augančių kriptomerija šeimos medžių, būtent šis – pats seniausias. Manoma, jog šio medžio amžius svyruoja nuo 2170 iki 7200 metų senumo, jo ilgis siekia 25,3 m., o kamieno skersmuo – 16,4 m. Medžio žiedo datavimas, kurį savo filialuose atliko japonų mokslininkai, parodė, jog Jōmon Sugi yra mažiausiai 2000 metų. Tai tikrai didis gamtos paminklas.

  1. Alyvmedis Vouves vietovėje (Olive Tree of Vouves)

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2j7g4Ty

Tai alyvmedis, esantis Ano Crete kaimelyje, Graikijoje, galimai pats seniausias alyvmedis pasaulyje, kuris vis dar išaugina alyvas. Medžio žiedų analizė parodė, kad šio medžio amžius yra bent jau 2000 metų. Beje, mokslininkai iš Kretos Universiteto teigia, esą jo amžius yra 4000 metų. Kamieno skersmuo – 4,6 m. Šiuo metu vykstantis tyrimas Kretoje parodė, kad išankstiniai alyvmedžių amžiaus įvertinimai bus aptariami tol, kol bus pagrįsti ir įrodyti.

  1. Patriarca da Floresta

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2xdmw1w

Tai tikriausiai pats seniausias ne spygliuočių rūšies medis Brazilijoje, verčiamas kaip „Miško Patriarchas“, tai Cariniana legalis rūšies pavyzdys, kurio amžius, manoma, apie 3000 metų. Medis yra saugomas, bet jo klasė yra itin nykstanti dėl miškų kirtimo Brazilijoje, Kolumbijoje, ir Venesueloje.

  1. Šimto tūkstančių žirgų kaštonas (Chestnut Tree of One Hundred Horses)

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2gOcZHe

Tai pats didžiausias kaštonas pasaulyje, kuris auga Linguaglossa kelyje Sant’Alfio savivaldybėje, Etnos kalno rytų slėnyje Sicilijoje, ir tik 8 km nutolęs nuo ugnikalnio kraterio, manoma, jog jo amžius svyruoja nuo 2000 iki 4000 metų senumo. Jis laikomas „Pačios didžiausios apimties medžiu, koks gali būti“, Pasaulio Gineso rekordų užfiksuotas jo perimetras yra 57,9 m., kuris buvo išmatuotas 1780 m.

  1. Generolas Šermanas (General Sherman)

Nuotrauka paimta iš tinklalapio http://bit.ly/2eNsbUb

Generolas Šermanas yra didžiulis mamutmedis, esantis Milžiniškuose Miškuose Tulare apygardoje, Kalifornijoje. Jo amžius, manoma, svyruoja nuo 2300 iki 2700 metų. 1879 metais gamtininkas James Wolverton suteikė šiam medžiui Generolo Šermano vardą, kurį išrinko pagerbiant Generolą William Tecumseh Sherman‘ą.


  • Irėna says:

    Dūkšto sen. Girutiškės kaime auga milžiniška drebulė, manoma kad ji seniausia Lietuvoje. O kaip sužinoti?